URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2020, 15:45

S-a decis: Cum şi pe unde pot trece muncitorii transfrontalieri, inclusiv cei din Bihor, graniţa dintre România şi Ungaria

S-a decis: Cum şi pe unde pot trece muncitorii transfrontalieri, inclusiv cei din Bihor, graniţa dintre România şi Ungaria (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile de frontieră din România şi Ungaria au decis să ridice restricţiile pentru lucrătorii transfrontalieri, astfel încât aceştia să poată merge la muncă în ciuda restricţiilor impuse în cele două ţări pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Începând de joi dimineaţă, pentru aceştia au fost deschise pe teritoriul judeţului Bihor două puncte de trecere a frontierei, la Salonta şi Săcuieni. 

Inclusiv pentru "activităţi agricole"

Sunt însă unele condiţii. Prima dintre ele este ca aceştia să aibă domiciliul sau reşedinţa în limita a 30 de kilometri de la frontieră. 

"Autorităţile de frontieră din România şi Ungaria au decis ca începând de azi, 26.03.2020, ora 06.00, să se permită deplasarea lucrătorilor transfrontalieri având cetăţenia română şi ungară, cu domiciliul sau reşedinţa în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior, prin punctele de trecere a frontierei Salonta şi Săcuieni", a transmis, joi, printr-o informare oficială, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. 

Potrivit informării, "persoanele vor prezenta la controlul de frontieră în mod obligatoriu un contract de muncă, titlu de proprietate sau alte documente echivalente care atestă faptul că acestea tranzitează frontiera de stat în interes profesional sau pentru desfăşurarea de activităţi agricole sau comercializarea de produse alimentare". 

Controlaţi la frontieră

Comisarul-şef Laura Bondar a subliniat că reprezentanţii conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea "au dispus măsuri pentru reluarea traficului şi realizarea verificărilor aferente controlului de frontieră prin punctele de trecere menţionate mai sus, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aplicarea măsurilor stabilite pe linia prevenirii răspândirii Covid-19". 

Cu alte cuvinte şi aceştia vor trece prin procedura de triaj epidemiologic pentru a se vedea dacă au simptome specifice noului coronavirus.

În schimb, evident, cei care nu au simptome nu vor fi obligaţi să stea în autoizolare 14 zile, aşa cum se întâmplă acum cu străinii care intră în România.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a obţinut, miercuri, acordul Guvernului maghiar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care făceau naveta din Ungaria în România sau invers.

"În continuarea demersurilor susţinute ale Ministerului Afacerilor Externe pentru identificarea unei soluţii cu privire la situaţia lucrătorilor transfrontalieri, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut azi, 25 martie, o nouă convorbire telefonică pe această temă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó. Cu această ocazie, a fost obţinut acordul Guvernului ungar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de-o parte şi de alta a frontierei româno-ungare", transmitea, miercuri, Grupul de comunicare strategică format la nivelul Guvernului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bors-Artand
Pe la Bors nu se poate face naveta?
Postat 26 Martie 2020, 15:55 de gigi-duru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON