URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2018, 16:18

La stânga-mprejur: După trei ani, procesul intentat de DNA Oradea lui Alexandru Kiss şi Beniamin Rus se va relua de la zero

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DNA Oradea a câştigat degeaba, în vară, procesul intentat la Tribunalul Bihor fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, proprietarul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, oamenilor de afaceri ungari Bojtor Vilmos, proprietar al mai multor firme offshore, Miklossy Ferenc, patronul Keviep din Debreţin, Miklossy Ferenc Laszlo, directorul East Bau, subisidiară a Keviep, şi orădeanului Gheorghe Roatiş, administratorul firmei Martex Trans.

Deşi Tribunalul Bihor hotărâse condamnarea lui Kiss la 8 ani de închisoare, a lui Rus la 4 ani şi a lui Bojtor la 6 ani, iar faţă de Miklossy sr, Miklossy jr şi Roatiş constatase încetarea procesului pe motivul prescripţiei răspunderii din cauza vechimii faptelor de care au fost acuzaţi, Curtea de Apel Oradea a „întors” cu totul sentinţa, hotărând, marţi, ca procesul să fie reluat de la zero, tot la Tribunalul Bihor.

Nerespectarea dreptului la apărare

Potrivit minutei citite de judecătorul Antik Levente, care a precizat că soluţia a fost adoptată în unanimitate, deci în acord de către completul format şi din judecătorii Gabriela Ţarcă şi Mihail Udroiu (deşi anterior Antik şi Ţarcă nu se puseseră de acord), judecătoarea care a soluţionat dosarul la Tribunal, Denisa Bic, nu a respectat câteva dintre drepturile la un proces echitabil în ceea ce-i priveşte pe cinci din cei şase inculpaţi: Beniamin Rus, Bojtor Vilmos, Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc Laszlo, precum şi Gheorghe Roatiş.

Referitor la încălcarea acestui drept faţă de Miklossy sr, Miklossy jr şi Roatiş, Curtea de Apel a stabilit că judecătoarea de la Tribunal „a reţinut eronat” prescripţia răspunderii, trebuind, de fapt, să se pronunţe asupra acuzaţiei ce le-a fost adusă de DNA, şi anume spălare de bani, dispunând fie achitarea, fie condamnarea.

Pe de altă parte, conform magistraţilor Curţii, judecătoarea a încălcat "semnificativ" dreptul la apărare al inculpatului Bojtor întrucât în luna mai a acestui an a fixat un termen de judecată şi a judecat deşi au lipsit atât inculpatul, cât şi avocatul său ales, dispunând reprezentarea lui de către un apărător din oficiu, ceea ce a însemnat „lipsa apărării efective şi complete”.

În sfârşit, privitor la Beniamin Rus, judecătorii de la Curte a arătat că instanţa de fond nu a motivat sentinţa, neanalizând toate probele propuse de acesta, ci doar preluând "ad literam conţinutul rechizitoriului" (inclusiv cu greşeli gramaticale), astfel că l-a condamnat "fără a evidenţia modul în care a aplicat standardul probei dincolo de orice îndoială rezonabilă".

Ca atare, Curtea a decis desfiinţarea hotărârii de la Tribunal şi a dispus că „rejudecarea cauzei se va relua de la stadiul cercetării judecătoreşti” la aceeaşi instanţă, cu readministrarea tuturor probelor.

Bucuria triumfului

Soluţia Curţii de Apel a fost pronunţată marţi într-o şedinţă publică la care au participat o parte din avocaţii celor şase inculpaţi, dar şi fiul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss.

Deşi faţă de politician instanţa nu a reţinut încălcarea vreunui drept procesual, încă de la primele cuvinte rostite de judecător – „admite apelurile” – Erwin Kiss a ieşit din sală radiind de bucurie, pentru a-şi suna tatăl şi a-i da vestea care îl scuteşte de cei 8 ani de închisoare, dar şi de plata unei părţi considerabile din suma de 8,5 milioane euro către stat, despre care Tribunalul decisese că a rezultat din infracţiunile comise împreună cu ceilalţi cinci inculpaţi.

La fel de satisfăcut a fost şi unul dintre avocaţii lui Kiss, Răzvan Doseanu, care în câteva minute a postat pe Facebook un mesaj către adversarii din DNA Oradea, poliţistul judiciar Traian Surducan şi procurorul Ciprian Man, fost şef al Serviciului Teritorial.

„Înfrângere zdrobitoare pentru DNA Oradea. Curtea de Apel Oradea a admis azi apelurile inculpatilor si a desfiintat toate condamnarile dispuse fata de inculpatul Kiss Alexandru (reprezentat de Societatea profesionala de avocati Doseanu&Asociatii) si ceilalti inculpati si a dispus trimiterea cauzei pentru rejudecare de catre Tribunalul Bihor. Decizia Curtii de Apel Oradea a fost adoptata in unanimitate de cei 3 judecatori. SurduMan?” – a scris Doseanu pe Facebook.

Afaceri din politică

DNA Oradea a intentat procesul în vara anului 2015, pentru fapte de corupţie din perioada 2002-2008, când Alexandru Kiss şi amicul său Alexander Mudura, patronul Lotus Center (decedat înainte de începerea procesului), ar fi aranjat mai multe contracte publice, în valoare totală de circa 70 milioane euro, atribuite de Primăria Oradea şi de CJ Bihor unor firme „alese” de ei, contra unor „comisioane” de peste 4,3 milioane euro.

E vorba de realizarea gropii de gunoi ecologice din Oradea de către firma Keviep din Debreţin, patronată de Miklossy Ferenc, deszăpeziri de drumuri judeţene şi reabilitarea unui drum judeţean de către firma Selina, căreia CJ Bihor i-a vândut apoi sub preţ terenurile unor foste unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române, precum şi furnizarea de cărbune pentru CET Oradea de către mai multe firme offshore deţinute de cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, şi de către SC Martex Trans, deţinută de orădeanul Gheorghe Roatiş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Un bandit judecator !
Pana nu va fi curatata tara asta de judecatori corupti, nu va fi justitie in Romania. ... Pai stiu eu cum il amenintao Kiss si Mudura pe Dragos de la CET cu carbunele. Ma rog, mai il amenintau, mai il recompensau cu cate-un teanc de euroi, din cand in cand. Pai de unde a reusit Dragos sa-si faca o ferma de aproape 300 ha de pamant si peste 250 de vaci cu lapte, si o fabrica de lapte? Din salariul lui de slujbas la stat? Chiar asa de prosti ne credeti?
Postat 12 Decembrie 2018, 15:38 de User anonimizat
si de ce toata Presa cumparata de soros
tace in fata complicitatii Infractorului din fruntea PG, care trebuia demult bagat la puscarie - Augustin Tractoristu Luzaroi - cu INFRACTOREA carmencita a' lui Iohanus,care INFRACTOARE NU DA SOCOTEALA IN FATA LEGII ????? mister.....
Postat 12 Decembrie 2018, 09:29 de DIAVOLESCU
RE: si de ce toata Presa cumparata de soros
mai usor cu SPAM-ul şi cu majusculele!
Postat 12 Decembrie 2018, 22:53 de Moderator
de ce
TZOAPA din Sibiu nu este adusa cu mascatii la audieri si de ce aceeasi TZOAPA nu este arestata pentru inselaciuni cu case? PENTRU CA SISTEMUL TICALOS CARE SUGRUMA JUSTITIA ROMANA, sistem ghidat de Sila Nationala pe nume macovei, sub indrumarea lui soros, are o placere sadica in a trimite oameni nevinovati in spatele gratiilor, in timp ce ADEVARATII INFRACTORI gen bashescu si iohahanis sint lasati sa zburde in libertate !!
Postat 12 Decembrie 2018, 09:23 de DIAVOLESCU
GIZAS...
in Franta la ora actuala sint peste 2000 de detinuti politici arestati de justitia sionist-macronista pe motiv ca au "tulburat linistea publica" . La noi cind niste subumani sorosisto-useristi au snopit in bataie o Jandarmerita in 10 August, aceeasi justitie de sorginte sorosista s-a indreptat impotriva... JANDARMERIEI!!!!! si in cazul Frantei ca si in cazul Romaniei, subumanii sorosisti care sustin sistemul mafiot sereisto-deneaist, dovedesc inca o data ca pe ei nu ii intereseaza JUSTITIA, ci doar SLUJIREA unor psihopati din Justitie care se cred dumnezei pe Pamant. DE CE NU IES USERAIOSII LA DOMENSTRATIE IMPOTRIVA CONDAMNARILOR STALINISTE PRACTICATE LA COMANDA ? SIMPLU: zbieracii SOROSISTI de la noi sint in slujba acestui sistem odios - care trebuie EXTERMINAT FARA MILA - NEFIIND INTERESATI DE O JUSTITIE CU ADEVARATA INDEPENDENTA SI CARE SA NU SE MAI AFLE LA TOANELE LUI soros & macovei.
Postat 12 Decembrie 2018, 09:18 de DIAVOLESCU
laude
se dadeau pe fb intr- o veselie firmei de avocatura care i-a reprezentat. oare or fi tot de-ai lui kiss si beni? scria o persoana ca sa nu mai fie ascultati de sri romanii, eu as fi scris sa nu mai se fure tara asta de catre cei care ii conduc, de catre cei care sunt pusi acolo sa ne faca viata mai buna.
Postat 12 Decembrie 2018, 08:48 de User anonimizat
Mutou
Toate astea (procesul, re-proces, re-start de parca nu s-a intamplat nicio fapta de coruptie), se intampla la Oradea, nu la Bucuresti! Astia, pana la urma iau si despagubiri !!!!!!!!!
Postat 12 Decembrie 2018, 07:35 de Alcor
Pe cale de consecință ...
... cei 8 ani de pușcărie pentru Kiss vor fi 10, iar cei 8,5 milioane Euro vor fi vreo 11-12 cu dobânzi și penalități cu tot !?! Întretimp, sechestrul asigurator rămâne în vigoare până reușesc PSD-iștii lui Dragnea să le anuleze pe ale lor !?!
Postat 11 Decembrie 2018, 19:22 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON