URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2018, 15:20

Acuzat de Foncea de afaceri pe seama bolnavilor oncologici, dr. Ovidiu Pop ripostează pe Facebook: N-a donat, ci a vândut reactivi spitalului Pelican!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost manager al Spitalului Municipal din Oradea între anii 2010-2013, revocat din funcţie pentru că a făcut afaceri cu o companie producătoare de reactivi girând achiziţii în cantităţi excesive, din care o parte ar fi donat-o spitalului privat Pelican, pe ale cărui state de plate se afla concomitent cu funcţia de conducere a spitalului public, suspendat recent din funcţia de şef al Serviciului de Anatomo-Patologie de actualul manager Dacian Foncea pentru un contract încheiat în 2015 cu aceeaşi firmă Roche, din cauza căruia bolnavii oncologici au primit cu întârziere rezultatele analizelor, dr. Ovidiu Laurean Pop a reacţionat pe Facebook, ameninţându-l pe Foncea cu un proces şi promiţând un serial despre ceea ce el numeşte minciunile acestui "scandalagiu".

"Dacian în Ţara Minciunilor"

Motivând că s-a "săturat de minciunile unui simplu economist a cărui singură reputaţie este cea de scandalagiu" şi că "nu beneficiez de un ziar de serviciu" – aluzie la BIHOREANUL, căruia însă nu i-a răspuns pentru a-şi exprima punctul de vedere înainte de publicarea articolului "Afacere malignă" – dr. Pop afirmă pe Facebook, într-o postare publicată marţi, 21 august, că "din respect pentru colegi şi pacienţi" doreşte să îşi dovedească "buna credinţă în tot ce am înfăptuit ca manager de spital, şef de secţie şi medic". Ca atare, a arătat că prin această postare începe "o serie de episoade dintr-un serial pe care sugestiv, zic eu, l-am intitulat Dacian în Ţara Minciunilor", trimitere directă la actualul manager Dacian Foncea.

În ceea ce dr. Ovidiu Pop numeşte "episodul 1", acesta spune că vrea să elucideze aşa numita afacere a reactivilor, fără însă a arăta în ce a constat aceasta. În urmă cu 5 ani, medicul fusese schimbat din funcţia de manager la propunerea Consiliului de Administraţie, de către primarul Ilie Bolojan, care îl şi numise, din cauză că s-a aflat în conflict de interese şi a făcut achiziţii de reactivi de laborator păguboase, care au prejudiciat spitalul public cu peste 210.000 lei.

Concret, fără aprobarea CA, Pop a cumpărat de la firma Roche România cantităţi mari de reactivi, acumulând stocuri excesive, din care o parte, în valoare de circa 60.000 lei, i-ar fi "donat" spitalului Pelican fără documente justificative, iar asta în condiţiile în care, contrar legii, avea şi un contract de prestări servicii cu acest spital privat, pentru care a încasat în doi ani, între 2010-2012, suma de 140.000 lei. Pe de altă parte, acelaşi dr. Pop a încheiat cu spitalul privat care îl plătea ca anatomo-patolog un contract păgubos, pentru transportarea cu maşinile acestuia la laboratorul Spitalului Municipal a probelor biologice de la secţiile exterioare de Infecţioase, Pneumoftiziologie şi Neurologie-Psihiatrie, la tarife de 4 şi respectiv 3 lei/km (pe timp de noapte şi respectiv de zi), deşi spitalul public avea propriile maşini.

Vânzare, nu "donaţie"

În primul episod al serialului promis, dr. Pop şi-a propus să demonteze acuzaţia că ar fi favorizat spitalul privat prin "donarea" de reactivi, ataşând "documente care infirmă acuzaţia" din 2013.

Este vorba despre o adresă de răspuns a Spitalului Judeţean, din care rezultă că fostul manager al Spitalului Municipal a "oferit cu titlu gratuit" acestei unităţi o cantitate neprecizată de reactivi pe care anterior îi cumpărase de la compania Roche România, dar că Judeţeanul a refuzat "oferta".

De asemenea, dr. Pop a ataşat şi o factură din care reiese că spitalul privat Pelican a plătit Municipalului suma de 38.926 lei pentru "reactivi", tot într-o cantitate neprecizată, concluzia sa fiind că aceştia "au fost vânduţi şi NU donaţi spitalului Pelican".

În încheiere, fostul manager şi-a rugat prietenii să distribuie aceste postări "pentru a nu "condamna" acest personaj (n.r. – pe actualul manager Dacian Foncea) la anonimat".

De menţionat că, la fel ca săptămâna trecută, când a documentat articolul "Afaceri Maligne" despre o nouă afacere a aceluiaşi medic, cu aceeaşi companie Roche România, prin care a asigurat analize unor pacienţi din alte judeţe pe probe livrate de firmă, întârziind însă analizele pacienţilor oncologici proprii ai Spitalului Municipal, şi în urmă cu 5 ani BIHOREANUL i-a cerut punctul de vedere, dar dr. Pop s-a eschivat să şi-l prezinte.

Foncea: "Mai grav!"

Contactat în legătură cu postarea fostului manager, pe care din 1 august l-a lăsat fără şefia Serviciului de Anatomo-Patologie, actualul manager Dacian Foncea s-a declarat surprins.

"Nu am ştiut nici despre postarea pe Facebook a domnului doctor Pop, nici despre faptul că în perioada când a condus Spitalul Municipal a vândut către spitalul Pelican reactivii pe care i-a cumpărat în exces de la compania Roche România. Eu ştiu că la vremea respectivă i-a dat fără documente justificative. Dar şi dacă i-a vândut, nu se ştie la ce preţ, acest lucru este la fel de grav, de fapt chiar şi mai grav. Spitalul public nu are voie să facă achiziţii de produse pe care apoi să le comercializeze unui spital privat", a declarat Foncea.

De asemenea, acesta a precizat că va dispune o reverificare a achiziţiilor de reactivi şi a felului în care cantităţile excedentare au fost livrate spitalului privat Pelican, dar şi că nu se îngrijorează la perspectiva că dr. Ovidiu Pop îl va acţiona în justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
lupul cel rau
dl pop, dumneavoastra chiar aveti fata de nevinovat si sigur nu ati facut nici o ilegalitate. foncea este lupul rau pentru ca a scos din sertar niste acte si documente demonstrative care va incrimineaza, dar dvs nu va simtiti cu nimic vinovat. nu, nu, de vina e doar foncea. si ceilalti sefi de la specializari variate care n-au inteles ca de fapt dvs faceati fapte bune in scop personal.
Postat 22 August 2018, 21:39 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON