URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2019, 15:19

Primarii acuză Guvernul că le ia banii de investiţii. Bolojan: Oradea a pierdut anul trecut 5 milioane euro

Primarii acuză Guvernul că le ia banii de investiţii. Bolojan: Oradea a pierdut anul trecut 5 milioane euro sursa foto: www.amr.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii marilor oraşe acuză Ministerul de Finanţe şi Guvernul că vor să aloce către primării doar 45-50% din impozitul pe venit, faţă de 60% cât ar fi necesar după scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10% în 2018, pentru reechilibrarea bugetelor.

Informaţiile, scrie Hotnews, au fost obţinute de edili "pe surse", fiindcă Guvernul nu a avut nicio consultare cu ei, aşa cum prevede legea, iar proiectul de buget nu a fost încă publicat, deşi Executivul a anunţat că va fi aprobat în această săptămână.

Primarii spun că în această manieră li se ia, practic, 1 miliard de euro, iar bugetele de investiţii din oraşe vor fi diminuate cu până la 30%, ceea ce se va reflecta în facilităţile de care beneficiază cetăţenii: drumuri, spitale, parcări, parcuri, poluare. În schimb, către consiliile judeţene s-ar duce până la 35% din impozitul pe venit, faţă de 18% anul trecut, ceea ce va duce la sporirea puterii baronilor locali şi la politizarea şi mai evidentă a alocărilor bugetare.

După ce primarii au cerut public o discuţie pe buget cu reprezentanţii Guvernului, ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, a anunţat că se va întâlni cu edilii în cursul zilei de marţi. Teodorovici nu a negat informaţiile date publicităţii de primari.

"Şefii CJ controlează primarii, ca în 2014"

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoită, edilul Sectorului 3, a declarat că primarii vor ce li s-a luat prin scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10% şi cer Guvernului să respecte legea, adică să discute bugetul cu asociaţiile de profil.

"Legea prevede obligativitatea consultării structurilor asociative, ceea ce nu s-a întâmplat, iar noi insistăm de mai bine de o lună de zile să ne întâlnim şi să discutăm pe acest subiect. Astăzi, în sfârşit, am reuşit. Să sperăm că va fi de bun augur şi că lucrurile vor intra în normalitate. (...) Noi cerem să ni se dea banii care ne-au fost luaţi anul trecut. Anul trecut, Guvernul ne-a luat 30% din buget, din cotele din impozitul pe venit. Dacă ne dădeau un 66% anul acesta, reintram în normal, reparau nedreptatea de anul trecut", a declarat Negoiţă.

Gheorghe Falcă, primarul oraşului Arad, a declarat că în 2018 oraşul său a pierdut 16 milioane euro din cauza scăderii impozitului pe venit, iar o remediere a situaţiei ar însemna o alocare de cel puţin 60% din impozitul pe venit către primării. "Acum pe surse am aflat că vor să ne dea între 45 şi 50%, dar la preşedintele de Consiliu Judeţean va merge pentru echilibare între 30 şi 35%. Asta înseamnă că 3.200 de localităţi vor rămâne pe plan local cu 45-50% din ce plătesc cetăţenii, iar 40 de oameni să împartă în toată România valoarea adunată de 30-35% cum vor ei. Ei nu muncesc, dar împart, devin baroni locali, controlează primarii cum au făcut în 2014", a spus Falcă.

Primăriile pierd 1 miliard de euro

Ilie Bolojan, primarul Oradiei, a explicat că primăriile din toată ţara pierd cam 1 miliard de euro şi a spus că oraşul pe care îl conduce a pierdut anul trecut 5 milioane euro.

"Din cauza reducerii cu 40% a impozitului pe venitul global, efectul este următorul - diminuarea cu 40% a bugetelor care se împărţeau cu autorităţile locale în mod automat şi mutarea acestor bani la Guvern. Cred că acest deficit este undeva la un miliard de euro pe ţară. (...) Acum, într-o perioadă de prosperitate economică, vor să ne taie acest venit cu 40%. Este o fractură logică. Ce vor să facă? Zic că dau tot impozitul pe venit la autorităţile locale, dar ca să conserve veniturile la Consiliile judeţene, lor le protejează suma, şi toată această sumă de 1 miliard de euro o iau de la autorităţile locale, de la primării. Ca să nu avem această pierdere, să ni se conserve veniturile din 2017, noi trebuie să primim 66% din impozitul pe venit, am negociat un 60%, dar vor să ne dea 45-50%. Ce este sub 60% este catastrofal".

Bolojan a vorbit despre efectele asupra Oradiei. "În 2017 am avut un impozit pe venit de 39 milioane de euro. Conform evoluţiei oraşului, impozitul pe venit creştea în fiecare an cu cifre între 12 şi 15% prin creşterea numărului de locuri de muncă şi a salariilor. Noi în 2018 trebuia să avem cam 45 milioane de euro din acest impozit. Am avut 31 milioane euro. Dar în 2018 au mai funcţionat nişte compensaţii, deci am avut pierderi nete de doar 5 milioane de euro. Dar altele au avut pierderi de 30 milioane de euro", a explicat Bolojan.

"O agresivitate fără precedent"

Bolojan a mai afirmat că, pe lângă scăderea veniturilor, din cauza scăderii impozitului pe venit, au crescut şi cheltuielile pe care le au primăriile din cauza altor măsuri guvernamentale.

"În primul rând, au crescut cheltuielile de personal prin creşterea salariului minim, plus aplicarea normei de hrană. Cheltuielile de personal reprezintă într-un municipiu între 10% şi 25% din veniturile totale. Apoi au crescut cheltuielile cu energia electrică între 25 şi 30%. De exmplu, bugetul total al municipiului Oradea pentru energie electrică este de 5 milioane de euro/an. O creştere de 30% înseamnă un milion jumătate de euro. În plus, această Ordonanţă 114, catastrofală, cu suprataxarea în energie şi telecomunicaţii, a însemnat şi cheltuieli în plus pentru noi, pentru că s-au acordat facilităţi la constructori. Totul bine şi frumos, problema este că ei nu mai plătesc impozitul pe venit, până la acel salariu minim, deci avem mai puţine venituri la veniturile locale. Pe de altă parte, li s-a permis să indexeze toate contractele aflate în execuţie cu noile preţuri ale cheltuielilor de personal, ceea ce înseamnă că toate contractele de construcţii ale unei primării se indexează cu 25-35%. Este o agresivitate fără precedent, eu sunt primar de 10 ani, am lucrat cu toate guvernele, fiecare avea bune şi rele, dar ceea ce se întâmplă acum este total anormal", a declarat Bolojan.

Tăierea alocaţiilor din impozitul pe venituri către primăriile marilor oraşe a fost criticată şi de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a spus că dacă Guvernul tot ia banii localităţilor, să preia şi o parte din responsabilităţile acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sfarsit?
O fi sfarsitul centralizarii? E tot mai evident ca Oradea era pe nicaieri daca asteptam doar banii de la Bucuresti.
Postat 30 Ianuarie 2019, 03:53 de Christa
Domnule primar, tocmai d voastra...
... ne mintiti?! Intaiul fiu al urbei? Oradea n a pierdut anul trecut niciun leu, nici ciracii d voastra, afacerile le au mers, doar oradenii au pierdut! Sau ati ,,uitat" ca ne ati majorat birurile cu peste 20%? Un bun servitor, ca asta ar trebui sa fiti si d voastra si ciracii domniei voastre din cl, niste servitori ai TUTUROR oradenilor, nu numai ai celor care v au ales, ar iesi in fata si ar raporta ADEVARUL! Ce s a facut cu banii, ai oradenilor, ai UE, ai guvernului, etc, pe ce s au cheltuit, ce s a reusit, ce proiecte au esuat, cine sunt vinovatii...
Postat 29 Ianuarie 2019, 15:38 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON