URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2019, 12:10

Fraţii Micula au blocat conturile ROMATSA. 28.000 de curse ar putea fi anulate dacă statul nu scoate 400 milioane de euro!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie fără precedent! ROMATSA, compania care coordonează traficul aerian în România, are conturile blocate de magnații bihoreni Ioan și Viorel Micula, iar dacă statul nu găseşte o modalitate prin care să le plătească acestora 400 milioane de euro, aproximativ 28.000 de curse aeriene ar putea fi anulate sau dirijate astfel încât să ocolească România.

Informaţiile apar într-un articol publicat, vineri, de Libertatea, care redă şi un document intern al regiei, cu mențiunea că fraţii Micula au instituit poprirea asupra conturilor ROMATSA încă din luna august, la o instanţă din Belgia, ca urmare a procesului de 400 milioane de euro, câştigat de cei doi magnaţi.

"Din cauza problemelor financiare, ROMATSA ar putea să îşi piardă certificarea primită de la Autoritatea Aeronautică Română, începând din 1 ianuarie 2020, iar acest lucru ar duce la probleme şi mai grave. Dacă s-ar închide pentru o singură lună spaţiul aerian al României, aproximativ 28.000 de curse aeriene ar fi anulate, potrivit unei simulări a Eurocontrol pe luna iulie 2019", arată sursa citată.

Conform documentului intern, ROMATSA are 309 milioane de lei în conturi, însă suma este insuficientă pentru pentru plata datoriei către fraţii Micula.

Situaţia este cunoscută la nivelul angajaţilor regiei, "de la controlorii de zbor, la personalul tehnic, la meteorologi, care se gândesc deja la proteste în luna decembrie".

Un proces cu cântec

Totul a pornit de la procesul intentat de Ioan şi Viorel Micula, care au și cetățenie suedeză, pierdut de statul român în anul 2013 la Tribunalul internaţional de la Washington. Procesul privește ajutoarele de stat pe care ar fi fost îndreptățiți să le încaseze magnații bihoreni, dat fiind că au investit într-o zonă defavorizată. Comisia Europeană a decis, însă, că ajutorul este ilegal și a interzis României să plătească suma, fapt care a dat naștere mai multor acțiuni în instanță.

Potrivit deciziei finale, din 2013, România trebuia să plătească 85 milioane de euro drept despăgubiri, din cauză că a anulat o serie de facilităţi oferite celor doi investitori. Dar, de atunci, suma s-a „rostogolit”, ajungând, potrivit noului ministru al Transporturilor, Lucian Bodea, la 394,9 milioane de euro, cu dobânzi şi penalităţi. În încercarea să-și recupereze banii, fraţii Micula au dat în judecată statul român la mai multe instanţe, inclusiv în Luxemburg, Suedia, Marea Britanie şi SUA.

Situație veche

Situaţia dificilă în care se găseşte ROMATSA a fost abordată, joi, şi de noul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, respectiv de premierul Ludovic Orban. "Poprirea este de 394,9 milioane de euro. Vorbim de procesul câştigat de fraţii Micula, 395 de milioane de euro. Fraţii Micula au câştigat atunci procesul împotriva statului român pentru 84,5 milioane de euro. Până la 395 de milioane sunt dobânzi şi penalităţi. În această situaţie suntem. Sigur, mâine - mâine, nu peste multe zile - o să am o întâlnire cu reprezentanţii companiei să găsim soluţii, să ne adresăm Finanţelor, pentru că nu este vina ROMATSA că este în această situaţie. Împreună cu ANAF vom găsi soluţii pentru a debloca această situaţie", a explicat Lucian Bode, citat de Adevarul.ro.

Premierul Ludovic Orban a spus, la rândul său, că situaţia de la ROMATSA este "critică", pentru că "există riscul ca ROMATSA să nu mai funcţioneze". El a spus că ROMATSA poate funcţiona până la sfârşitul anului, dar a arătat că este nevoie de identificarea de soluţii urgente pentru a achita datoria către fraţii Micula. "A fost invalidat un ajutor de stat de care beneficiau companiile fraţilor Micula, care au atacat la Curtea de arbitraj. S-a dat o decizie, s-a stabilit un prejudiciu, iar ei s-au îndreptat împotriva unor asset-uri şi companii care au cash flow, care au bani şi la ora asta asta fac, trag bani", a precizat Orban.

Adevărul mai notează că, încă din luna septembrie 2015, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, obţinute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, în urma procesului dintre fraţii Micula şi statul român. Astfel, conturile bancare ale ROMATSA nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată din Belgia, sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA au fost blocate în contul unei datorii a statului român.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Trist
Intradevar acesti frați au cea mai buna cada de avocatură din București, orice instituție de control a fost notificare ca înaintea oricărui control sa fie notificări cu 15 zile inainte. Nu exista inopinat...sunt tari in materie de juridic....asta este cine ar fi avut posibilitatea de a lua 400000€ si iar fi refuzat? Tertita legilor din România speculată de cei mai buni avocați
Postat 08 Noiembrie 2019, 20:33 de Adrian_Preda
De partea dreptăți
Nu îi susțin nu ii cunosc... dar dacă asta e dreptul lor atunci sa primească bani... căci statul roman știe doar sa ne ia bani prin toate căile posibile nu se Lasa sa nu ne ia bani și când trebuie sa primim noi nu se mai poate... asta era ideea
Postat 08 Noiembrie 2019, 20:14 de User anonimizat
Esteuropa
Ce mai contează că au început cu câteva lăzi într-o curte pe Stânișoarei în haosu legistlativ de la începutu anilor’90 când se emiteau cecuri fără acoperire și era o singură bancă agreată...
Postat 08 Noiembrie 2019, 20:03 de User anonimizat
Așa suntem nația asta...
Cu siguranța nu afectează pe cineva care comentează aici.... dar na... Dc sa aibe așa mulți bani... asta ne roade... dar dacă Micula ar Închide mâine câte familii rămâne fără pâine... mii de familii... dar ce contează ... dacă nu am eu sa nu aibe nimeni... cam așa suntem noi...
Postat 08 Noiembrie 2019, 19:43 de User anonimizat
Fratii din Cacaceni
Tot pe ce au pus labele s-a stricat si s-a uscat. Bai esteuropa, poate esti vreun badigard de-al lor si mai capeti ceva resturi de la masa lui Victorash, altfel cum sa feliciti nsite oameni de teapa asta?
Postat 08 Noiembrie 2019, 18:51 de Neutryno
mda...
@Esteuropa Sunt multe de spus, dar probabil as vorbi la pereti. Sper doar ca realizezi macar atat: tu platesti banii astia prietene, ma bucur ca esti fericit.
Postat 08 Noiembrie 2019, 17:08 de seth
Respect ....
Bravo lor... nu trebuie sa fim frustrați și invidioși ... bine face.... statu îți pune poprire dacă ești dator cu 2 lei dacă ai mai avea o datorie la stat de 400 mil de euro... ți-ar pune proprie pe 7 generații ...
Postat 08 Noiembrie 2019, 14:58 de User anonimizat
two
Încă un motiv ca ăla micu să băune că-i persecutat.
Postat 08 Noiembrie 2019, 13:49 de User anonimizat
FSN - PSD
Afacerea paguboasa este opera psd acre a dat tot felul de facilitate in zone defaforizate. Cand gasca si-a facut plinul a anulat facilitatile inainte de termenul decretat asa a multi s-au aflat cu investitiile paguboase. Vina apartine miilor de modificari, noapte ca hotii a codurilor fiscale facute aiuristic, fara nici o predictibilitate si studii de impact asupra mediului de afaceri. Astia doi au avut avocati si resurse financiare sa mearga in instant, restul au inchis boldul. Restul sunt amarastenii care platesc toatye porcariile fsn actual psd! Da, tu platesti amarastene nu ei, ei si-au mutat furaciunle in Brazilia, Madagascar, Indonezia, Monaco,.... Si tu poti amarastene, poti sa mergi acolo sa muncesti!
Postat 08 Noiembrie 2019, 13:49 de scortosul
Chiar nu se găsește nimeni care să-i expulzeze pe acești "suedezi" pentru toate porcăriile făcute în țara lor de baștină ?!?
Escrocii ăștia au făcut atâta rău în România, în Bihor, în Oradea și în "zona folclorică" mai ales, încât doar fuga din țară o să-i mai ajute ... pentru că există o limită și treaba asta, cu ROMATSA, e cireașa de pe tortul care se oferă pentru dispariția lor din peisaj !?!
Postat 08 Noiembrie 2019, 13:31 de CrisDumi
Financial Times
O noua afacere romaneasca/bulgareasca. 85 milioane in 2013 se facura 400 in 2019.E o formula magica de calcul,probabil au apelat la kruk sau alti recuperatori. Ce afacere vrei mai rentabila? Daca esti prost de mic,cind esti mare numa' te joci...
Postat 08 Noiembrie 2019, 12:55 de excalibur
???
de ce tocmai ROMATSA, de ce nu s-a poprit contul regiei Lignitului si Huilei sau ROMGAZ?
Postat 08 Noiembrie 2019, 12:36 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON