URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2013, 18:50

Ruşii de la NIS Petrol: Nu vrem şi nu putem să exploatăm gaze de şist în Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Deţinători ai unui acord de explorare-dezvoltare-exploatare petrol şi gaze în perimetrul Tria, prin asocierea cu compania canadiană East West Petroleum, şefii ruşi ai companiei NIS Petrol şi-au prezentat, joi, la Prefectură, planurile pe care le au în Bihor. Întâlnirea vine la o săptămână după ce NIS Petrol a anunţat, printr-un comunicat de presă, că începe prospecţiunile seismice în Tria.

"Am organizat această conferinţă de presă la solicitarea oficială a companiei NIS Petrol, pentru a prezenta planurile pe care domniile lor le au în baza Hotărârii de Guvern care le permite explorarea hidrocarburilor convenţionale în judeţul Bihor, respectiv petrol şi gaze naturale, lucru care în judeţul Bihor se întâmplă de câteva zeci de ani", a declarat prefectul Claudiu Pop, în debutul întâlnirii.

"Nu putem şi nu vrem"

Cuvântul a fost luat apoi de reprezentanţii NIS Petrol, care au prezentat compania. "Este cea mai mare firmă din Serbia, care face parte din grupul Gazprom. Suntem nepotul Gazprom", a declarat Vadim Smirnov, director general NIS Petrol România. Potrivit acestuia, compania şi-a propus ca până la sfârşitul lui 2015 să construiască în România 120 de staţii de carburanţi şi, complementar, are un "program mare" pentru explorarea şi exploatarea carburanţilor tradiţionali.

Apoi, Smirnov a ţinut să lămurească cea mai mare controversă legată de acordul petrolier deţinut de NIS: posibilitatea exploatării gazelor de şist prin tehnica fracturării hidraulice. "Nu ştiu de ce activităţile noastre sunt legate cu gazele de şist. Vreau să vă spun în mod definitiv şi irevocabil: nici n-am discutat această posibilitate cu Guvernul român, nici n-am planificat activităţile respective aici în România, nici nu putem să o facem, n-avem tehnologii şi niciodată n-am făcut-o, nici în Serbia, nici în Rusia", a declarat Smirnov.

Potrivit acestuia, investiţia NIS în Bihor s-ar putea ridica la sute de milioane de euro, dacă prospecţiunile seismice vor arăta că perimetrul deţine zăcăminte de gaze naturale şi petrol. "Niciun euro din această sumă nu este legat de gazele de şist", a completat directorul.

Potrivit reprezentanţilor NIS, o dovadă în acest sens este şi faptul că în acordul petrolier pentru perimetrul Felix, încă neavizat de Guvern, s-a introdus un punct special care spune explicit că "nu se vor efectua tehnici de fracturare hidraulică".

Totul depinde de "bogăţie"

Ca să convingă despre adevărul spuselor sale, directorul a lansat invitaţia pentru orice doritor la explorările pe care NIS le face în judeţul Timiş. "Veţi vedea că este o muncă delicată, de farmacie. Operăm cu colegii din Ungaria, care folosesc tehnica cea mai modernă", a spus Smirnov, făcând referire la compania maghiară AGS, angajată pentru efectuarea prospecţiunilor seismice 2D şi 3D.

Aceste prospecţiuni presupun deplasarea pe teren a unor maşini generatoare de aşa-numitul impuls seismic, care măsoară "bogăţia" zăcămintelor. Faza de prospecţiuni va dura 6-8 luni, iar apoi, vreme de aproximativ jumătate de an, datele vor fi analizate, ca la final să rezulte o hartă cu zăcămintele de petrol şi gaze din perimetru. În funcţie de această hartă, NIS va decide unde şi câte sonde amplasează pentru extragerea resurselor. "Dacă aveţi zăcăminte, o să fiţi informaţi. Dacă nu găsim, o să plecăm", a completat Smirnov.

Directorul NIS a mai precizat că o parte din forţa de muncă necesară investiţiei va fi asigurată din rândul localnicilor comunelor de pe raza perimetrului întins pe o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri pătraţi şi care cuprinde, dincolo de denumirea Tria, mult mai multe comune bihorene. Însă directorul nu a putut da o cifră exactă privind angajările ori investiţiile, întrucât, spune el, totul depinde de rezultatul prospecţiunilor.

La rândul său, Petr Ambros, responsabil de relaţia NIS cu statul, a precizat câteva detalii despre obligaţiile firmei. "Acordul de concesiune este confidenţial, din păcate. Ce pot să vă spun este că în el nu este vorba de gaze de şist, este axat pe hidrocarburi tradiţionale", a declarat Ambros. Întrebat care sunt obligaţiile financiare ale NIS faţă de România, rusul a spus că "s-a plătit o sumă pentru concesionare, de ordinul milioanelor de euro" şi că, dacă se vor face exploatări, se va plăti o redevenţă pe fiecare baril de ţiţei extras, redevenţă despre care s-a rezumat să spună că "are şase cifre".

Protestatare avertizate

Întâlnirea cu jurnaliştii orădeni a avut loc imediat după o masă rotundă la care au participat aceiaşi reprezentanţi NIS, alături de primarii comunelor în care compania urmează să lucreze, dar şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Bihor, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale Bihor.

Potrivit prefectului, edilii bihoreni au fost interesaţi dacă ruşii vor exploata gaze de şist şi dacă vor distruge drumurile. "Ce fac ei nu are nici în clin, nici în mânecă cu gazele de şist. Orice investiţie care aduce un plus de valoare eu o susţin", a declarat Claudiu Pop. "Mi-aş dori ca în acest domeniu să vină sute de milioane de euro. Mi-aş dori să fim un nou Dubai al Europei", a mai spus prefectul.

În timp ce ruşii discutau cu presa, în Parcul Traian, trei militante anti-gaze de şist protestau paşnic. Deşi ştiau că reprezentanţii NIS dau asigurări că nu vor exploata gaze de şist, ecologistele au spus că nu îi cred. "Pe site-ul East West Petroleum scrie clar că ei caută gaze de şist. Aşa că singura soluţie este să nu se facă nimic", a spus Laura Turdean, una dintre protestatare.

Pentru că n-au avut autorizaţie de protest, ecologistele au primit câte un avertisment de la Jandarmerie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON