URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2019, 20:41

Turul ciclistic al Bihorului. 21 de echipe din 13 ţări vor lua săptămâna viitoare startul din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turul ciclistic al Bihorului pune pentru a patra oară Oradea pe harta competiţiilor europene de profil. 21 de echipe din 13 ţări vor lua săptămâna viitoare startul din Piaţa Unirii în cadrul celei de a patra ediţii a competiţiei.

Profesionişti pe două roţi

Circa 140 de ciclişti profesionişti din World Tour, Professional Continental şi Continental, provenind din Australia, Austria, Belarus, Brunei, Italia Kazakhstan, Paraguay, Polonia, Cehia, Slovenia, Ucraina şi România, şi-au anunţat participarea la Turul Ciclistic al Bihorului care va avea loc în perioada 5 - 9 iunie.

"Din naţionala României, din informaţiile pe care le-am primit de la Federaţia de Ciclism vor veni sportivi precum Cosmin Bidilici, Bogdan Pleşa şi Mihai Băbăiţă. Numele exacte ale celor care vor participa le vom afla cu 72 de ore înainte de start pentru că, potrivit regulamentelor, până atunci se mai pot face modificări", a declarat directorul tehnic al competiţiei, Sabin Andoniu, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit organizatorilor, sportivii înscrişi în Turul ciclistic se vor întrece pentru punctele UCI (n.r. Uniunea Ciclistică Internaţională) de care au nevoie pentru calificările la Jocurile Olimpice din 2020, pentru titlul de cea mai bună echipă şi premiile în valoare totală de 10.095 euro.

În cadrul competiţiei vor fi puse la bătaie cinci tricouri în culorile galben (cel mai bun ciclist), alb (cel mai bun la puncte), roşu (cel mai bun sprinter), portocaliu (cel mai bun sub 23 de ani) şi verde (cel mai bun căţărător).

Concursul este rezervat sportivilor între 18 şi 45 de ani, iar fiecare echipă poate număra între cinci şi şapte ciclişti.

Un concurs, patru curse!

Turul Ciclistic al Bihorului se va desfăşura de-a lungul a patru zile, din care pe 6 iunie va avea loc prezentarea sportivilor, iar în perioada 7 - 9 iunie sunt programate cele două etape şi cele două semietape, însumând în total 620 de kilometri de parcurs.

Prima etapă, programată pentru 7 iunie, cu start la ora 16 şi întoarcere în Piaţa Unirii în jurul orei 19:40, va fi destinată sprinterilor. Cursa de 163 de kilometri va înconjura judeţul pe direcţia Oradea, Leş, Salonta, Ciumeghiu, Petid, Ginta, Hidişelu de Sus şi iar Oradea.

Cele două semietape, contratimp individual şi căţărare, sunt programate pentru 8 iunie. Prima întrecere pe o distanţă de 2 kilometri se va desfăşura începând cu ora 10 în Oradea, de-a lungul străzilor Matei Basarab, Sucevei şi Avram Iancu.

Cea de-a doua întrecere, pe o distanţă de 156 de kilometri, va începe la ora 16, cu pornire din Piaţa Unirii şi sosire pe platoul Padiş, după un traseu pe direcţia Oşorhei, Aleşd, Borod, Bratca, Damiş, Beiuş, Sudrigiu.

În ultima zi a turului, programată pentru 9 iunie, cicliştii vor lua startul de la ora 11 din Piaţa Unirii pentru o cursă de 183 de kilometri pe direcţia Oşorhei, Aleşd, Pădurea Neagră, Popeşti, Suplacu de Barcău, Balc, Marghita, Săcueni, Diosig şi Oradea.

Pentru amatori

Competiţia de săptămâna viitoare va avea şi o componentă dedicată sportivilor amatori. Cei circa 250 de pasionaţi care şi-au anunţat participarea la Turul ciclistic vor lua startul pe 8 iunie, la ora 14, din Piaţa Unirii.

Cursa, desfăşurată pe o distanţă de 104 kilometri, va cuprinde atât o porţiune de 80 de kilometri de teren plat sau uşor vălurit, cât şi o zonă de urcare pe munte, din care ultimii 11 kilometri pe o rampă cu o înclinaţie de 8%.

"Dacă traseul profesioniştilor va avea o lungime de 156 de kilometri, cel al amatorilor va avea doar 104 kilometri, dar urcarea la Padiş, pentru cei care nu sunt obişnuiţi, nu va fi uşoară", a afirmat Mariana Macovei (foto), comunicatorul competiţiei.

Turul Ciclistic al Bihorului va mai cuprinde, pe lângă întrecerile propriu-zise, cursul de educaţie rutieră "Micul velo rutier", pe 7 şi 8 iunie, de la ora 17, şi pe 9 iunie, de la ora 10, organizat cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor. Pentru ziua de duminică este programat, de la ora 12, un concurs dedicat copiilor pe categorii de vârstă: 3-4 ani, 5-6 ani, 7-8 ani, 9-10 ani, 11-12 ani şi 13-14 ani.

Înscrierile sunt gratuite şi se vor face începând cu ora 10. Toţi participanţii vor fi premiaţi.

Ochii pe Bihor

Turul ciclistic va creşte, în mod cert, vizibilitatea judeţului şi a Oradiei în plan internaţional.

"Turul va atinge toate microdestinaţiile turistice din Bihor, de la câmpia Crişurilor, Valea Barcăului, Pădurea Craiului, la Băile Felix, Oradea şi munţii Bihor, având în vedere că etapa de sâmbătă se va încheia pe platoul Padiş", a declarat şeful Agenţiei de Management a Destinaţiei, Banto Norbert (foto).

Pasionaţii de ciclism care din diverse motive nu se vor alătura competiţiei vor putea urmări cursele pe un panou LED care va fi amplasat în Piaţa Unirii. Competiţia va fi transmisă live pe internet şi va putea fi urmărită de pe telefon, tabletă sau calculator.

Pentru o redare cât mai realistă a atmosferei de concurs, organizatorii vor urmări sportivii cu două camere de luat vederi şi o dronă.

La fel la ca ediţia anterioară, competiţia va fi comentată de Alex Ciocan, fondatorul Road Grand Tour, specialist în ciclism, şi de prezentatorul Radio Gherila Sebastian Vrânceanu, cu sarcina de a "traduce" limbajul tehnic pe înţelegerea profanilor.

"Conducătorii auto să aibă răbdare"

Competiţie internaţională cu notorietate, Turul Ciclistic al Bihorului constituie un adevărat tur de forţă atât pentru organizatori cât şi pentru forţele de ordine. Cei 140 de sportivi în marş vor fi însoţiţi de 45 de motociclişti care îi vor asigura trecerea, un antemergător al Serviciului de Poliţie Rutieră, circa 70 de autovehicule cu staff-urile echipelor dar şi o autospecială a Serviciului de Ambulanţă şi o maşină cu jandarmi.

Pentru buna desfăşurare a competiţiei vor fi mobilizaţi peste 120 de poliţişti. "Din experienţa anilor trecuţi, coloana se va întinde pe câţiva kilometri. Este foarte important pentru siguranţa participanţilor la concurs şi la trafic să se respecte indicaţiile poliştilor, iar conducătorii auto să aibă răbdare. Va fi vorba uneori şi de 15-20 minute de aşteptare", a avertizat comisarul Sorin Indrieş, din cadrul Serviciului Rutier - Biroul Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul IPJ Bihor.

De altfel, pentru desfăşurarea competiţiei în condiţii de siguranţă, poliţiştii rutieri vor devia traficul de pe străzile incluse în traseul curselor. Perioadele de restricţionare a traficului au fost anunţate deja de Comisia tehnică pe probleme de circulaţie din cadrul Primăriei.

"Riveranii vor fi anunaţi din timp. Poliţiştii şi voluntarii vor permite doar accesul riveranilor, pe care îi rugăm să respecte însă semnalizările temporare şi semnalele poliţiştilor, având în vedere că startul şi sosirea fiecărei etape au loc în zona centrală a oraşului", a spus comisarul Alin Gherman (foto), şeful Biroului Poliţiei Rutiere Oradea.

Printre organizatorii Turului Ciclistic al Bihorului se numără organizaţiile Discover Bihor, Visit Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea prin Agenţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON