URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2022, 19:01

Tu știi ce arbori sunt în Oradea? Primăria a lansat harta spațiilor verzi din oraș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Registrul local al spațiilor verzi din Oradea poate fi acum consultat online de orice cetățean.

Primăria a anunțat miercuri că o hartă interactivă a zonelor verzi din oraș este accesibilă publicului, care astfel poate vedea câți arbori sunt pe străzile ori în parcurile din oraș și din ce specie sunt.

Harta este disponibilă pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro, unde, pe partea din dreapta, este un afiș cu denumirea „Registrul local al spațiilor verzi din municipiul Oradea”, sau accesând direct site-ul https://gis.info-design.ro/RSVOradea/.

„Pe pagina deschisă, utilizatorul poate căuta locația dorită prin accesarea iconiței Căutare și introducerea denumirii străzii. Spațiile verzi sunt evidențiate cu culoarea verde, iar din momentul în care utilizatorul dă click pe o anumită zonă verde, aceasta va primi un contur de culoare turcoaz, generând informațiile disponibile, precum număr de identificare, suprafață etc. În acest perimetru, fiecare arbore poate fi accesat tot printr-un simplu click, utilizatorul primind informații cu privire la numărul de identificare, specia, dimensiunea arborelui, starea de viabilitate, vârsta sau dacă arborele este ocrotit sau nu. Totodată, cu ajutorul iconiței Rapoarte RSV se poate genera fișa spațiului verde căutat, prin selectarea butonului Selectare imobil”, a explicat directoarea adjunctă a Direcției Tehnice, Adina Popa.

De exemplu, dacă vor căuta Aleea Anna Marossy din Parcul Libertății, orădenii vor vedea arborii care sunt acolo, precum castani, frasini, tei, arțari, înălțimea fiecărui copac ori diametrul trunchiului. Pentru unii copaci, harta are și fotografii, cum este cazul unui arbore de lângă Palatul de Justiție, înalt de 7 metri și cu un diametru de 38 de centimetri, înregistrat drept „uscat”.

Noul Registru local al spațiilor verzi a fost aprobat în luna aprilie de către Consiliul Local. Potrivit acestuia, Oradea are 603 ha spații verzi amenajate, 43 ha terenuri degradate, 60 ha suprafață cimitire și 97.219 de arbori și arbuști.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ultima p*rcarie a penalilor!
„Se analizează ca pe strada Universității să se desființeze locurile de parcare de pe stânga și dreapta, să se facă patru benzi" Parca acum cativa ani s-a ,,modernizat" zona..... https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/parcare-etajata-intre-muzeu-si-biblioteca-4-benzi-pe-armatei-romane-4096250/
Postat 01 Octombrie 2022, 11:39 de pinonel
Intrebarea e gresita!
Intrebarea corecta este : Tu știi ce arbori erau în Oradea? O harta care sa arate situatia din 2008, cand a venit la putere birtinezul&gasca de penali in comparatie cu situatia din 2022 ar fi ok! Sa vada si populimea pe cine a votat! P.S. Joi pe Bistritei s-au taiat 6(sase!) nuci!!!! Tot pe Bistritei, la intersectia cu Paganini, acum doua luni, s-au taiat 2(doi) pruni ornamentali superbi. Se mai vad cioatele prunilor.
Postat 01 Octombrie 2022, 11:35 de pinonel
Ca de obicei, primăria confundă "sula cu prefectura".
Dacă asta-i hartă "interactivă" ... atunci nu-i de mirare că până și mormântul familiei îmi este considerat "spațiu verde".
Postat 30 Septembrie 2022, 15:30 de KP
Traian
Din fericire ai multe parcuri și spatii verzi facute in ultimii ani în Oradea, doar trebuie sa vezi. Dacă-tibface parcări nu-ți place, dacă nu-ți face nu-ți place, ești asa ca o femeie neeee. Articolul era despre altceva dar aruncatul pe gât e dorință ta.
Postat 29 Septembrie 2022, 00:28 de Sandu2100
betoanele sunt prioritatea nr.1
din pacate spatiile verzi sunt ultima prioritate pentru PMO si asta se vede peste tot in oras. pe de alta parte si oradenii urasc copacii si umbra altfel nu se explica taierile ilegale peste tot in oras, politia daca verifica nimeni nu stie nimic, raman doar cioturile. am vazut puieti de 40 cm inaltime plantati de primarie ( ex.str muzicii colt cu bistritei), ce asteptari sa avem atunci ?
Postat 29 Septembrie 2022, 00:00 de Traian
dispar copacii pe strazi la greu.
dispar copacii pe strazi la greu. Raman doar cioturile de radacini pe care nu vor sa le vada cei ce ar trebui sa le vada: Savinestilor, St. cel Mare,..... Si uite asa se fac locuri de parcare pe fostele spatii verzi!
Postat 28 Septembrie 2022, 23:43 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON