URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2022, 20:19

Oradea are un nou registru al spațiilor verzi, dar nu și o hartă a lor. Peste 1.300 de copaci sunt „în stare necorespunzătoare”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inventarul celor 603 hectare de spații verzi din Oradea a fost aprobat, joi, de Consiliul Local.

Noul registru al spațiilor verzi inventariază fiecare arbore și scuar de pe domeniul public al orașului, dar este greu de dibuit și de cetățeni, pentru că Primăria nu a făcut încă și o hartă „verde”.

Pe de altă parte, registrul menționează și cei peste 1.300 de arbori care sunt într-o stare necorespunzătoare și pe care Primăria îi va doborî, în timp.

Cât verde avem?

Adina PopaÎntr-o conferință de presă susținută înaintea ședinței de Consiliu Local, Adina Popa (foto), directoarea adjunctă a Direcției Tehnice din Primărie, a precizat că registrul a inventariat spațiile verzi cu acces nelimitat, cum sunt parcurile, cele specializate (cum sunt zonele verzi ale școlilor ori grădina zoologică), spațiile verzi de agrement (baze sportive), cele din zonele de protecție a apelor ori a infrastructurii de transport.

Așa a rezultat o suprafață de 603 hectare, „care cuprinde doar amenajări floricole, spațiu verde, zonă compactă de vegetație”, a precizat Popa. De asemenea, Oradea mai are 43 de hectare de terenuri degradate și 104 ha de terenuri libere, cu potențial de reconversie, deci care pot deveni spații verzi. „Registrul local studiază exclusiv domeniul public, și nu cuprinde date cu privire la zonele verzi din proprietățile private”, a precizat Popa.

Toate acestea pot fi văzute de orădeni doar sub forma unor planșe disponibile pe site-ul Primăriei, în timp ce o hartă verde a Oradiei este încă în lucru. Potrivit municipalității, această hartă va fi gata abia în luna august. Până atunci, dacă au răbdare, orădenii se pot uita pe cele 191 de planșe și 1.869 de fișe ale spațiilor verzi din oraș...

Lecții de plantări și tăieri

Așa cum și BIHOREANUL a scris, registrul verde a numărat 9.850 de arbuști și 87.366 de arbori așa-ziși izolați, Popa menționând că nu au fost numărați copaci din zone verzi compacte, cum regăsim în Silvaș, pe malul Crișului, în cadrul zonei de protecție a uzinei de apă ori în păduricea de lângă Cartierul Tineretului. Totuși, numărul arborilor din Oradea este cu 30.000 mai mic decât în precedentul registru verde.

„De ce este important acest registru: din momentul în care este elaborat, va constitui o bază pentru elaborarea strategiilor de plantare și o bază de date foarte valoroasă pentru programul de intervenții și toaletare pe care Primăria trebuie să îl elaboreze”, a mai declarat Popa.

Acest program va porni de la cei 1.386 de arbori care, conform inventarului, sunt într-o stare necorespunzătoare. „Prin acel plan de plantări, îi vom înlocui din timp. Gândim ca pe arterele principale, între doi arbori bătrâni să plantăm unul tânăr”, a declarat și primarul Florin Birta.

Pe de altă parte, angajații Primăriei și ai firmelor care toaletează copaci sau plantează puieți în Oradea vor lua lecții. Adina Popa a anunțat că Primăria poartă discuții cu un cunoscut arboricultor, Alexandru Purcaru, care va veni la Oradea și timp de o săptămână le va explica celor interesați intervențiile pe care trebuie să le facă în fondul plantat al orașului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O hartă ar fi prea vizibilă, că omul diferențiază mai bine pe culori.
Așa însă, cu liste și tabele ... poți înlocui pagini după cum cere "piața".
Postat 02 Aprilie 2022, 11:06 de KP
se taie in continuare arbori maturi…
nu ca ar interesa pe cineva, nici macar celebra platforma usr-ista nu functioneaza.
Postat 02 Aprilie 2022, 07:54 de macese
Au inceput toaletarile! Cu drujba!
La intersectia strazii Bistritei cu strada Paganini s-au planta acum cativa ani niste pruni ornamentali. Fiind pe sud au crescut frumosi, au ajuns la circa 25 de cm in diametru. Erau plini de frunze, probabil asta a deranjat. Deunazi unii i-au pus jos (cine?! precis nu unii din Rogerius, pe aia nu-i incurcau!), au mai ramas cioatele si putin rumegus. Daca a taiat birtinezul sute de nuci si n-a patit nimic, nici astia nu vor pati! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/masacrul-nucilor-directia-agricola-va-da-primariei-o-amenda-record-pentru-taierea-ilegala-a-200-de-nuci-99736.html
Postat 02 Aprilie 2022, 06:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON