URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2017, 09:01

Tu ceri, Primăria face! Locuitorii vor putea propune, dar şi să decidă, ce investiţii se vor realiza în Oradea

Tu ceri, Primăria face! Locuitorii vor putea propune, dar şi să decidă, ce investiţii se vor realiza în Oradea PROIECTE PE ROŢI. Orădenii pasionaţi de pedalat pot propune Primăriei, de exemplu, amenajarea de piste pentru biciclişti. Mai ales că unele dintre cele existente nu sunt veritabile...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a intrat în rândul oraşelor care îşi ascultă cetăţenii. Municipalitatea va implementa procesul de bugetare participativă, ceea ce înseamnă că Primăria va finanţa, în 2018 şi 2019, câte 10 proiecte propuse de orădeni.

O primă sondare pe această temă scoate la iveală că oamenii vor, întâi de toate, străzi asfaltate...

Pe vot

Conform Hotărârii votate de Consiliul Local, orădenii vor avea la dispoziţie o aplicaţie prin care vor înscrie proiectele pe care le propun spre finanţare. Lucrările vor trebui să se încadreze în domeniile: infrastructură stradală, amenajarea de spaţii verzi şi locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, amenajarea de spaţii publice, infrastructură culturală, infrastructură socială, infrastructură de sănătate şi digitalizare.

Un proiect va putea costa cel mult 200.000 euro, iar cele mai votate 10 propuneri vor fi implementate de Primărie. Potrivit spuselor viceprimarului Florin Birta, o primă votare se va face online, fiind urmată de una la urne, în cartiere, pentru cele mai bine plasate proiecte.

Până la lansarea aplicaţiei, orădenii au spus ce ar vrea pe reţelele de socializare. Majoritatea au propus asfaltarea unor străzi şi amenajarea a noi locuri de parcare. Unii au reamintit Primăriei că numeroase capace de canal se mişcă sub roţile maşinilor, problemă pe care ar dori-o rezolvată o dată pentru totdeauna.

Idei de orădeni

Alţii au avut însă şi propuneri concrete vizând noi amenajări. Monica Ilie, de pildă, a propus construirea unei piste pentru biciclişti în Podgoria, iar Costi Bandui crede că Parcul 22 Decembrie ar trebui îngrădit, aşa încât copiii care se joacă acolo să n-o poată zbughi în şosea.

Kovacs Levente a propus ca în Parcul Petofi să fie montate fântâni arteziene şi să fie plantaţi copaci tineri, iar Alex Cicortaş consideră că ar trebui amenajate mai multe terenuri de tenis. O altă orădeancă, Maria Dota, a propus reabilitarea treptelor deteriorate din pasajul subteran de la Crişul, care acum sunt un pericol pentru trecători, iar Ghiţă Costaniuc a sugerat să fie construite mai multe toalete publice, iar Gara Mare să fie modernizată.

Desigur, toate acestea sunt deocamdată simple idei, iar pentru municipalitate vor conta doar proiectele propuse oficial şi asumate, prin vot, de cât mai mulţi dintre orădeni. Pentru că, până la urmă, e vorba de banii lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DA! Sigur ca da!
Se vor imbulzi si vor cere implinirea planurilor maretesti ale maretului maret bolovanul birtinez!!!!!
Postat 06 Noiembrie 2017, 19:06 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON