URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2022, 19:35

Trei coridoare verzi de circa un hectar şi încă o piaţetă vor fi amenajate în Oradea. Vezi aici cum vor arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de amenajare a unor parcuri în străzile Radu Enescu, Meşteşugarilor şi Coriolan Hora, dar şi a unei piaţete pavate cu dale în zona de lângă turnul Primăriei.

Un hectar de spaţii verzi

Potrivit primarului Florin Birta, cele trei parcuri noi vor creşte cu circa un hectar suprafaţa verde a oraşului. "Odată cu reabilitarea acestor parcuri deja existente şi cu înfiinţarea altor coridoare verzi noi, suprafaţa spaţiilor verzi la nivelul municipiului va creşte cu un hectar", a declarat Birta, joi, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Cea mai mare suprafaţă verde, de 4.600 metri pătraţi, va fi amenajată în strada Coriolan Hora, dincolo de linia ferată, pe un amplasament folosit de riverani ca loc pentru grădini, garaje şi parcări.

"În mijlocul parcului va exista un teren de sport multifuncţional, pentru minifotbal şi baschet cu instalaţie de iluminare nocturnă", a spus primarul Birta.

Investiţia, în valoare de 4,5 milioane lei, cuprinde inclusiv costurile cu exproprierea amplasamentului aflat în proprietatea unui orădean.

Parc cu parcare

Potrivit proiectului, aleile vor fi acoperite cu asfalt bituminos, iar zona de socializare de lângă terenul de sport, cu pavaj din beton.

Parcul va fi deservit de o parcare de circa 350 metri pătraţi pavată cu dale, iar locul cu echipamente de joacă (tobogane, echipament trenuleţ cu locomotivă şi vagon, leagăn cu trei locuri, căţărătoare tip piramidă, carusel, ansamblu de stâlpi în zig-zag şi altele) va fi acoperit cu cu tartan şi nisip.

Zona verde, în care pe lângă trei nuci existenţi se vor planta 43 de arbori foioşi şi 31 de arbori răşinoşi, va fi iluminată cu corpuri de tip LED şi supravegheată video.

Cu mascarea stâlpilor de curent

Cel de-al doilea amplasament, cu o suprafaţă totală de 4.380 metri pătraţi, va fi amenajat printr-o investiţie de 3,4 milioane lei, între cele două bretele ale străzii Radu Enescu din cartierul Veteranilor.

"Coridorul verde va fi amenajat sub linia de înaltă tensiune într-o zonă de protecţie pe care nu se poate construi. Prin această modernizare se va încerca să se distragă atenţia de la stâlpii de înaltă tensiune cu pergole care să îi mascheze", a spus Birta.

Potrivit primarului, spaţiul verde va fi aranjat cât mai natural cu putinţă, fără intervenţii invazive, prin amplasarea de movile artificiale de pământ acoperite cu gazon şi plante perene, pâlcuri de arbori şi pergole cu plante agăţătoare.

Parcul va cuprinde o zonă cu hamace, un colţ cu gabioane de piatră cu rol de hotel pentru insecte, un spaţiu verde deschis pentru cei care vor să practice yoga, o grădină comunitară pentru plantarea de fructe şi legume precum şi un mic iaz.

Zona destinată copiilor va cuprinde trunchiuri de arbori, buşteni, bolovani şi o porţiune cu elemente de joacă realizate din lemn (pod de căţărat, păianjen din pânză pentru căţărat etc.). Între cele două amplasamente va fi realizată o denivelare de pământ pe sub care va exista un tunel îngropat.

La fel, toboganele vor fi construite pe o movilă care va putea fi folosită și iarna pentru derdeluş. Copiii vor fi protejaţi de traficul auto de pe stradă printr-o perdea de arbori care va izola parcul, fonic şi vizual, de spaţiul stradal.

Parc pentru cartierul Ioşia

Cel de-al treilea spaţiu verde va fi amenajat pe suprafaţă de 1.243 metri pătraţi în zona intersecţiei străzilor Lăpuşului şi Meşteşugarilor.

"Aici am avut un teren care a fost vândut unui proprietar privat pentru a construi extinderea unei clădiri. Imobilul nu s-a mai extins şi locul a fost folosit ca parc pe care foarte mulţi copii din zonă îl folosesc. Ulterior, s-a luat o parte din parc şi s-au făcut parcări", a explicat Florin Birta.

Primăria a decis exproprierea amplasamentului după ce proprietarul, care până atunci punea parcul la dispoziţia municipalităţii pentru o sumă echivalentă impozitului datorat pentru acesta, a cerut majorarea chiriei revoltat că Primăria a dispus desfiinţarea parcărilor ca ilegale.

"Până să intrăm în conflict, acum doi ani, chiria era contravaloarea impozitului. Când i-am desfiinţat locurile de parcare, a început să ne ceară o chirie mult mai mare", a povestit Birta.

Pe amplasamentul expropriat, Primăria urmează să amenajeze un parc orăşenesc pentru joacă, odihnă, agrement, recreere şi socializare destinat tuturor categoriilor de vârstă şi menit să asigure legături între cartierele Ioşia şi Ioşia Nord. Arborii existenţi vor fi toaletaţi, iar echipamentele de joacă vor fi înlocuite cu altele noi, investiţia totală urmând să se ridice la 2,4 milioane lei.

Piaţetă lângă turnul Primăriei

În ceea ce priveşte încurajarea mobilităţii pietonale, municipalitatea orădeană intenţionează amenajarea unei piaţete în zona de sub turnul Primăriei delimitată de aripa situată către malul Crişului Repede.

"Aici se va crea o piaţetă cu rol de zonă de relaxare unde să poţi să aştepţi intrarea la turnul Primăriei", a explicat Birta.

Proiectul prevede pavarea zonei cu piatră naturală şi porfir, borduri şi rigole din granit auriu, amplasarea de bănci, coşuri de gunoi şi cişmea.

Cedrul situat pe amplasament va fi păstrat, iar în jurul său se vor planta arbuşti şi flori. Scuarul va avea propria instalaţie de irigaţii, în timp ce elementele metalice ale gardului istoric vor fi reabilitate, iar fundaţia acestuia va fi refăcută cu elemente din piatră naturală.

Investiţia, care vizează o suprafaţă de 870 metri pătraţi, este estimată la circa 2,4 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
opriti-va din montat borduri peste tot in oras, ar fi bine sa vina DNA sa verifice un pic contractul primariei cu firma respectiva
pod de căţărat, păianjen din pânză pentru căţărat - sunteti pe drumul cel bun! copiii au nevoie de astea in parcuri. DAR - nu vreti sa terminati odata cu bordurile dracului, ca ne-ati umplut toate arterele, strazile si parcarile cu borduri atat de inalte incat firma care le produse a atins 30 milioane euro profit cu ele! parcul nu are nevoie de borduri - are nevoie de gard viu pentru a fi imprejmuit. stiti cum arata ala?
Postat 27 Octombrie 2022, 22:29 de roger
Traian
Habar nu ai pe ce planetă trăiești
Postat 27 Octombrie 2022, 21:08 de Sandu2100
Pe cand inauguram si noi ceva?
De parcuri photoshopate e plin ebihoreanul, vezi tineretului, cartier europa acuma iosia dar ceva fapte in loc de poze pe cand? Zona verde de langa primarie se betoneaza, beton sa fie si cat mai scump...deranja verdele ala ? se vedea din biroul de primar oare?
Postat 27 Octombrie 2022, 20:40 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON