URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2018, 12:57

Tovarăşi de drum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că o avea mică, Treimea din fruntea Bihorului a vrut să-şi facă operaţie de mărire a majorităţii la Tribunal, care să-i transplanteze şi puterea minorităţii.

Având în Consiliul Judeţean un singur consilier în plus faţă de PNL, în aprilie 2017 alianţa PSD-UDMR-ALDE a intentat în numele instituţiei (şi angajând pentru asta o casă de avocatură) un proces atât împotriva PNL Bihor, cât şi a liberalilor din "parlamentul" bihorean. Pricina? Încocostârcitoare! Opoziţia nu vota cum voia puterea, ceea ce aceasta a catalogat drept... abuz.

Juridic, acţiunea se numea una de "constatare". Şefii CJ cereau instanţei, de fapt, să ia act că cei 18 consilieri ai coaliţiei nu-şi puteau impune voinţa în faţa celor 17 PNL-işti. Cum ar veni, judecătorii să le elibereze o adeverinţă că e vina acestora că ei nu fac cutare şi cutare lucru.

Conform conducerii CJ, "PNL filiala Bihor a dat dovadă în mod premeditat de o atitudine contrară spiritului democratic" şi "a insistat în activităţi de boicot", iar reprezentanţii săi "au prejudiciat Judeţul" fiindcă nu au votat, de pildă, prelungirea chiriei Muzeului către Episcopia Romano-Catolică, inventarierea patrimoniului ori Drumul Apusenilor.

În septembrie 2017, mulţumită şefului PSD Bihor, care şi-a concediat din partid şi din CJ fosta favorită, slăbiciunea PSD-UDMR-ALDE s-a cronicizat, coaliţia neputând să adopte nici măcar hotărâri pentru care era suficientă o majoritate simplă, nu de două treimi.

La începutul acestei luni, Tribunalul a respins pretenţia celor trei partide, constatând altceva decât ceruseră acestea, şi anume că dreptul opoziţiei de a se opune e fundamental democratic, ţine chiar de esenţa democraţiei. Altfel, dacă ar vota cum vrea puterea, de ce să mai existe?

Deocamdată s-a încheiat prima fază a procesului, soluţia putând fi atacată la o instanţă superioară, ceea ce pare că se va şi întâmpla, cum a sugerat şeful PSD Bihor. Partid care, să nu uităm, voia recent ca în legislativul de la Bucureşti, printr-un nou Regulament, să decidă nici mai mult, nici mai puţin decât cine să conducă grupurile parlamentare ale PNL şi USR.  

Că năravurile partidului născut prin "reformarea" PCR sunt tot mai străine de democraţie nu mai este, mai ales de un an încoace, nicio surpriză. Surprinzător este, însă, că de dragul de a se înfrupta din puterea PSD, o formaţiune ca UDMR, eminamente minoritară, se nărăveşte la acelaşi compartament, uitând că la începuturi proclama necesitatea dialogului, compromisului şi înţelegerii. Dar se vede treaba că, după înlocuirea veteranilor capabili să folosească astfel de instrumente de către "lupii tineri", Uniunea nu mai dă doi bani pe ele, preferând forţa atunci când o poate folosi şi refugiindu-se în jelanie atunci când nu are destulă forţă.

Apropierea şi tot mai strânsa dependenţă de PSD par să contamineze UDMR cu acelaşi virus al autodistrugerii de care, în vremea USL, s-a molipsit şi PNL. Boală grea, din care liberalii nici acuma nu şi-au revenit, dar asta-i altă poveste...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON