URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2022, 14:39

Tot mai multe accidente pe pârtiile din Bihor. În ianuarie au fost peste 50!

Tot mai multe accidente pe pârtiile din Bihor. În ianuarie au fost peste 50! (Sursa foto: Salvamont Salvaspeo Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei care ajung pe pârtiile din Bihor trebuie să fie cu băgare de seamă. În luna ianuarie, salvamontiștii au intervenit la peste 50 de incidente împreună cu medicii de la UPU-SMURD Bihor, care asigură un echipaj medical, la sfârşit de săptămână, în baza Salvamont de la Vârtop.

"Numărul accidentărilor este foarte mare pentru această perioadă", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, şeful Salvamont Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.

Potrivit acestuia, cele mai numeroase au fost fracturile la picioare şi mâini, dar şi fracturile de coloană sau traumatismele craniene.

"Chiar dacă par a fi uşoare, fracturile se pot agrava dacă nu se intervine la timp, iar atunci când temperaturile sunt scăzute, victima se află şi în pericol de hipotermie", a mai explicat acesta.

Pentru a evita accidentările pe pârtie, schiorii trebuie să poarte echipament potrivit şi bine reglat, iar purtarea căştii de protecţie este obligatorie.

Cel mai probabil, în sezonul de iarnă următor vor fi funcţionale şi punctele de intervenţie din zonele turistice Padiş şi Stâna de Vale, unde deocamdată salvatorii lucrează doar în containere amenajate ca puncte de prim-ajutor.

Astfel, salvamontiștii și medicii vor putea interveni și mai repede în cazul unor accidentări în acele zone turistice. 

"Când vor fi gata, acestea vor funcţiona la fel ca cel de la Vârtop", a mai spus Pinter Istvan.

Sfaturile salvamontiștilor bihoreni pentru turiştii care ajung pe pârtiile din judeţ:

- Alegeţi un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice şi al reglajului legăturilor, greutăţii corporale şi nivelului dvs. de pregătire.

- Abordaţi, la început, cu precauţie pârtiile de schi, întrucât nu mai deţineţi aceleaşi abilităţi sportive ca la finalul sezonului trecut şi este necesară o mică perioadă de reacomodare.

- Schiaţi în aşa fel încât să nu puneţi în pericol viaţa altui schior sau să îi cauzaţi acestuia vreun prejudiciu.

- Adaptaţi-vă viteza şi maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului de pârtie.

- Alegeţi cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâţi, în scopul protejării schiorilor aflaţi în aval.

- Depăşiţi schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiţia ca această depăşire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluţie neaşteptată a celui care urmează să fie depăşit.

- Asiguraţi-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte şi al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât şi alţi schiori sunteţi în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.

- Evitaţi staţionarea pe pârtie, mai ales pe porţiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberaţi pârtia în cel mai scurt timp posibil.

- Utilizaţi numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.

- Respectaţi indicatoarele de semnalizare şi balizele de marcare instalate pe pârtie şi pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiaţi în pădure, Nu coborâţi direct, Interzis săniuşul, Nu circulaţi pe pârtie

- Respectaţi marcajele internaţionale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte uşor, albastru - uşor, roşu-mediu, negru – dificil

- Nu folosiţi mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile si generează accidente grave.

- Încercaţi să protejaţi locul accidentului şi accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă , până la sosirea echipei Salvamont.

- Protejaţi termic accidentatul si încercaţi să îi asiguraţi suport psihologic.

- În cazul unor căzături puternice încercaţi să nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenţi/paramedici sau salvamontişti. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă şi intervenţia unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.

- Nu acceptaţi să fiţi transportaţi în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, şi doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON