URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2020, 14:50

Topul universităţilor din România: Universitatea din Oradea a coborât pe ultimul loc

Cele mai bune universităţi din România, în acest an, sunt Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti, după cum arată clasamentul Metarankingul Universitar, întocmit de Asociaţia Ad Astra, pe baza clasărilor internaţionale.

Faţă de anul trecut, când era pe penultima poziţie, acum Universitatea din Oradea a coborât pe ultimul loc, alături de alte nouă universităţi din ţară. În total, clasamentul cuprinde 28 de universităţi, clasate pe 12 poziţii.

Pe aceeaşi poziţie cu Universitatea din Oradea se mai găsesc Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea din Piteşti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din Bucureşti.

"Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universităţi au o minimă vizibilitate internaţională în rankingurile majore ale universităţilor (sunt prezente în cel puţin un ranking inclus în analiză) şi care este impactul lor relativ în aria academică internaţională (prin punctajul obţinut în metaranking)", se arată în studiu.

Autorii sunt Silviu Matu – Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB; Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Carmen Buzea – Universitatea Transilvania din Braşov; Daniel David – UBB; Bogdan Florian – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative/SNSPA; Adrian Miroiu – SNSPA; Anca Prisăcariu – African Leadership University; Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din Bucureşti.

Contactat de BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău a declarat că nu poate comenta acest clasament, pentru că nu cunoaşte în detaliu criteriile de care au ţinut cont autorii. "Nu ştiu care sunt indicatorii de care ţin cont autorii, dar îmi pun nişte semne de întrebare. O universitate care este într-un consorţiu european, Universitatea din Petroşani, este în ultima grupă, iar universitatea care este pe primul loc nu este o universitate europeană. În plus, lipseşte universitatea numărul 1 cu diplome recunoscute în străinătate, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu"", a declarat Bungău. 


Clasamentul universităților din România 2020: 

Clasament Universităţi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O parere
Domnule rector daca compari Universitatea din Petrosani (chiar daca ai legaturi stranse cu Petrosaniul)care si ea lipseste din lista publicata cu Babes-Bolyai din Cluj, scuzama dar ne dai de gandit. In ce priveste "Ion Mincu" mai nou te apropii periculos de mult de Urbanism si Arhitectura. De cand cu atatea proiecte prin institutie si specialisti de seama nou veniti, multi se molipsesc precum pe vremuri nu demult trecute de farmacie.
Postat 25 Noiembrie 2020, 06:41 de scarbit
De unde a coborât ... pe ultimul loc ?!?
De pe penultimul ?!? A făcut schimb cu Pitești ?!?
Postat 24 Noiembrie 2020, 16:56 de CrisDumi
?
Cei de la Ad Astra au luat-o pe ulei. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu e pe ultimul loc? Pe bune, man?
Postat 24 Noiembrie 2020, 15:42 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON