URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2023, 19:00

Top 5 motive pentru care bihorenii ajung în faţa instanţelor. Curtea de Apel Oradea a făcut "inventarul" proceselor din 2022

Top 5 motive pentru care bihorenii ajung în faţa instanţelor. Curtea de Apel Oradea a făcut 'inventarul' proceselor din 2022 foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a făcut public topul motivelor pentru care justiţiabilii ajung în sălile de dezbateri ale instanţei. Cifrele arată că litigiile cu administraţiile locale şi cu statul continuă să fie printre principalele cauze dar, faţă de anii trecuţi, aceste procese au coborât, de pe locul întâi, pe locul trei în topul cauzelor....

Pensiile, motiv de procese

Potrivit datelor de bilanț pentru anul trecut, cea mai mare parte a dosarelor nou intrate pe rolul instanţei sunt din materia asigurărilor sociale şi privesc contestaţii la deciziile de pensionare, emise de casele de pensii, în care cei care se consideră nedreptăţiţi de modul de calcul solicită anularea parţială sau totală a deciziei, astfel încât să le fie recunoscute drepturile. 

Pe locul 2 în topul proceselor se află cele penale, urmate de procese în materia contencios administrativ şi fiscal - adică cu instituţiile statului -, litigiile de muncă şi cauzele civile.  

„În schimb, volumul de activitate în materia cauzelor civile, minori şi familie, şi proprietate intelectuală a înregistrat o uşoară scădere, de la 882 dosare în anul 2021, la 857 dosare în anul 2022", se precizează în comunicatul transmis de Biroul de presă al Curţii de Apel Oradea. 

Foarte performant

Anul trecut, cei 35 de judecători care activează în cadrul Curţii de Apel Oradea au avut în dezbatere 7.232 de cauze, dintre care 5.504 au fost nou intrate, în creștere cu 2,75%, față de volumul înregistrat în anul 2021. Din totalul proceselor, magistraţii au finalizat anul trecut 5.690, faţă de 5.310, câte au fost soluţionate în 2021.

În medie, fiecare judecător a avut în lucru 582 dosare, în creștere față de anul precedent, când încărcătura pe magistrat a fost de 501 dosare.

Informarea mai arată că instanţa a fost notată pentru activitatea pe 2022 cu gradul de performanţă „foarte eficient” la toţi indicatorii, inclusiv ca durată medie de soluționare a dosarelor - 2,9 luni în materie penală și de 4,2 luni în materie non penală -, cât şi ca pondere a dosarelor închise într-un an, fiind soluționate în termen de un an de la înregistrare un procent de 97,2%, respectiv un număr de 5.533 dosare din totalul de 5.690.

Judecătoriile, "bombardate"

Pe de altă parte, din informare reiese că, anul trecut, Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia acesteia, adică cele din județele Bihor şi Satu Mare, au avut de soluţionat un număr total de 111.981 dosare, dintre care cele mai multe au fost la nivelul judecătoriilor, unde s-a înregistrat un volum total de 82.103 dosare.

Volumul de activitate la nivelul tribunalelor a fost de 22.646 cauze şi a înregistrat o scădere de 6,62% în anul 2022, față de anul 2021, când a fost de 24.252 dosare.

Volumul de activitate al judecătoriilor, cu 82.103 dosare, reprezintă o creştere de 8,97% față de anul 2021, când au fost înregistrate 75.339 dosare.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON