URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2012, 10:29

Tineret, mândria... speologilor: La 26 de ani, Cristina Ianc este noul preşedinte al Federaţiei Române de Speologie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cristina Ianc şi-a descoperit pasiunea pentru speologie în adolescenţă. De atunci, a coborât în sute de peşteri şi a făcut numeroase expediţii montane, simţind că peşterile şi munţii îi umplu viaţa.

Pasiunea sa a devenit o a doua profesie, aşa încât zilele trecute colegii speologi din ţară i-au dat votul la alegerile pentru conducerea federaţiei naţionale de profil. La doar 26 de ani, tânăra preşedintă a Federaţiei Speologilor din România e convinsă că tinereţea reprezintă atuul care o va ajuta să "revigoreze" organizaţia.

Noaptea în grotă

Născută în Beiuş, dar mutată în Oradea de ani buni, Cristina Ianc e de meserie arhitect. "Deocamdată stagiar, dar peste câteva zile am examenul final", precizează tânăra. Pasiunea pentru speologie a descoperit-o cu opt ani în urmă. "Mergeam des pe munte. O dată, când eram în Padiş şi am văzut un grup de speologi, mi-am zis că trebuie să aibă o viaţă foarte faină, pentru că văd lucruri diferite faţă de noi, restul", povesteşte Cristina. Aşa a decis să se înscrie în Clubul de Speologie Cristal, la cârma căruia a ajuns, în 2010, ca preşedinte.

Prima coborâre în adâncimile pământului a fost în Peştera Vântului, de lângă Şuncuiuş. "Am şi dormit în peşteră. Mi-a plăcut enorm!", spune Cristina. De atunci, a explorat zeci şi zeci de peşteri din România şi străinătate. Preferata rămâne însă Ciur-Ponor, de lângă Roşia. "E complexă, are galerii foarte frumoase, e şi sportivă, având pasaje de coardă, de căţărări, şi un curs de apă...", îşi motivează ea alegerea. De altfel, peşterile din Bihor sunt printre cele mai frumoase în care a coborât: "Avem un mare noroc că judeţul nostru are peşteri multe, în care chiar ai ce vedea".

Premieră naţională

Pe lângă pasiunea de a vedea cu propriii ochi lumea subterană, alături de colegii din clubul orădean Cristina se ocupă şi de cartarea cavernelor, dar şi de fotografierea lor, pentru a împărtăşi şi altora frumuseţile descoperite. Şi, cum speologia şi expediţiile pe munţi merg mână în mână, a participat şi la o mulţime de asemenea aventuri. Cea mai recentă a adus-o în lumina reflectoarelor, făcând parte, alături de orădeanca Raluca Ianc şi de timişoreanul Mihai Vlad, din prima echipă de români care a escaladat Mramornaya Stena (Kazakhstan), la o altitudine de 6.400 metri.

"Am vrut să facem ceva diferit, să nu mergem pe un vârf cunoscut, unde toată lumea vrea să ajungă", explică tânăra. A savurat experienţa la maxim, chit că aventura a durat 26 de zile. "A fost cea mai lungă, cea mai dificilă, dar şi cea mai interesantă expediţie a mea", spune Cristina, care a mai escaladat vârful Ararat (Turcia, 5.165 metri) şi Dome du Gouter (Franţa, 4.304 metri).

Suflu nou

04 viorel lascu.jpgDupă asemenea provocări, Cristina a mai acceptat în urmă cu două săptămâni încă una, candidând la conducerea Federaţiei Române de Speologie. De la înfiinţare, din 1994, până acum, organizaţia a fost condusă de bihoreanul Viorel Lascu (foto), care s-a retras argumentând că e timpul unei noi generaţii. În prima fază, bihoreanca a fost votată în Comitetul Director, iar apoi a fost aleasă preşedinte. "Cred că oamenii m-au vrut pentru un suflu nou", zice tânăra.

Gândindu-se cum se va descurca în noua poziţie, are emoţii destule, pentru că încă nu e familiarizată cu toate sarcinile, dar are ambiţia să reuşească şi să-şi atingă principalele obiective: să implice cât mai mulţi tineri speologi în activitatea federaţiei şi să determine cluburile de profil din ţară să colaboreze mai intens între ele şi cu federaţia. "În România sunt 34 de cluburi active. Facem hărţi, descoperim galerii, studiem tot ce este în interior", explică ea rolul speologilor. În acest tablou, federaţia are datoria de a îndruma cluburile, de a promova patrimoniul natural din peşteri, dar şi de a asigura cursurile din Şcoala Română de Speologie şi cele ale Corpului Român Salvaspeo, care pregăteşte salvatorii din subteran.

Ca preşedinte, Cristina îşi doreşte, totodată, să apropie cât mai mulţi români de această activitate, despre care spune că e un sport ce poate fi practicat de oricine are puţină voinţă. "Oamenii cred că speologia e dedicată unui grup anume, pun o barieră între ei şi speologie. Această barieră trebuie să dispară", zice bihoreanca, dând exemplul Franţei, unde elevii pot alege chiar şi la şcoală, ca disciplină opţională, speologia. Iar în ce o priveşte are convingerea că, deşi e tânără şi mai lipsită de experienţă decât alţi colegi, se va dovedi o alegere bună. Căci cu siguranţă pasiunea nu-i lipseşte, iar asta poate fi cel mai important imbold...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON