URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2015, 16:09

Teatru sau circ?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul-circ e o mâncare nouă pentru publicul orădean. S-a văzut asta şi la a treia ediţie, desfăşurată săptămâna trecută la Teatrul Regina Maria. Prea puţin public pentru spectacole bune şi foarte bune, greu de găsit oriunde în România, mai ales într-un oraş de provincie. Festivalul a fost mediatizat, preţurile nu au fost prohibitive şi, totuşi, sala nu a fost plină, cum ar fi fost normal. Poate că o campanie de comunicare isteaţă ar trebui, mai întâi, să le spună oamenilor ce este teatrul-circ şi abia după aceea să-i invite la spectacol.

Mini-festivalul a debutat luni, în sala teatrului, cu "Şase picioare pe pământ" a Companiei Lapsus din Franţa, de departe cel mai impresionant (scriu acest text înainte de spectacolul de vineri seara, ultimul din festival). Spectaculos, emoţionant, inovativ sunt cuvinte insuficiente pentru a-l descrie. Un grup de tineri se joacă pe scenă ca nişte copii de pe stradă, iar, la un moment dat, peste ei vine războiul.

"Copiii" au imaginat orice cu ajutorul a câteva sute de cărămizi de lemn, pe care le-au folosit şi în momente de acrobaţie, echilibristică şi îndemânare excepţionale exersate continuu vreme de 5 ani, de când spectacolul se joacă în toată lumea. Copiii din sală au chicotit tot timpul, chiar şi la scene la care adulţii nu aveau curaj. Niciodată nu am văzut atâţia actori orădeni aplaudând în picioare! "Superb!", am auzit cel mai des la final. "Nu-mi vine să cred că am văzut spectacolul ăsta în Oradea", îmi spunea un prieten la ieşire.

Marţi, un one man show - "Sfori" (Compania Alexis Rouvre din Belgia). Fără spectaculozitatea şi emoţia precedentului, a impresionat prin profunzime şi mulţimea de metafore. Sfori, sfori, zeci de sfori de toate lungimile şi grosimile, pe care artistul le-a manevrat cu maximă creativitate în moduri inimaginabile. Am aşteptat cu toţii să se întâmple ceva, să exclamăm în cor "Uaaaau!", dar explozia a lipsit. La final, când personajul o sfârşeşte prins în propriul labirint de sfori creat pe scenă, am realizat că aşteptările noastre erau greşite. La ieşire, copii plictisiţi şi adulţi uşor dezamăgiţi...

În aceeaşi seară, pe scena mobilă din faţa teatrului, un clovn îşi dorea să devină muzician şi să cucerească lumea. Spectacolul "Buno Circus Solo" (Aruspice Circus Franţa) a reuşit să cucerească doar mica mulţime care a îndurat râzând frigul tot mai enervant al unei atipice seri de mai. Umor de clovn uşor brutal, chiar grotesc pe alocuri, dar amuzant şi cu o scenă de final absolut superbă: artistul a plutit la înălţime cântând la pian printre valuri de confetti.

Lumea artelor nu are un contract exclusiv cu noi prin care se obligă să ne satisfacă în permanenţă ca o prostituată. Ba, din contră, trebuie să ne ofere şi experienţe noi, necunoscute, care poate nici nu ne plac din prima încercare. Doar aşa reuşim să facem paşi înainte şi să ne extindem orizontul cultural. Altfel, unde am ajunge dacă mâncăm toată viaţa mititei şi sarmale?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Perfect..
Lulu draghe ..ai uitat din nou sa-ti inghiti pastilele...cine oare mai intelege ce scrii tu?????
Postat 04 Iunie 2015, 07:06 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON