URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2015, 07:27

Taxa de poluare ar putea fi restituită fără proces

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În şedinţa de Guvern din 26 august 2015, a fost adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se prevede restituirea taxei de poluare printr-o procedură administrativă.

Mai precis, taxa auto va fi restituită integral pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale a câte 20% din suma datorată. De asemenea, statul va achita şi dobânda pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei şi rambursarea acesteia.

Restituirea sumelor se face de către organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru Mediu sau bugetul de Stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.

În ceea ce priveşte procedura de restituire, proiectul de ordonanţă de urgenţă adoptat prevede că persoana care doreşte restituirea taxei auto pe cale administrativă va trebui să  solicite restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal. Cererile se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere. Împotriva deciziei organului fiscal, precum şi în cazul în care cererea nu a fost soluţionată în termenul legal, persoana interesată poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată. Contestaţia se soluţionează în 45 de zile de la înregistrare.

Dacă nici în acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este soluţionată sau soluţia adoptată de organul fiscal este de respingere a cererii ori de admitere doar parţială a acesteia, persoana interesată poate face plângere la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă.

Vor putea recurge la această procedură inclusiv persoanele care au procese pe rol. Dacă va fi soluţionată prioritar procedura administrativă, procesul va rămâne fără obiect. 

Este important de precizat că această procedură va intra în vigoare numai după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvern în şedinţa din 26 august 2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@scortosul
Pot sa-ti raspund! Potrivit oug 9/2013 cel care va cumpara autovehiculul tau si va vrea sa-l transcrie pe numele lui va trebui sa plateasca timbrul de mediu.Poti sa faci un contract de comodat, etc, sunt metode de a eluda taxa lui ponta.
Postat 31 August 2015, 12:40 de pinonel
INTREBARE :
Acum mai trebuyie platit ceva taxa la prima inmatriculare ? Eu am o masina adusa in 2007 si nu am platit atunci nimic, acum daca vreau sa o vand trebuie sa platesc ceva ??? Poate cineva sa imi raspunda ?
Postat 31 August 2015, 09:01 de scortosul
Ati uitat esenta: CINE ESTE INDREPTATIT SA CEARA RESTITUIREA
Important! Vor putea sa ceara restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu. Mai exact, este vorba de perioada de timp cuprinsa intre 2007 si martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu inca este in vigoare in prezent, astfel ca persoanele care au platit aceasta taxa din martie 2013 si pana in prezent NU pot cere restituirea.
Postat 31 August 2015, 08:18 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON