URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Ianuarie 2018, 20:20

Țara Bistrei a deschis Centenarul la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, împreună cu Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, au deschis seria manifestărilor dedicate celebării a 100 de ani de la Marea Unire cu lansarea unui album dedicat satelor din zona Bistrei.

Volumul, coordonat de Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Stelian Nistor, Ioan Giarca și Cosmin Patca, cuprinde un scurt istoric al zonei Bistrei, respectiv o serie de fotografii din localitățile de pe cuprinsul său, înfățișând patrimoniul natural și construit.

Moderatorul evenimentului, istoricul Gabriel Moisa, a arătat că „este prima manifestare organizată de Facultate și Centrul de Studii Interdisciplinare cu ocazia Centenarului”. Seria va cuprinde 20 de manifestări, întinse până în luna decembrie, fiind vorba de conferințe, sesiuni de comunicări științifice, unele internaționale, expoziții și lansarea unui volum de istorie dedicat Centenarului. Ele vor fi ținute împreună cu partenerii locali, cu liceele din județ și cu cei din străinătate, între care universitățile din Chișinău, Cernăuți, Amiens și Padova.

Luând cuvântul, rectorul Constantin Bungău a spus că „istoricii s-au lansat într-o cursă, iar anul acesta nu e doar al Centenarului, ci și anul de marcare a 55 de ani de învățământ superior continuu la Oradea”. În continuare, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Ioan Horga, a arătat că „autorii ne aduc în față o zonă puțin cunoscută, este un volum în care sunt prezentate toate monumentele de patrimoniu construit în Țara Bistrei de români, maghiari, slovaci”.

Istoricul Sever Dumitrașcu a intrat în profunzimea subiectului, făcând referire la bisericile înființate pe Valea Bistrei, unele de maramureșenii ce veneau „pe un drum al oilor”. „Am avut noroc cu ei, că ne-au consolidat creștinismul. Ei, alături de mlaștinile existente aici, care ne-au apărat de probleme”, a încheiat universitarul.

Coordonator al lucrării istoricul Sorin Șipoș, a prezentat astfel albumul: „Este un album menit să scoată în evidență patrimoniul Țării Bistrei. L-am pus în amintirea Părinților, Preoților și Dascălilor noștri, fiindcă lor le datorăm foarte multe lucruri. Am ales Valea Bistrei dintr-o rațiune sentimentală – suntem de acolo [o parte a coordonatorilor sunt de origine din acele localități – n.r.] și trebuie să dăm ceva înapoi. Așa că am decis, împreună cu colegii de la Geografie, de la Arte, să identificăm patrimoniul de acolo, să-l promovăm și să transformăm zona într-una turistică, fiindcă este o zonă interetnică și interconfesională foarte frumoasă”.

Albumul a fost tipărit cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor, între partenerii proiectului fiind Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Primăria Comunei Popești, Consulatul General Onorific al Republicii Slovace în România, Université de Picardie Jules Verne din Amiens și Università degli Studi di Padova. Cartea va fi disponibilă în bibliotecile publice. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON