URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2023, 22:08

Szijjártó invită firmele din Bihor să profite de investițiile chineze din Ungaria. Despre sancțiunile UE contra Rusiei: „Ne-am împușcat în picior” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Competitivitatea firmelor europene a scăzut din cauza războiului, plătind energie mai scumpă decât cele din America și din China, a afirmat ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, la Oradea, unde a participat la o conferință a oamenilor de afaceri maghiari din România organizată în cadrul Festum Varadinum.

Oficialul ungar a afirmat că din acest motiv maghiarii vor să „stăm deoparte de acest război” și a arătat că țara vecină beneficiază de investiții masive în fabrici de baterii pentru mașini electrice, invitând și firmele din România să profite de ele.

„Competitivitatea europeană, la pământ”

Invitat de reprezentanții UDMR, ai Episcopiei Romano-Catolice și ONG-uri maghiare să participe la actuala ediție, a II-a, a Conferinței Economice  a oamenilor de afaceri maghiari din România, desfășurată luni la Palatul Baroc din Oradea în cadrul Festum Varadinum, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a atenționat cei aproximativ 120 de participanți că lumea trece printr-o perioadă fără precedent, cu o succesiune de crize într-un interval foarte scurt – pandemia, criza energetică și războiul din Ucraina, al cărui preț este plătit în special de europeni, inclusiv de firmele din Europa.

„Din păcate competitivitatea firmelor din Europa a plătit un preț foarte mare”, a spus Szijjártó Péter, arătând că prin comparație cu firmele din SUA acestea achită gazul la un preț de șapte ori mai mare, iar în comparație cu cele din China plătesc electricitatea de trei ori mai mult.

Cauza, a afirmat oficialul ungar, în tonul deja cunoscut al guvernului de la Budapesta, constă în politicile dezavantajoase de la Washington și Bruxelles, care pentru firmele europene echivalează cu autovătămarea. „De ce a ajuns competivititatea europeană la pământ? Pentru că noi, europenii, și competitorii noștri americani au dat un răspuns diferit (...), iar la Bruxelles s-a adoptat un plan cu zece măsuri care au însemnat împușcarea în picior și în plămâni”, a spus Szijjártó, cu trimitere la efectele sancțiunilor impuse de UE Rusiei.

„Răspunsul unguresc”

În această situație, a spus ministrul de Externe al Ungariei, „noi vrem să rămânem deoparte de acest război. Răspunsul unguresc consideră prioritare interesele maghiarilor și totdeauna noi am ieșit întăriți din crize”, a arătat oficialul, spunând că „focusul nostru este pe economie” și că „politica economică a Ungariei are scopul principal menținerea locurilor de muncă ale maghiarilor”.

Szijjártó a afirmat că această politică a permis ca 2022 să fie „un an de succes” pentru Ungaria, deoarece „niciodată nu am exportat așa de mult ca anul trecut și niciodată nu am mai avut atâtea locuri de muncă”.

În acest context, oficialul ungar a arătat că Ungaria beneficiază din plin de dezvoltarea industriei vehiculelor electrice, deoarece patru din primii zece producători de baterii pentru aceste vehicule, care domină 90% din piața mondială, investesc în fabrici de baterii în Ungaria.

Ministrul a arătat, însă, că în condițiile în care „o parte din aceste investiții sosesc în zona de Est a Ungariei, cred că aceasta ar trebui să fie o veste bună și pentru locuitorii din această parte de Vest a Românei, și vrem să profite și firmele din județele de graniță”.

Ministrul ungar a spus și cum pot profita firmele din România, și anume devenind furnizori de diverse materiale pentru firmele din țara vecină.

Economia ca instrument politic

După alocuțiunea oficialului de la Budapesta, conferința economică a început propriu-zis, participanții discutând despre oportunități de finanțare ale firmelor pe care le dețin oamenii de afaceri maghiari din România.

De menționat că prezența ministrului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta la acest eveniment are loc în condițiile în care încă din anul 2016 guvernul ungar derulează programul Kos Karol, pentru finanțarea afacerilor maghiare în afara granițelor țării vecine, contestat adesea de autoritățile de la București deoarece prin el se acordă finanțări pe criterii etnice. De altfel, Szijjártó însuși a amintit luni la Oradea că „inima politicii externe a Ungariei este să susțină comunitățile maghiare din afara granițelor, iar în aceasta pilonul economic este foarte important”.

De asemenea, guvernul ungar a făcut în România o serie de investiții în infrastructură sportivă (stadioane și patinoare), dar și în achiziția unor clădiri cu valoare simbolică din Transilvania.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Despre coruptie nimic ?
N-a spus nimic / n-a fost intrebat tov Szijjiarto despre coruptia sistemica din Ungaria, (cea mai corupta tara din UE, alaturi de Bulgaria) ? Nimic despre ingradirea libertatii presei din Ungaria ?
Postat 10 Mai 2023, 21:57 de OrbanKula
Daca
Dacă acest impostor ar sti un pic de istorie, atunci ar sti ca atitudinea permisiva fata de un alt scelerat al istoriei a dus la un razboi cu peste 80 000 000 de milioane de morti, si nu înpuscati in picior. Pentru a asana climatul politic mondial merita sa se faca mici sacrificii, inclusiv sa "te împusti in picior", astfel se evita situatia de a fi împuscat in cap.
Postat 10 Mai 2023, 10:02 de marginan
o fi
O fi ca ne-am impuscat in picior. Ce era sa facem? Sa ne punem streangul de gat cu rusii?
Postat 09 Mai 2023, 23:26 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON