URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2021, 08:00

Ştrand pe sec: Construit prost, pe bani europeni, ştrandul termal din Marghita este în continuare închis (FOTO)

Ştrand pe sec: Construit prost, pe bani europeni, ştrandul termal din Marghita este în continuare închis (FOTO) "DESCHIS" ONLINE. Pe paginile proprii de internet şi de Facebook, ştrandul termal din Marghita pare un loc cochet, bun pentru relaxare în zilele de vară. În realitate, este închis, având prea multe defecţiuni pentru a putea funcţiona. "Sincer, nu cred că va mai prinde acest sezon", spune primarul Marcel Sas-Adăscăliţii (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai controversate investiţii finanţate cu fonduri europene în Bihor, cea pentru amenajarea unui ştrand termal în oraşul Marghita, îşi confirmă eticheta de proiect eşuat.

După ce s-a tocat peste un milion de euro din finanţări nerambursabile pentru realizarea lui, parcul balnear a rămas pustiu şi inaccesibil, pentru că în continuare are carenţe şi defecţiuni. În plus, firma care îl administrează, a Consiliului Local Marghita, e înglodată în datorii şi ar putea intra în faliment. O dovadă elocventă despre cât de "gospodari" au fost cei care au condus oraşul şi ştrandul... 

Bălăceală trucată 

În 2012, BIHOREANUL dezvăluia modul incredibil în care primarul de atunci al Marghitei, PDL-istul Dorel Talpoş (foto), minţise autorităţile de la Bucureşti privind reuşita proiectului de amenajare a unui ştrand termal în oraş. 

Printr-un proiect finanţat de UE şi Ministerul Dezvoltării, Marghita a atras o finanţare de 1,4 milioane euro pentru un parc balnear cu două bazine, la marginea oraşului.

În hârtii, investiţia a fost finalizată de Marconst, o firmă de casă a UDMR Bihor, în toamna anului 2010, dar în realitate ştrandul era nefuncţional. Erori au fost încă din proiect, care nu a prevăzut reţele de canalizare, filtre în bazine şi pompe pentru recircularea apei termale, dotări ce cresc serios costurile. De parcă nu era destul, finisajele au fost făcute în batjocură, iar terenurile de sport şi locurile de joacă nici măcar n-au fost amenajate, aşa cum impunea proiectul. 

Cu toate acestea, Talpoş a semnat rapoarte ce confirmau că ştrandul era perfect funcţional şi a anexat fotografii în care, aparent, oamenii se bălăceau în bazine (foto jos). Numai că, aşa cum BIHOREANUL a demonstrat, imaginile fuseseră trucate în Photoshop, deoarece ştrandul nu fusese deschis nici măcar o zi.

Deşi prăduirea banului public a fost evidentă, nimeni n-a fost tras la răspundere, pesemne pentru a nu atrage oprobriul finanţatorului european. Primăria Marghita a cârpit ştrandul din bugetul propriu, reuşind să-l facă funcţional abia în 2015. 

Trucaj ştrand Marghita

Ştrand... inundat

Anul acesta, parcul balnear nu a fost redeschis, spre dezamăgirea marghitenilor. Motivul? Are nevoie de reparaţii serioase! "Casa pompelor este inundată şi reprezintă un pericol de electrocutare pentru angajaţi şi chiar pentru cetăţenii care intră în bazine", spune primarul Marcel Sas-Adăscăliţii, ales anul trecut, după ce a candidat independent. 

Primăria ar fi putut aloca fonduri pentru repararea hidrofoarelor defecte, dar edilul a evitat. "Nu vreau să facem investiţii în ştrand ca apoi să constatăm că firma care îl administrează intră în faliment şi pe mine mă ia la întrebări Curtea de Conturi", zice Sas-Adăscăliţii. 

Înfiinţată în 2016 de Consiliul Local Marghita, SC Parc Balneomar SA a fost ani la rând condusă de diverşi directori numiţi din rândurile UDMR, însă nu numai că n-a reuşit să devină profitabilă, ci a mers constant în pierdere, având nevoie anual de bani din bugetul oraşului. 

"Probleme rămase"

În acest an, director la Parc Balneomar a fost numit un liberal, Cornel Mateican, dar nici el n-a reuşit să schimbe situaţia. "Sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate, rămase de la cei care au fost înainte", zice bărbatul, de meserie economist, refuzând însă să ofere exemple concrete. 

Ce se fereşte să spună Mateican e că firma a fost prăduită ani la rând, directorii rezumându-se să încaseze salariile, fără să se preocupe de societate, dovadă că acum Parc Balneomar nu îşi permite să achite nici măcar lucrări de întreţinere şi are datorii la toţi furnizorii de utilităţi. "An de an, firma a cheltuit bugetul pe facturi, nu pe investiţii. Cu toate acestea, are datorii la Transgex pentru apa termală, la canalizare, la electricitate", spune primarul Sas-Adăscăliţii, adăugând că i-a cerut lui Mateican un raport complet şi un plan de măsuri, încă neprimite.

Ştrand Marghita

Dezinteres şi interes

Pe de altă parte, alţi marghiteni îl bănuiesc pe edilul independent că ar sabota parcul balnear pe motiv că la ştrandul privat din oraş co-acţionară este mama unui fin de-al său, Cristian Pop, care îi este şi consilier la Primărie. "Nu are absolut nicio legătură. În plus, nici acel ştrand nu are prea mulţi vizitatori", susţine Sas-Adăscăliţii.

Primarul aminteşte că orice decizie privind viitorul ştrandului nu îi aparţine lui, ci Consiliului Local, unde toţi aleşii au culoare politică. Cum ar veni, politrucii au "înecat" ştrandul şi tot ei trebuie fie să-l resusciteze, fie să-l îngroape...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Poza e relevantă.
Închis pentru cine?
Postat 28 Iulie 2021, 10:47 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON