300.000 de clienţi români şi străini anual, care vor face din Marghita o atracţie de interes naţional pentru turismul balnear. Aşa a fost descris în 2008 "Parcul Balnear din Regiunea de Nord Vest, locaţiile Tăşnad, Beltiug, Marghita", un proiect de 3,8 milioane euro finanţat în cea mai mare parte din fonduri UE.
La Marghita, însă, proiectul s-a dovedit doar o "oportunitate" de tocare a banilor europeni, fiindcă ştrandul de 1,4 milioane de euro, declarat finalizat şi predat încă din 2010, n-a fost deschis nici până acum. Motivul? Lucrările prost executate îl fac inutilizabil. Şi mai grav, pentru a ascunde neregulile, primarul PDL Dorel Talpoş face rapoarte mincinoase cu poze falsificate pe calculator! Ca un găinar de rând...
Afacere UDMR, buget generos
Parcul Balnear a fost unul din proiectele mari de infrastructură regionale, finanţat cu 3,8 milioane euro (plus TVA), din care 2,44 milioane contribuţie UE, iar restul cofinanţare de la Guvern prin Ministerul Dezvoltării şi Turismului (MDRT) şi de la consiliile locale beneficiare. Proiectul viza realizarea unor ştranduri în Beltiug (Satu Mare) şi Marghita (Bihor), respectiv modernizarea celui din Tăşnad (tot Satu Mare). După finalizare, cele trei ştranduri urmau să fie integrate într-un aşa-zis Parc Balnear al Regiunii de Nord-Vest.
Documentaţia pentru obţinerea fondurilor a fost depusă la ADR Nord-Vest de Consiliul Judeţean Satu Mare în asociere cu CJ Bihor şi cu cele trei consilii locale, iar după aprobare, lucrările au fost atribuite în 2008, pe baza unei licitaţii organizate de MDRT, condus de udemeristul Borbely Laszlo. Din patru oferte înregistrate, câştigătoare a fost cea a asocierii companiilor Dominium SRL, Samcif SA şi Marconst SRL, având ca lider prima firmă, patronată de sătmăreanul Francisc Szilagyi, sponsor UDMR abonat la contractele publice din judeţul vecin, unde atât şefia CJ, cât şi Primăria municipiului sunt ale Uniunii.
Ca pe apă...
În Marghita execuţia a revenit firmei Marconst, o altă firmă de casă a UDMR, care a făcut şi blocurile ANL din localitate. Din totalul de 1,174 milioane euro (fără TVA), cât revenea Marghitei, aici trebuia făcut un parc balnear de 10 hectare, cu două bazine, vestiare şi grupuri sanitare, terenuri de sport, drum de acces, parcări, alei, trotuare, canalizare şi staţie de epurare. Iniţial, amplasamentul trebuia să fie la marginea oraşului, mutat apoi pe locul vechii unităţi militare din oraş, care avea deja reţea de apă şi clădiri ce puteau fi adaptate pentru vestiare şi grupuri sanitare. Ca urmare, proiectul iniţial a fost modificat, iar după obţinerea autorizaţiilor lucrările au început, în primăvara anului 2009.
Pe 13 octombrie 2010, lucrarea a fost predată. O comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Marghita, CJ Bihor şi CJ Satu Mare au tăiat panglica inaugurală, au făcut un tur al ştrandului, iar în final au încheiat "procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor", atestând că "executantul şi-a îndeplinit obligaţiile conform contractului". Ulterior, pe 23 ianuarie 2012, după expirarea garanţiei de un an, timp în care ştrandul ar fi trebuit să funcţioneze măcar de probă, s-a semnat şi recepţia finală. "Lucrările corespund cantitativ şi calitativ şi s-au comportat corespunzător în perioada de garanţie", arată al doilea document.
Ştrand decorativ
BIHOREANUL a descoperit, însă, că în realitate lucrurile stau cu totul diferit, fiindcă ştrandul nu poate fi folosit. Motivul? Din lista de lucrări ce trebuiau efectuate, unele nu s-au făcut deloc, deşi erau esenţiale, iar celelalte au fost executate în batjocură. Gresia din jurul bazinelor e deja desprinsă, iar în vestiare duşurile, toaletele şi faianţa arată ca ultimele chinezării. Terenurile de sport sunt neamenajate, la fel şi locul de joacă pentru copii, singurul mobilier al bazei balneare fiind câteva bănci spoite grosolan cu deruginol. În condiţiile în care ştrandul, în acte, figurează ca funcţional din 2010!
Astea sunt însă doar probleme de suprafaţă, căci motivul pentru care ştrandul n-a fost deschis nici măcar o zi e pentru că, pur şi simplu, nu poate funcţiona! Deşi pare greu de crezut, canalizarea ştrandului nu e legată la cea a oraşului, astfel că duşurile şi toaletele sunt inutilizabile, strict decorative, deoarece nivelul reţelei de canalizare este sub nivelul celei din oraş. Ca urmare, ştrandul ar avea nevoie de o pompă care să împingă dejecţiile spre conductele oraşului, dar nu are, fiindcă nimeni nu s-a gândit că va fi nevoie. Colac peste pupăză, n-a fost făcută nici staţia de epurare, astfel că ştrandul nu are aviz de mediu şi, ca urmare, nici nu poate obţine autorizaţie de funcţionare. În rest, faptul că apa termală care ar trebui să umple bazinele şi duşurile e plină de impurităţi, fiindcă sistemul de alimentare nu a fost prevăzut cu filtre, pare un mizilic...
Falsuri de primar
În loc să fi urmărit, ca beneficiar, execuţia corectă a lucrărilor, iar ca preşedinte al comisiei de recepţie să ceară executantului remedierea neregulilor, revoltător este că primarul Dorel Talpoş (foto) le-a ţinut ascunse, devenind pe faţă complicele firmei. Mai mult, conştient de gravitatea situaţiei, edilul a fentat de fiecare dată inspecţiile anunţate de MDRT pentru certificarea calităţii lucrărilor şi modului de funcţionare a ştrandului. Cum anume? Fugind în concediu! "Norocul lui a fost că inspectorii au venit în extrasezon şi n-au văzut că nu funcţionează ştrandul. Ultima oară au fost luna trecută, când primarul s-a dat plecat din localitate", spune unul din angajaţii Primăriei.
Iar asta nu e tot, căci edilul a ascuns adevărul şi în acte. De pildă, într-o informare transmisă pe 8 decembrie 2011 la Minister, Talpoş minte cu tupeu: "După implementarea proiectului, Primăria Marghita a demarat o campanie de promovare a Parcului Balnear în presa locală şi judeţeană. Pentru atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, accesul în incintă a fost liber, iar în perioada iunie-iulie 2011 numărul turiştilor a fost de circa 2.500". Asta, încă o dată, în condiţiile în care ştrandul nu fusese deschis niciodată. Pentru a-şi întări poveştile, Talpoş a şi ataşat fotografii trucate pe calculator, în Photoshop, prin decuparea personajelor şi a apei din bazin dintr-o altă poză şi aplicarea decupajelor peste imaginea reală a bazinului din Marghita, pentru ca astfel să se creeze iluzia că ştrandul funcţionează.
Mincinos de nevoie
Membră şi ea în comisia de recepţie, Lucia Pantea, angajată a CJ Bihor ca şi consilier dezvoltare regională, care s-a ocupat de documentaţia pentru proiect, susţine, oricât pare de neverosimil, că nu a ştiut de probleme şi nici că ştrandul e inutilizabil. "Predarea s-a făcut în octombrie 2010. S-au încercat utilităţile, duşurile, robinetele de la bazine. Funcţionau. Mai multe nu ştiu", se scuză femeia, ca şi cum comisia nu avea obligaţia să vadă şi dacă apa nu doar curge, ci se şi scurge pe undeva într-o canalizare.
Prins de BIHOREANUL cu ditamai minciuna, primarul Dorel Talpoş, care a şi condus comisia de recepţie, a susţinut iniţial, cu tupeu, că lucrările au fost bine executate, iar plăţile acordate corect. Apoi, încet-încet, a admis că ştrandul nu a fost racordat la canalizarea oraşului, dar a adăugat şi că, după mintea lui, asta nu înseamnă că el nu poate fi deschis. "Canalizarea ştrandului a fost racordată la un decantor, iar în următoarea etapă se va monta o pompă care va împinge dejecţiile din fosa ştrandului în canalizarea oraşului. Până atunci, dacă se umple, o golim cu vidanja", zice primarul "european", deloc jenat că a spart ditamai purcoiul de bani europeni pe ceva ce nu merge.
Culmea, la finalul discuţiei, înghesuit, Talpoş a recunoscut chiar şi faptul că anul trecut, în iunie şi iulie, ştrandul nu a fost deschis nici o zi, altfel spus că în informarea transmisă la Minister a minţit cu bună ştiinţă. De nevoie, zice el, "şi cu ştiinţa reprezentanţilor ADR Nord-Vest şi a celor din Minister", căci "ştiau toţi despre probleme, iar dacă nu scriam aşa, riscam să fim sancţionaţi şi să returnăm fondurile primite de la UE". Dacă lucrurile chiar stau aşa, ar însemna că falsurile livrate de Talpoş au fost folosite cu bună-ştiinţă şi de MDRT pentru ca, la rându-i, să justifice cheltuirea banilor în faţa autorităţilor europene.
Să vină inspecţia!
În "seninătatea" sa, Talpoş nici nu-şi dă seama că periclitează şansele Marghitei de a mai accesa bani europeni, atunci când autorităţile UE vor afla la ce minciuni grosolane s-a dedat ca să ascundă prăduirea fondurilor primite pentru ştrand. Dar nici că, prin comportamentul său, a confirmat încă o dată că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este un prost gestionar, dacă nu chiar un complice, la tocarea banilor europeni fără niciun alt rost decât îngrăşarea firmelor de casă puse să execute lucrările.
Purtătorul de cuvânt al MDRT, Bogdan Oprea, dezminte că reprezentanţii Direcţiei de Monitorizare, care supravegheau investiţia, ar fi avut cunoştinţă şi ar fi acoperit porcăria de la Marghita. "Vom trimite după Sărbători o echipă să verifice situaţia. Lucrarea a fost verificată în diferite stadii de execuţie, înainte de preluarea lucrării de către beneficiar, dar şi recent, pentru a vedea dacă nu s-au semnalat deficienţe după darea în folosinţă. Am fost informaţi că nu sunt probleme", declară Oprea, din biroul său de la Minister. Pentru că, evident, în Photoshop lucrurile apar bine...
DE MÂNTUIALĂ
La indigo
Lucrările de amenajare ale Parcului Balnear Nord-Vest s-au împotmolit şi în localitatea sătmăreană Beltiug. Valoarea investiţiei a fost aici de 1,12 milioane euro (fără TVA), iar procesul-verbal de predare a lucrării către Primăria Beltiug a fost semnat în ianuarie 2011.
Fotografiile realizate astă-vară arată însă că lucrările sunt departe de a fi terminate. "Investiţia e încheiată în proporţie de 80%. S-a făcut parcarea, drumurile de acces şi vestiarele", spune acum primarul Emeric Pleth, chit că lucrarea, în acte, a fost finalizată de un an...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.