URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2023, 19:15

Starship, cea mai mare rachetă din lume, s-a ridicat de la sol, dar a explodat la 3 minute după lansare. Mesajul lui Elon Musk (VIDEO)

Starship, cea mai mare rachetă din lume, s-a ridicat de la sol, dar a explodat la 3 minute după lansare. Mesajul lui Elon Musk (VIDEO) captură video SpaceX / Youtube
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare rachetă din lume, denumită Starship și creată de SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a explodat joi, la trei minute după lansare. Totuși, Elon Musk consideră că lansarea în sine a fost importantă și i-a felicitat pe membrii echipei SpaceX. Starship este o rachetă masivă, care se află în perioada de teste.

Conform Digi24.ro, se pare că cele două secţiuni ale sistemului de rachete - propulsorul (Super Heavy) şi nava de croazieră (Starship) - nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi putut cauza eşecul. Explozia s-a produs la înălțime, și nu pe rampa de lansare, iar astfel inginerii consideră că lansarea în sine a fost un succes, urmând să colecteze datele pentru următoarele teste. 

De altfel, ideea principală a lansării de joi a fost aceea de a culege date pentru ca prototipurile viitoare să fie mai bine realizate. Elon Musk preciza zilele trecute că testul este unul „foarte riscant”: „Este vorba despre primul zbor al unei rachete imense, foarte complexe”.

După testul de joi, Musk și-a lăudat echipa. „Felicitări echipei SpaceX pentru lansarea de probă a Starship! Am învățat multe pentru următoarea lansare, care va avea loc în câteva luni”, a transmis Elon Musk. 

Hotnews.ro detaliază că sistemul este format din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală, cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului.

Treapta principală SuperHeavy are 70 metri înălțime, iar nava Starship 50 de metri înălțime. Întregul sistem are 120 metri înălțime. Spre comparație, racheta SLS a NASA are 98 metri înălțime, iar racheta din programul lunar Apolo, Saturn V, avea 111 metri înălțime.

La mai puțin de 3 minute după lansare, segmentul Super Heavy ar fi trebuit să se desprindă de Starship, iar Super Heavy ar fi trebuit să mai zboare încă șase minute și să cadă apoi controlat în apele din Golful Mexic. Nava Starship ar fi trebuit să-și continue ascensiunea și să atingă o altitudine maximă de 234 km și să revină cu bine în ocean, în zona insulelor Hawaii (la 225 km de Oahu, Hawaii).

Potrivit planurilor SpaceX, viitoare versiuni ale acestei rachete - mai puternice și mai performante - ar trebui să ducă oameni pe Lună după 2025 și spre Marte, probabil după 2035, notează tot Hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un regretabil eșec, indiferent ce declarații fac
Dar și spectatorii, după explozie, aplaudă ca niște...
Postat 21 Aprilie 2023, 08:17 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON