Disponibilitatea unor studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane coordonaţi de către profesorul Adrian Hatos şi lectorul Botyan Botond de a lucra neremuneraţi şi dorinţa directorului interimar al Casei Judeţene de Pensii Bihor, Carmen Pollman, de a şti ce carenţe există în activitatea instituţiei pentru a-i îmbunătăţi serviciile s-au concretizat într-un studiu care, spune Pollman, va fi folosit pentru eficientizarea activităţii.
Rezultatele studiului au fost prezentate luni, într-o conferinţă de presă susţinută de Hatos şi Pollman, acesta incluzând trei activităţi de cercetare: un exerciţiu de observaţie la ghişee (în a doua decadă a lunii martie), chestionare aplicate unui grup de angajaţi ai CJP implicaţi în activitatea de relaţii cu publicul (aprilie) şi o anchetă pe un eşantion de 223 pensionari şi persoane în curs de pensionare.
În urma cercetării sociologice, concluzia este că principalele motive de nemulţumire a publicului constau în timpii de aşteptare (30,8% dintre intervievaţi spunând că au aşteptat între 31-60 minute pentru a fi deserviţi, 30,4% între 16 şi 30 minute, 25,9% maximum 15 minute şi 10,7% peste o oră), precum şi în „răspunsurile neaşteptate (neaşteptat de mici) referitoare la cuantumul drepturilor de pensie stabilite” (31,3% au fost nemulţumiţi de stabilirea drepturilor şi indemnizaţiilor, 28,2% de recalcularea drepturilor, 16,1% de încadrarea într-un grad de invaliditate, 27,4% de acordarea biletelor de tratament).
„În general, evaluările activităţii Casei Judeţene de Pensii Bihor sunt pozitive. Amabilitatea, seriozitatea şi calitatea caracterizează mai mult activitatea instituţiei, în percepţia respondenţilor, decât corupţia şi birocraţia”, a explicat profesorul Adrian Hatos.
Tot conform studiului, bihorenii caută informaţiile despre calculul şi plata pensiilor, precum şi despre expertizele medicale şi biletele de tratament în primul rând de la rude, cunoştinţe şi vecini, din presa scrisă şi direct de le ghişeele instituţiei, prea puţini (sub 15%) consultând pagina de internet a instituţiei. „În România există un obicei în deplasarea la o instituţie şi solicitarea unor servicii aici şi acum”, a explicat Hatos.
Directorul interimar al CJP, Carmen Pollman, a afirmat că va folosi rezultatele studiului, efectuat pro-bono de studenţi, pentru a îmbunătăţi serviciile instituţiei, în special comunicarea cu publicul, care pare cea mai deficitară. Pollman a spus că site-ul Casei de Pensii va fi simplificat, pentru ca beneficiarii serviciilor instituţiei (a căror medie de vârstă este de 67 de ani) să-şi poată găsi mai uşor informaţiile de care au nevoie şi pentru a evita cozile la ghişee.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.