URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2017, 16:44

Sondaj la Casa de Pensii Bihor: funcţionarii sunt amabili, dar oamenii se enervează din cauza cozilor şi pensiilor prea mici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Disponibilitatea unor studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane coordonaţi de către profesorul Adrian Hatos şi lectorul Botyan Botond de a lucra neremuneraţi şi dorinţa directorului interimar al Casei Judeţene de Pensii Bihor, Carmen Pollman, de a şti ce carenţe există în activitatea instituţiei pentru a-i îmbunătăţi serviciile s-au concretizat într-un studiu care, spune Pollman, va fi folosit pentru eficientizarea activităţii.

Rezultatele studiului au fost prezentate luni, într-o conferinţă de presă susţinută de Hatos şi Pollman, acesta incluzând trei activităţi de cercetare: un exerciţiu de observaţie la ghişee (în a doua decadă a lunii martie), chestionare aplicate unui grup de angajaţi ai CJP implicaţi în activitatea de relaţii cu publicul (aprilie) şi o anchetă pe un eşantion de 223 pensionari şi persoane în curs de pensionare.

În urma cercetării sociologice, concluzia este că principalele motive de nemulţumire a publicului constau în timpii de aşteptare (30,8% dintre intervievaţi spunând că au aşteptat între 31-60 minute pentru a fi deserviţi, 30,4% între 16 şi 30 minute, 25,9% maximum 15 minute şi 10,7% peste o oră), precum şi în „răspunsurile neaşteptate (neaşteptat de mici) referitoare la cuantumul drepturilor de pensie stabilite” (31,3% au fost nemulţumiţi de stabilirea drepturilor şi indemnizaţiilor, 28,2% de recalcularea drepturilor, 16,1% de încadrarea într-un grad de invaliditate, 27,4% de acordarea biletelor de tratament).

„În general, evaluările activităţii Casei Judeţene de Pensii Bihor sunt pozitive. Amabilitatea, seriozitatea şi calitatea caracterizează mai mult activitatea instituţiei, în percepţia respondenţilor, decât corupţia şi birocraţia”, a explicat profesorul Adrian Hatos.

Tot conform studiului, bihorenii caută informaţiile despre calculul şi plata pensiilor, precum şi despre expertizele medicale şi biletele de tratament în primul rând de la rude, cunoştinţe şi vecini, din presa scrisă şi direct de le ghişeele instituţiei, prea puţini (sub 15%) consultând pagina de internet a instituţiei. „În România există un obicei în deplasarea la o instituţie şi solicitarea unor servicii aici şi acum”, a explicat Hatos.

Directorul interimar al CJP, Carmen Pollman, a afirmat că va folosi rezultatele studiului, efectuat pro-bono de studenţi, pentru a îmbunătăţi serviciile instituţiei, în special comunicarea cu publicul, care pare cea mai deficitară. Pollman a spus că site-ul Casei de Pensii va fi simplificat, pentru ca beneficiarii serviciilor instituţiei (a căror medie de vârstă este de 67 de ani) să-şi poată găsi mai uşor informaţiile de care au nevoie şi pentru a evita cozile la ghişee.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON