URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2021, 20:00

Serile muzicii: La a V-a ediţie a European Music Open, în centrul Oradiei vor răsuna canţonete şi fragmente din opere celebre (VIDEO)

Serile muzicii: La a V-a ediţie a European Music Open, în centrul Oradiei vor răsuna canţonete şi fragmente din opere celebre (VIDEO) UN TALENT. Maria Rădeanu a participat la cea mai recentă ediţie a emisiunii "Românii au talent", unde, ajutându-se şi de vioară, a impresionat juraţii şi a ajuns în semifinală 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cele mai importante evenimente din agenda Oradiei, European Music Open, revine după o pauză cauzată de pandemie, cu mai multe evenimente care vor avea loc la finalul verii, în aer liber. 

Dacă în alţi ani festivalul, al cărui "selecţioner" este tenorul orădean Alexandru Badea, aducea importanţi artişti şi oameni de cultură din străinătate, de data aceasta, împinşi şi de incertitudinea dictată de pandemie, organizatorii au decis să promoveze talentele autohtone, din ţară. "Reţeta acestui festival se bazează pe forţele interne şi m-am gândit că această ediţie ar trebui dedicată tinerei generaţii", explică tenorul.

Expoziţie Paul Neagu

European Music Open, eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) alături de tenorul Alexandru Badea ca director artistic şi de Filarmonica de Stat, care va contribui la unul dintre concerte, va avea loc în perioada 26-29 august. 

Festivalul va debuta, joi, 26 august, de la ora 19, la Muzeul Ţării Crişurilor, cu vernisarea unei expoziţii cu lucrări reprezentative semnate de Paul Neagu (1938-2004) un important artist român care de-a lungul vieţii a creat picturi, sculpturi şi desene, stabilindu-se în 1970 la Londra. Lucrările sale se găsesc în muzee şi colecţii din Marea Britanie (Tate Britain, Victoria and Albert Museum, Scottish National Gallery – Edinburgh, Arts Council, The Henry Moore Foundation, Goodwood etc), Germania, Elveţia, Canada, Statele Unite (Philadelphia Museum of Art, Chicago Art Institute), Japonia (Fukuoka Museum, Toshigi Museum), România (Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Banatului etc). 

Con te partiro... 

Pe 27 august, de la ora 20.30, orădenii sunt chemaţi în Piaţa Unirii, la un concert extraordinar Alexandru Badea & Simona Strungaru Symphonics, invitaţi fiind soprana Maria Răducanu (prezentată de Badea drept "una dintre cele mai minunate voci ale tinerei generaţii") şi Sebastian Burneci (trompetist şi solist al Big Band-ului Radio, absolvent al Prince Claus Conservatoire din Olanda).

Orădeanul Alexandru Badea este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de operă ai generaţiei sale. Succesul repurtat în urma debutului internaţional pe scenele din Viena şi Salzburg i-a deschis calea către cele mai importante teatre de operă şi filarmonici din Europa, America şi Asia. Dintre momentele notabile ale carierei sale se poate aminti concertul din deschiderea Expoziţiei Mondiale de la Hanovra (2000), unde a cântat alături de José Carreras şi Patricia Kaas, precum şi debutul american, pe scena Operei din Washington (2001), la invitaţia lui Placido Domingo. 

"M-am gândit să ofer publicului un program accesibil tuturor. Veţi regăsi repertoriu tradiţional italian, canţonete cunoscute, dar şi You raise me up, Besame mucho, Con te partiro", spune tenorul despre concertul de la Oradea. 

Gala tinerilor 

Pe 28 august, de la ora 20.30, tot în Piaţa Unirii, va avea loc concertul "De la baroc... la rock", susţinut de ansamblul cameral Violoncellissimo, sub conducerea maestrului Marin Cazacu. În ultimii ani, ansamblul a susţinut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România şi străinătate: concert aniversar la 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, Ziua Culturii Naţionale, Gala premiilor UNITER şi Hope Concert 2016. 

În fine, pe 29 august, de la aceeaşi oră, în piaţa centrală va avea loc o Gală de operă sub numele "Excelenţe ale tinerei generaţii de muzicieni", în cadrul căreia publicul va putea asculta studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, alături de orchestra şi corul Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului Radu Popa. Solişti vor fi soprana Maria Rădeanu, mezzosoprana Camelia Cuzub, tenorii Andrei Petre şi Constantin Pastramă, baritonul Alin Munteanu şi basul Alexandru Matei. 

În program au fost incluse fragmente din opere ca "Bărbierul din Sevilla" de G. Rossini, "Carmen" şi "Pescuitorii de perle" de G. Bizet, "Faust" de Charles Gounod şi "Trubadurul" lui G. Verdi. 

Pentru European Music Open, Piaţa Unirii va fi delimitată, iar biletele urmează să fie puse în vânzare. Orădenii ar putea avea parte şi de o surpriză, un alt concert, susţinut de un artist internaţional. Deocamdată, însă, numele acestuia e secret... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON