URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2024, 18:39

Șeful CNAIR: Construcții Erbașu va relua în primăvară construirea Autostrăzii Transilvania pe lotul Suplacu de Barcău - Chiribiș

Șeful CNAIR: Construcții Erbașu va relua în primăvară construirea Autostrăzii Transilvania pe lotul Suplacu de Barcău - Chiribiș captură YouTube, Marin Marian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este oficial: directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii din România, Cristian Pistol, a anunțat că pe data de 15 martie vor începe lucrările pentru proiectarea și execuția secțiunii Suplacu de Barcău - Chiribiș.

În 24 de luni

„Pentru finalizarea construcției celor 26,35 km, antreprenorul român Construcții Erbașu SA are la dispoziție 24 de luni”, a precizat șeful CNAIR, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Cristian Pistol, contractul în valoare de 884,12 milioane lei (fără TVA) al proiectului finanțat cu fonduri europene, a fost semnat „în luna noiembrie a anului trecut”.

De asemenea, șeful CNAIR amintește că pe traseul secțiunii Suplacu de Barcău - Chiribiș se vor construi inclusiv 8 pasaje, 8 poduri și 3 viaducte.

Chiribiș - Biharia, în stand by

Așa cum BIHOREANUL relata la acea vreme, Construcții Erbașu a câștigat în toamna anului trecut a cincea licitație organizată pentru reluarea lucrărilor între Suplac și Chiribiș, după ce cu un an înainte, în 2022, îi fusese reziliat contractul pentru același tronson, câștigat pentru suma de 524,95 milioane lei, într-o asociere cu firma slovacă Vahostav.

Rezultatul procedurii a fost contestat de alți doi competitori, și anume Precon Transilvania (controlată de proprietarul Selina, Beneamin Rus) și Nurol (Turcia), CNSAS respingând ambele contestații, dar fără ca de atunci CNAIR să fi anunțat semnarea contractului cu Construcții Erbașu.

Pe de altă parte, tot anul trecut, pentru secțiunea Chiribiș - Biharia, de 28,55 km, licitația a fost câștigată de asocierea Precon Transilvania cu Citadina 98 (din Galați), contra sumei de 785,21 milioane lei (fără TVA), tot fără ca de atunci CNAIR să fi anunțat semnarea unui contract.

La rându-i, această licitație a fost contestată de Erabșu și de asocierea Strabag - Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Kind reminder
Acum 5 ani spuneam că pe autostrada Oradea-Cluj, vom circula in cel mai fericit caz, peste 10 ani. Ma corectez, nu vom circula NICIODATĂ!
Postat 13 Ianuarie 2024, 21:08 de Maikeltroll
KP aka mama Omida
Te deranjează rău ca se face, ai văzut si tu bucuria Orădenilor.
Postat 13 Ianuarie 2024, 18:10 de Sandu2100
Din primăvară încolo.
Doar în capul unui habarnist și neterminat ca Bolojan se pot face drumuri și poduri în perioada ianuarie-februarie. Ca să circulăm din gropi în gropi abia după terminarea anului electoral și a campaniilor care se vor axa pe tăieri de panglici. Centura Beiușului va fi cel mai bun exemplu de "birtinism" după inaugurarea promisă pentru la vară.
Postat 13 Ianuarie 2024, 09:32 de KP
Concediu
Probabil că a avut concediu că nu a anunțat până acum semnarea. Dacă tot a pomenit asta, de ce nu a fost întrebat și despre celălalt contract, dintre Chiribiș și Biharia?
Postat 13 Ianuarie 2024, 08:41 de Vio_427
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON