URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
16 Septembrie 2023, 14:55

Autostrada Transilvania: Licitaţia câştigată de Construcţii Erbaşu pentru tronsonul Suplacu de Barcău - Chiribiş a fost contestată

Autostrada Transilvania: Licitaţia câştigată de Construcţii Erbaşu pentru tronsonul Suplacu de Barcău - Chiribiş a fost contestată foto: Facebook / Sorin Grindeanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licitaţia câştigată pe 4 septembrie de Construcţii Erbaşu pentru amenajarea tronsonului Suplacu de Barcău - Chiribiş al Autostrăzii Transilvania, lucrare începută în urmă cu ani de zile în urmă de americanii de la Bechtel şi neterminată, a fost blocată.

Potrivit economedia.ro, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu poate semna contractul cu firma câştigătoare, după ce doi dintre cei cinci constructori înscrişi la licitaţie Nurol (Turcia) şi Precon Transilvania (controlată de patronul grupului Selina, Beneamin Rus) au contestat rezultatul procedurii de atribuire la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, vineri, chiar în ultima zi în care o mai puteau face.

După cum BIHOREANUL a mai scris, pentru realizarea celor peste 26 de kilometri de autostradă, cu 8 poduri, 8 pasaje şi 3 viaducte, investiţia se ridică la 884 milioane de lei, bani care vor fi asiguraţi din fonduri europene.

Aceasta este cea de-a patra licitaţie organizată de CNAIR pentru amenajarea tronsonului de autostradă după ce Bechtel a renunţat la lucrare.

Pe rând au fost declaraţi câştigători constructorii Corsan (2016), Construcţii Sibiu (2019) şi Construcţii Erbaşu (2021). Acesta din urmă a câştigat pentru a doua oară licitaţia lansată din nou, la începutul acestui an, de către CNAIR.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, aceeași firmă, Construcții Erbașu, a câștigat, în asociere cu Vahostav SK, o licitație anterioară pentru realizarea aceluiași tronson de autostradă, Suplacu de Barcău - Chiribiș. 

O asociere concurentă, Drum Asfalt - Trameco (patronată de același Beneamin Rus), a contestat rezultatul licitaţiei, iar în decembrie 2021 Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţia şi a obligat CNAIR la reevaluarea ofertei declarate câştigătoare. Ulterior, CNAIR nu a mai oferit alte informaţii pe această temă, dar în iulie 2022 a anunţat rezilierea contractului încheiat cu Erbaşu şi Vahostav.

În luna ianuarie a acestui an a fost lansată o nouă licitație, și această pusă în stand-by o perioadă, după o serie de clarificări cerute de posibilii ofertanți. În fine, s-au depus cinci oferte de la constructori din România, Turcia și Ungaria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Chiar nu...?
Chiar nu vor sa schimbe legea sa i frigă pe contestatarii de serviciu..?...amenzi de zeci de milioane și excludere de la licitații...dacă se constata ca se contesta de dragul contestației.. ?..ar avea toți de lucru..astia sant chiar creștini...?
Postat 17 Septembrie 2023, 13:57 de zorro
.
Atât s-a putut!
Postat 16 Septembrie 2023, 19:37 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON