URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Călin Georgescu zice că ar trebui să ieșim din NATO și UE, că nu avem nevoie de fonduri europene câtă vreme îl avem pe Dumnezeu, iar unei jurnaliste din Basarabia i-a povestit despre poporul moldovean. Numai pentru asemenea vorbe, CCR ar fi îndreptățită să nu-l lase să participe la alegerile prezidențiale...
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 18 februarie 2025, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate vizând un text din Codul de procedură penală ce reglementează motivele pentru recursul în casație în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2023, 09:05

Autostrada Transilvania: Construcții Erbașu a câștigat încă o dată licitația pentru tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș (FOTO) 

Autostrada Transilvania: Construcții Erbașu a câștigat încă o dată licitația pentru tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș (FOTO)  foto: Facebook / Sorin Grindeanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcții Erbașu SA a fost desemnată câștigătoarea noii licitații pentru realizarea tronsonului de autostradă Suplacu de Barcău – Chiribiș, o porțiune începută de americanii de la Bechtel și nefinalizată de ani de zile. Pentru realizarea celor peste 26 de kilometri de autostradă, investiția se ridică la 884 milioane de lei, bani care vor fi asigurați din fonduri europene.

Anunțul privind atribuirea lucrării a fost făcut luni în paralel de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și de directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol.

„Încă o secțiune din Autostrada Transilvania are constructor desemnat! După semnarea contractului, constructorul român are la dispoziție 884,12 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare, 18 luni execuție) pentru finalizarea lucrărilor pe secțiunea Suplacu de Barcău - Chiribiș (26,35 km)”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook, adăugând că finanțarea va fi asigurată cu fonduri europene nerambursabile și că investiția presupune, printre altele, construirea a opt poduri, opt pasaje și trei viaducte. 

Ministrul Transporturilor a subliniat însă că „semnarea contractului va fi posibilă peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”.

Șeful CNAIR a precizat că licitația a fost adjudecată în favoarea antreprenorului Construcții Erbașu SA.

Merită menționat că aceeași firmă, Construcții Erbașu, a câștigat, în asociere cu Vahostav SK, o licitație anterioară pentru realizarea aceluiași tronson de autostradă, Suplacu de Barcău - Chiribiș. 

O asociere concurentă, Drum Asfalt - Trameco, a contestat rezultatul licitaţiei, iar în decembrie 2021 Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţia şi a obligat CNAIR la reevaluarea ofertei declarate câştigătoare. Ulterior, CNAIR nu a mai oferit alte informaţii pe această temă, dar în iulie 2022 a anunţat rezilierea contractului încheiat cu Erbaşu şi Vahostav.

În luna ianuarie a acestui an a fost lansată o nouă licitație, și această pusă în stand-by o perioadă, după o serie de clarificări cerute de posibilii ofertanți. În fine, s-au depus cinci oferte de la constructori din România, Turcia și Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
stati linistit
Iar o sa puna Beni (Selina) contestatie si iar o sa amana semnarea contractului inca minim 6 luni... Nicio stres, deja am obisnuit cu asteptarea deja de 20 ani, autostrada asta nu o sa vedem finalizata niciodata, mai ales tunelul sub Meses... din pacate :(
Postat 05 Septembrie 2023, 15:01 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5516 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON