URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
05 Ianuarie 2023, 16:53

O nouă licitație pentru construirea Autostrăzii Transilvania între Suplacu de Barcău și Chiribiș. CNAIR oferă aproape un miliard de lei! (VIDEO)

O nouă licitație pentru construirea Autostrăzii Transilvania între Suplacu de Barcău și Chiribiș. CNAIR oferă aproape un miliard de lei! (VIDEO) (captură video: Asociația Pro Infrastructură)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o jumătate de an după ce a reziliat contractul pentru construirea celor 26,35 kilometri ai Autostrăzii Transilvania, între Suplacu de Barcău şi Chiribiş, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a scos din nou lucrarea la licitaţie, pentru a patra oară.

CNAIR este dispusă să ofere constructorului aproape un miliard de lei.

Oferte, până în martie

"Miercuri, 4 ianuarie 2023, CNAIR a transmis spre publicare în JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) anunţul de participare aferent contractului de achiziţie publică pentru proiectarea şi execuţia, respectiv pentru finalizarea Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş, Subsecţiunea 3C1: Suplacu de Barcău - Chiribiş (km 4+200 - km 30+550), în lungime de 26,35 km", a anunţat CNAIR joi, printr-un comunicat de presă, în care precizează că data limită pentru depunerea ofertelor este 15 martie.

Durata contractului ar urma să fie de 24 de luni, din care 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru executarea lucrărilor propriu-zise, iar valoarea estimată a contractului este de 937.532.814,55 lei fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Precedenta licitaţie organizată de CNAIR pentru proiectarea şi construirea susecţiunii 3C1 a Autostrăzii Transilvania, cea dintre Suplacu de Barcău şi Chiribiş, a avut loc în decembrie 2020 şi a fost câştigată de asocierea Construcţii Erbaşu (Bucureşti) şi Vahostav SK (Slovacia), pentru suma de 542,956 milioane lei.

O asociere concurentă, Drum Asfalt – Trameco, a contestat rezultatul licitaţiei, iar în decembrie 2021 Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţia şi a obligat CNAIR la reevaluarea ofertei declarate câştigătoare. Ulterior, CNAIR nu a mai oferit alte informaţii pe această temă, dar în luna iulie a anului trecut a anunţat rezilierea contractului încheiat cu Erbaşu şi Vahostav.

Filmare realizată la finalul lunii decembrie 2022 pe tronsonul Suplacu de Barcău - Chiribiş (sursa video: Asociaţia Pro Infrastructură)

Biharia - Chiribiş, tot în licitaţie

Nici cealaltă subsecţiune a Autostrăzii Transilvania, 3C2, dintre Chiribiş şi Biharia (28,55 km), nu are un antreprenor după ce în luna mai a anului trecut CNAIR a reziliat contractul încheiat în august 2020 cu asocierea Trameco – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – Vahostav SK – East Water Drillings (Bucureşti) pentru suma de 326 milioane lei, pe motiv că firmele nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale.

De altfel, acestea au fost penalizate cu 4,6 milioane lei şi CNAIR le-a emis un aşa numit certificat negativ, care le împiedică să mai participe la licitaţii publice timp de 3 ani. Măsura a fost atacată în instanţă de grupul Selina, într-o primă etapă aceasta pierzând la Curtea de Apel Oradea un proces în care a cerut suspendarea aplicării măsurii certificatului negativ, însă pe fond litigiul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, unde Selina a cerut anularea măsurii şi a penalităţii.

Ulterior, în luna august a anului trecut, CNAIR a lansat o nouă licitaţie pentru această parte a autostrăzii, valoarea estimată a contractului fiind de 2,6 ori mai mare decât suma oferită asocierii firmelor din grupul Selina, şi anume de 877,799 milioane lei. Iniţial, data limită pentru depunerea ofertelor era 17 octombrie 2022, dar termenul a fost prelungit, mai multe firme cerând clarificări.

Din 2004, când compania americană Bechtel a început construirea Autostrăzii Transilvania, în judeţul Bihor a fost dată în folosinţă o singură subsecţiune a acesteia, de 3,35 km, construită între Borş II şi Biharia de aceleaşi firme din grupul Selina, care au dat în folosinţă drumul în anul 2021.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Oferta rămâne deschisă.
Iar peste vreo 5-6 ani, când va fi gata lucrarea ... să se deconteze contractul la 2 miliarde.
Postat 06 Ianuarie 2023, 09:53 de KP
benny hill e bine, sanatos?
Acum ca raii aia de la cnair i-au luat jucariile, oare ce cadouri i-a pus sub brad bunul lui amic, birtinezul?
Postat 06 Ianuarie 2023, 09:34 de pinonel
Întreb și eu...
Din iulie, de când s-a reziliat, până acum, ce s-a făcut? Nu cred că o să reia cineva să facă podul acela abandonat de atâția ani...
Postat 06 Ianuarie 2023, 06:29 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON