URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2023, 17:00

Tot cu hopuri: Licitația pentru A3, între Suplacu de Barcău-Chiribiș, a fost suspendată

Tot cu hopuri: Licitația pentru A3, între Suplacu de Barcău-Chiribiș, a fost suspendată (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A patra licitație pentru tronsonul cuprins între Suplacu de Barcău și Chiribiș din Autostrada Transilvania a fost suspendată de CNAIR.

Miercuri (15 martie) trebuia să fie ultima zi de depunere a ofertelor, dar clarificările solicitate de constructori a determinat Compania să suspende procedura.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a declarat pentru BIHOREANUL că, după ce se vor oferi răspunsurile la clarificările cerute de companii, procedura de atribuire a lucrărilor prin licitație va fi reluată.

Licitația pentru lotul de 26,35 de kilometri a fost lansată pe 6 ianuarie 2023, valoarea lucrărilor ridicându-se la 937 de milioane de lei, fără TVA. Conform anunțului, firma câștigătoare va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 18 pentru execuția lucrărilor. Printre altele, constructorul va avea de făcut 3 viaducte, 8 pasaje și 8 poduri, inclusiv unul peste un lac de acumulare.

Lucrările în acest lot au fost abandonate în 2013, după rezilierea contractului cu Bechtel. Ulterior, CNAIR a mai atribuit lucrările, în 2015, unei asocieri de firme din Spania, care însă nu s-a mobilizat, așa că în 2016 contractul a fost reziliat.

Pe de altă parte, pentru tronsonul Chiribiș-Biharia (28,55 km), licitația lansată de CNAIR anul trecut a adunat cinci oferte, de la constructori din România, Turcia, Austria și Ungaria: Construcții Erbașu SA; asocierea Duna Group International KFT, ING Service SRL, Duna Construcții Ro SRL; Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret As; asocierea Precon Transilvania SRL, Citadina 98 SA; asocierea Strabag SRL, Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
adevar trist: Partea nasoala e ca pentru portiunea asta blestemata de autostrada s-a ales un proiect prost, complex, ce risca sa fie boicotat la vesnicie.
stiu ca in Zalau, operatorul de apa e Compania Somes din Cluj, dar speranta moare ultima; universitar cu siguranta nu ne punem cu ei, si nici medical, sau aeroportuar. Dar cand nu mai speri, nu mai investesti, cedezi si te sinucizi (nu mai bagi bani in aeroport, in universitate, in infrastructura rutiera, etc). Dar tot nu inteleg: Avem 6 km de autostrada de la Biharea la M4/M35, nu ne leaga drumul de legatura orasul de acel ciot spre vest, conexiunea autostrazii cu drumul de legatura se face acolo, in estul DN 19 spre Salard/Marghita, nu? deci mini tronsonul de autostrada de legatura a orasului tot nu se termina in camp, ci ...la Debrecen.
Postat 16 Martie 2023, 15:17 de unu
Multe opinii ... bihorenii tot niște fraieri.
Ce nu se înțelege, când e atât de clar dacă te uiți pe structura de numiri politice. Se va încheie cu licitația asta atunci când "Statul Paralel Local" din zonă, condus încă de Bolojan, va fi pregătit să "lanseze" un antrepenor general "competent". Deocamdată, cine e în vizor are de terminat altceva și nu poate să se angajeze la plata garanției lucrărilor necesare pe acest tronson de autostradă, dar nici la mobilizarea de oameni și utilaje. Așa că, se bagă la înaintare niște trepăduși cu rolul de a pune piedici ... până se spune stop, că acum îi putem da drumul.
Postat 16 Martie 2023, 09:26 de KP
Elaborez.
Drumul de legatura leaga orasul de autostrada noastra, nu de cea maghiara. In absenta autostrazii, drumul de legatura devine inutil. In absenta drumului express, drumul de legatura devine inutil. Tocmai de asta drumurile de legatura (indiferent de regimul lor) se fac dupa ce obiectivul principal e terminat. Aici s-a pus caii inaintea carutei din evidente motive electorale, de imagine. Partea nasoala e ca pentru portiunea asta blestemata de autostrada s-a ales un proiect prost, complex, ce risca sa fie boicotat la vesnicie. Drumul express la Arad se va face, sunt mult prea multi bani in joc si e un proiect simplu. Pana atunci avem imagini din drona. In rest, Zalaul tot timpul a tras la Cluj, pentru educatie, sanatate si cultura, nu mai pun zboruri. Incet, incet, si Oradea trage la Cluj.
Postat 16 Martie 2023, 07:04 de User anonimizat
La ce să ne așteptăm de la CNAIR,
Dacă nici un caiet de licitație nu îs în stare să pregătească?!
Postat 16 Martie 2023, 06:59 de Vio_427
Morometul
Unii oameni sunt prea prosti si trebuie controlați. Libertatea nu înseamnă sa faci ce vrei.
Postat 16 Martie 2023, 01:17 de Sandu2100
Așa și politica Orădeană al lui Bolo-Birta...
Am constatat că Necropolitica este adesea discutată împreună cu Bioputerea – termen foucauldian ce desemnează utilizarea puterii sociale și politice pentru a controla viața oamenilor (ansamblu disciplinar al puterii politice și bioputerii). Necropolitica este mai mult decât dreptul de a ucide („dreptul sabiei” al lui Foucault), ea incluzând și: ????dreptul de a impune moartea socială sau civilă; ????dreptul de a încerca pe alții diverse forme de violență politică; ????dreptul de a expune alți oameni (inclusiv cetățenii unei țări) la moarte.
Postat 16 Martie 2023, 00:01 de Morometul
" zona aia in sfera de influenta a Crisanei "
Nu-s profesor dar ai nota 10 cu * pt asta.
Postat 15 Martie 2023, 22:14 de Sandu2100
unu
Mai degrabă o sa fie Oradea -Satu Mare alt DX
Postat 15 Martie 2023, 21:47 de Sandu2100
legatura Oradiei la autostrada de vest tot e buna, plus, se continua cu drum express spre Arad
drumul de legatura ne leaga de ciotul de granita si de Budapesta, Bratislava, Viena, Zagreb - toate prin M4-M35-M3 maghiar. Dar capitala noastra tot la Bucuresti e, desi astea toate sunt mai aproape. Eu speram sa legam Zalaul de Oradea, inainte sa se lege Zalaul de Cluj ca sa ne apropiem zona aia in sfera de influenta a Crisanei dar nici o sansa se pare
Postat 15 Martie 2023, 21:32 de unu
Alo propaganda
Vedeți de ce face Bolojan legături si centuri, sau nu va tună capul??
Postat 15 Martie 2023, 20:32 de Sandu2100
Bine ca avem drum de legatura…
La nimic. Imagine sa fie…
Postat 15 Martie 2023, 18:01 de User anonimizat
care piranda o fermecat tronsonul asta de autostrada?
iarasi alta intarziere? Flacara violet, trebuie sa ardem pe rug o nevasta de-a lui Manole, sa ne rugam la Neptun si Marte?! in timpul asta am putea face un canal Oradea-Cluj si o linie de feribot :) Sau vor sa mute neaparat autostrada sa treaca prin Beius?
Postat 15 Martie 2023, 17:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON