URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
12 Septembrie 2023, 15:15

Grindeanu: Săptămâna viitoare se dă în circulație sectorul Nușfalău - Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania

Grindeanu: Săptămâna viitoare se dă în circulație sectorul Nușfalău - Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania sursa foto: Facebook / Cristian Pistol
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sectorul Nușfalău - Suplacu de Barcău (13,55 km) al Autostrăzii Transilvania va fi dat în circulație de săptămâna viitoare, a afirmat marți ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, precizând că, astfel, România va ajunge la un total de 1.000 de kilometri de autostradă sau drum expres.

Grindeanu a făcut aceste declarații în timpul unei vizite de lucru pe loturile 1 și 2 din autostrada Ploiești - Buzău, Mizil, pe care a efectuat-o alături de premierul Marcel Ciolacu.

„Până la finalul anului viitor, minimum 250 de km de autostradă (vor fi daţi în circulaţie - n.r.). Cred că săptămâna viitoare vom atinge borna de 1.000 de km, fiindcă se dă în circulaţie lotul de la Nuşfalău la Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei, şi atingem acea bornă de 1.000 de km", a declarat ministrul Transporturilor, citat de Digi24.ro. 

Sorin Grindeanu nu a precizat data exactă când ar urma ca sectorul să poată fi folosit de șoferi.

La începutul lunii august, ministrul a vizitat lucrările de pe tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău, pe porțiunea din județul Sălaj, precizând atunci că „undeva în jur de 15 septembrie vor fi finalizate (lucrările - n.r.) și va fi dat în circulație acest lot”. 

Tot atunci, directorul CNAIR, Cristian Pistol, sublinia că stadiul fizic al lucrărilor ajunsese la 95%, iar aceasta va fi „prima secțiune din Autostrada Transilvania care se va da în trafic în 2023”. 

Lucrările pe sectorul de 13,55 kilometri dintre Nușfalău (Sălaj) și Suplacu de Barcău (Bihor) au fost executate de constructorul Nurol din Turcia, iar valoarea contractului finanțat prin Programul Transport este de 384,14 milioane de lei, fără TVA. 

Pe de altă parte, pe 4 septembrie, firma Construcții Erbașu SA a fost desemnată câștigătoarea noii licitații pentru realizarea tronsonului de autostradă Suplacu de Barcău - Chiribiș, o porțiune începută de americanii de la Bechtel și nefinalizată de ani de zile.

Pentru realizarea celor peste 26 de kilometri de autostradă, investiția se ridică la 884 milioane de lei, bani care vor fi asigurați din fonduri europene. Contestațiile se pot depune în termen de 10 zile de la adjudecare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON