URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2023, 20:30

Seară româno-franceză la Oradea: După ce ani la rând i-a ajutat pe bihoreni, un scriitor din Franța își prezintă aici operele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima zi de primăvară, bihorenii sunt invitați la un eveniment aparte: o serată literară româno-franceză, în cadrul căreia un scriitor, profesor și jurnalist din Franța, Serge Grandvaux (foto), va citi dintr-o carte de-a sa.

„Asociația „Pro Bambini” Oradea, Revista de Cultură „Familia” și Librăria Cărturești Oradea au plăcerea de a vă invita la o serată literară româno-franceză inedită. În cadrul evenimentului, scriitorul, profesorul și jurnalistul francez Serge Grandvaux va citi un fragment din volumul său intitulat „Lettres à un ami motard” (Scrisori către un prieten motociclist)”, se arată în invitația organizatorilor.

Alături de autor, invitați speciali ai evenimentului sunt Raluca Mateiu (Institutul Francez Cluj-Napoca, director delegat interimar), Dora Zegrean (Institutul Francez Cluj-Napoca, responsabilă de cooperarea universitară) și Denis Bortiș (coordonator Francofilii Orădeni).

De asemenea, vor mai citi în cadrul seratei literare scriitorii Ioan F. Pop, Lucian Scurtu, Pașcu Balaci și Mihók Tamás.

Întâlnirea va avea loc pe 1 martie, de la ora 18, în Librăria Cărturești din Lotus Center.

Prieten vechi al Bihorului

Grandvaux nu este defel străin Bihorului. De la începutul anilor ’90, vine aici cu ajutoare pentru localnicii din zona satelor Mișca și Chișlaz, unde a dus haine, alimente, medicamente și rechizite școlare.

De asemenea, ajutat de mai mulți prieteni, de-a lungul ultimelor decenii a cumpărat o ambulanță 4x4 pentru spitalul din Marghita, a dotat un cabinet dentar și a mai adus bihorenilor materiale agricole și informatice.

„Prima mea călătorie (n.r. în satul Mișca) are loc în august 1990. Un jurnalist vine din Oradea, pentru un reportaj. Devenim prieteni, îl cheamă Alexandru Szanto. Timp de mulți ani, îi trimit faxuri săptămânale pentru ziarul său din vremea aceea, Erdely Naplo. Am publicat o antologie. Totul a fost complicat. Nu exista internet. Comunicarea s-a petrecut prin fax, care funcționa foarte rău în România”, a mărturisit Serge Grandvaux, pentru organizatorii seratei.

Și aducerea ajutoarelor în Bihor era anevoioasă. „Era nevoie de autorizări din partea Ministerului Român al Sănătății, Ambasadei României la Paris, a celei din Germania, din Austria și din Ungaria pentru a putea trece cu convoiul umanitar. Nu exista nici Uniunea Europeană. Stăteam câte cinci-șase ore în așteptare la vamă, uneori chiar mai mult. O dată am stat 11 ore. Am creat relații de prietenie. Unii ne și întoarcem în mod regulat de câteva ori pe an. Am promovat România unor grupuri de motocicliști anumite călătorii în această țară pe care o ador. Îmi aduc des prietenii aici. La prietenul meu Miși și la soția acestuia Suzan, „mă simt ca acasă” la Mișca. Cu regretatul meu prieten Costi (Dancoglu) organizam expoziții fotografice în România pentru mine, precum și în Franța pentru el, iar în Moldova pentru amândoi”, a mai adăugat scriitorul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON