URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2019, 19:15

Se lucrează la proiecte! Pasarelă peste centura Oradea şi drum de legătură pentru Piaţa 100 în Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toate drumurile duc la piaţa de vechituri! Primăria Oradea pregăteşte două lucrări de amploare pentru fluidizarea traficului în zona Pieţei 100.

Municipalitatea va supune aprobării Consiliului Local în şedinţa de la sfârşitul acestei luni studiul de fezabilitate al lucrărilor de amenajare a unei pasarele metalice peste şoseaua de centură, care va face legătura între viitoarea staţie de tramvai de pe malul Peţei, de lângă podul din strada Traian Blajovici, şi zona dintre Piaţa 100 şi Leroy Melin.

Mega-pasarela

Destinată pietonilor şi bicicliştilor, pasarela lată de 4 metri şi lungă de 300 metri va avea la capete rampe de 2,8 metri. Construcţia se va sprijini pe 10 piloni amplasaţi la o distanţă de 25-38 metri, cu cea mari mare lărgime la supratraversarea şoselei de centură.

"Stâlpii pe care se sprijină această pasarelă vor fi din beton, iar partea de tablier şi de sistem de protecţie este formată din grinzi metalice, peste acest tablier urmând a fi turnată o placă de beton care să asigure o bună circulaţie peste şoseaua de centură", a spus primarul Ilie Bolojan.

La capătul dinspre Leroy Merlin pasarela va avea o rampă înclinată spre Piaţa 100 şi o coborâre în spirală care va asigura accesul către ERA Park prin viitorul drum de legătură.

Drum de legătură...

Parte integrată a proiectului de fluidizare a traficului în zona pieţei de vechituri, drumul de legătură dintre DN 79 şi sensul giratoriu de lângă cimitirul municipal va porni din spatele ERA Park şi va traversa câmpul pe sub culoarul de zbor al Aeroportului Oradea.

"Acum suntem în faza de realizare a documentaţiilor. Avem o negociere cu ERA Park să ne dea în administrare gratuită acel drum, ca să nu mai investim pentru el", a spus Bolojan.

Primăria va intra în posesia studiului de fezabilitate care va sta la baza investiţiei în cursul lunii mai, fapt pentru care până atunci va încerca să rezolve problemele legate de porţiunea din drum de sub culoarul de zbor.

"Ne propunem ca în cursul acestei luni să finalizăm procedurile juridice, să obţinem acordul Aeroportului pentru darea în administrare a porţiunii de aproximativ 2.000 metri pătraţi de teren care ar fi afectată, să dăm un vot în Consiliul Municipal pentru preluare în administrare şi, desigur, sper că vom primi de la Consiliul Judeţean - şi le mulţumesc anticipat pentru acest lucru - un vot de dare în administrare pe perioada execuţiei lucrărilor", a declarat Bolojan.

... acoperit cu tablă şi pământ

Edilul speră ca municipalitatea să aibă toate formalităţile rezolvate la sfârşitul lunii mai, astfel încât în vară să poată comanda proiectarea şi execuţia lucrării.

Investiţie de circa 1,1 milioane euro, drumul de legătură va avea o lungime de 900 metri şi o lăţime de 7 metri, pentru cele două benzi de mers şi trotuarele aferente.

Pe porţiunea de sub culoarul de zbor artera va fi acoperită cu tablă ondulată, având deasupra pământ vegetal. Acoperirea drumului este o măsură de protecţie cerută de Autoritatea Aeronautică Română pentru ca, pe timpul nopţii, luminile generate de traficul rutier să nu distragă atenţia piloţilor aeronavelor care aterizează la Oradea.

Drumul va fi rezervat autovehiculelor cu un gabarit mai mic de 3,5 metri, traficul greu fiind interzis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
hahah
Vezi ca Micula spune tot..hahahah
Postat 05 Martie 2019, 22:20 de Tinas
micky_duță
Randurile tale (un rautacism ieftin dar demn de un pro birtinez) are legatura cu subiectul cam cum e in bancul cu Radio Erevan! Intrebare catre Radio Erevan: Este adevarat ca Ivan Ivanovici a castigat la LOTO un milion de ruble? Raspuns Radio Erevan: Da, este adevarat, cu urmatoarele corecturi: - nu este vorba despre Ivan Ivanovici ci de Stepan Stepanovici; - nu este vorba de LOTO ci de ruleta; - nu este vorba despre un milion de ruble ci de un milion de dolari; - nu a castigat ci a pierdut!
Postat 05 Martie 2019, 17:29 de ili3
in sfarsit @pinonel
ce ti mai placea sa bagi bete n roate! lasa ca se face matei corvin la 70 km/h, sa te vad atunci cum o sa protestezi.
Postat 05 Martie 2019, 15:46 de User anonimizat
?!
Cat poti sa fii de idi*t si cat pot sa fie de t*mpiti sfatuitorii, ca sa dai in folosinta o piata de o asemenea marime fara a avea drum de acces pt. pietoni si pt. biciclisti?! P.S. Intrebarea are mai multe raspunsuri, TOATE corecte si tin de gradul de ,,implicare" al celor care si-au dat avizul!
Postat 05 Martie 2019, 12:12 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON