URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2023, 18:20

Scade numărul profesorilor greviști din Bihor. Colegiul Gojdu, una din școlile cu cei mai mulți protestatari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Datele colectate marți după-amiază de Inspectoratul Școlar Județean Bihor arată că 39% dintre cadrele didactice din județ sunt încă în grevă, iar din totalul angajaților învățământului bihorean, 37% protestează.

„Trendul este descrescător în județ. Dacă în primele zile de grevă procentul celor care protestează scădea cu câte un procent, acum se reduce cu 3-4% zilnic”, a declarat șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, pentru BIHOREANUL.

Este explicabil de ce angajații din învățământ ies din grevă: fiecare zi de protest prelungește perioada în care profesorii nu vor primi salariu. Pe durata grevelor, angajații au contractul de muncă suspendat, ceea ce înseamnă că nu lucrează, dar nici nu sunt plătiți.

Pe de altă parte, există încă unități de învățământ unde angajații nu cedează. Potrivit lui Abrudan, un număr mare de greviști au „2-3 grădinițe” din Oradea, printre care Grădinița 30 și cea cu numărul 54, dar și Colegiul Național Emanuil Gojdu, unde 83% dintre angajați încă protestează.

De asemenea, peste 80% dintre angajații Colegiului Național Samuil Vulcan Beiuș sunt încă în grevă.

Unii cedează, alții se alătură

Liderul Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, Flaviu Zancu, spune însă că zilnic, pe lângă persoane care ies din grevă, sunt și profesori care se alătură protestului. „Colegii noștri s-au simțit și au fost jigniți de președintele Klaus Iohannis, când a declarat că le-a dat tot ce au cerut, și a fost momentul în care mulți au decis să intre în grevă, deși până atunci nu au protestat. Alții au cedat, din cauza presiunilor din partea directorilor și a inspectorilor școlari, sau pentru că s-au schimbat regulile în timpul jocului”, a declarat Zancu pentru BIHOREANUL.

Președintele SLÎ Bihor s-a referit la modificarea Legii dialogului social, făcută pe 24 mai, și care acum prevede că perioada de grevă nu se mai contabilizează la vechime, ceea ce îi afectează pe profesori care ar trebui să susțină examene de grad, cu condiții de perioade fixe de vechime.

De asemenea, potrivit lui Zancu, au renunțat la grevă și angajați care au și soții sau soțiile în învățământ. „M-a sunat un coleg, el este portar, soția lui îngrijitoare la o unitate de învățământ. După 9 zile de grevă, au pierdut o treime din venituri. Împreună câștigă lunar 4.500 de lei, dacă deja rămân doar cu 3.000 de lei riscă să nu mai aibă ce pune pe masă”, a mai declarat șeful SLÎ Bihor.

Chiar și așa, a spus el, raportat la numărul total de sindicaliști din Bihor, 6.500, numărul greviștilor se menține ridicat: 2.996 de persoane.

„Fără dubiu, greva continuă în această săptămână”, a mai spus Zancu, arătând și că sindicaliștii din Bihor ar putea merge vineri la un protest care ar urma să aibă loc în București.

Fără examene de competențe?

La nivel național, procentul greviștilor din totalul angajaților din învățământ depășește 52%, după cum a anunțat marți ministrul Educației, Ligia Deca.

Oficialul a mai spus că vineri se va lua o decizie privind examenele naționale și este posibil ca probele de competențe pentru Bacalaureat, programate să înceapă pe 12 iunie, să nu se mai susțină, iar elevilor să le fie echivalate notele din timpul liceului la aceste discipline.

„Eu cred că nu vom fi în această situaţie. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, pentru că începem luni cu probele de competenţe, putem să accesăm experienţa din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competenţe cu notele de pe parcursul gimnaziului (n.r. liceului) la materiile corespunzătoare. Nu cred că este o soluţie ideală, în sensul în care cred că elevii trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual, însă, dacă vom ajunge în acea situaţie, vom merge pe soluţii pe care le-am mai testat deja şi care sunt funcţionale”, a declarat Ligia Deca, potrivit news.ro.

Ea a mai spus că nu își doreşte prelungirea perioadelor de examen: „Cred că este de dorit să nu împingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult în perioada verii, din motive obiective, care ţin de temperaturi, de stresul pe care, mă rog, l-ar putea suferi copiii”.

Ministrul a mai spus și că orele pierdute acum ar putea fi recuperate în toamnă, astfel încât anul școlar să nu se prelungească după 16 iunie, data când se vor finaliza cursurile. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON