URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Noiembrie 2017, 14:07

Rusu s-a pensionat. Preotul Simion Goga a fost investit protopop ortodox de Oradea

Rusu s-a pensionat. Preotul Simion Goga a fost investit protopop ortodox de Oradea (foto: primul din stânga)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Schimbare de gardă la Protopopiatul Ortodox Oradea. Potrivit unor surse bisericeşti, preotul Simion Goga , inspector pentru cateheză în Centul Eparhial al Episcopiei Oradiei, a fost investit marţi de Prea Sfinţitul Sofronie Drincec în funcţia de protopop de Oradea.

La slujba de investire oficiată la capela din palatul episcopal în urma şedinţei Permanenţei Episcopale au participat membrii acesteia şi protopopi ortodocşi din Bihor. Deşi investit protopop, tânărul preot va rămâne în continuare şi preot paroh în Sînicolau Român.

Simion Goga (în foto, primul din stânga) a preluat conducerea Protopopiatului Oradea de fostul protopop Dorel Octavian Rusu, preot la Biserica Izvorul Tămăduirii, care a ocupat această funcţie mai bine de zece ani, inclusiv după ce a fost acuzat în 2013 că şi-a turnat un prieten la Securitate.

Ajuns la vârsta pensionării în luna septembrie, Dorel Rusu a fost ţinut pe post până când Sofronie Drincec i-a desemnat un succesor. Inspectorul cu cateheza Simion Goga a fost preferat la concurenţă cu inspectorul eparhial Vasile Ungur şi vicarul eparhial Nicolae Pop.

Conform statului Bisericii Ortodoxe Române, protopopul se numeşte şi se reconfirmă de către episcop pentru o perioadă de patru ani. Printre altele, acesta trebuie să fie licenţiat în teologie cu media minim 8.50, să aibă o vechime de minim cinci ani în preoţie şi să fie cunoscut ca având o activitate deosebită liturgică, administrativ-pastorală, misionară, culturală şi socială.

Printre atribuţiunile protopopului se numără: îndrumarea, coordonarea şi supravegherea activităţii bisericeşti a parohiilor şi filiilor din protopopiat; inspectarea acestora măcar o dată pe an cu verificarea calităţii vieţii religioase, morale şi sociale a parohienilor, verificarea registrelor contabile şi stării clădirilor bisericeşti; administrarea protopopiatului şi asigurarea legăturii dintre parohii şi episcopie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON