Dezbaterea publică a proiectului de regenerare urbană a zonei delimitate de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei şi Sovata, organizată joi seară la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" s-a lăsat cu scandal. Proprietarii caselor din strada Lisabonei se opun reamenajării zonei în condiţiile în care proiectul presupune demolarea caselor şi garajelor dintre blocuri pentru a face loc unui parc şi unor locuri de parcare pentru locuitorii blocurilor din jur.
Dezbateri aprinse
Majoritatea celor circa 15 orădeni care au luat parte la dezbaterea publică a proiectului de regenerare urbană a zonei delimitate de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei şi Sovata organizată de arhitectul Horaţiu Cojan (foto) se opun reamenajării zonei.
Dezbaterile, derulate în cea mai mare parte pe un ton ridicat, au fost dominate de proprietarii caselor şi garajelor din strada Lisabonei, care se văd ameninţaţi cu exproprierea pentru beneficiul locuitorilor blocurilor din zonă.
Potrivit proiectului, pe amplasamentul proprietăţilor pe care le deţin urmează să fie amenajat un spaţiu verde multifuncţional cu pavilioane cu wi-fi care vor adăposti mese şi bănci, o zonă de fitness, o zonă cu flori şi locuri de parcare.
"Proiectul este clar justificat"
Protestatarii au fost cu atât mai supăraţi cu cât la întâlnirea desfăşurată cu o zi înainte au cerut ca la dezbaterile de joi seara să ia parte şi reprezentanţi ai Primăriei, pentru a-i lămuri ce se va întâmpla cu proprietăţile lor, lucru care nu s-a întâmplat. Arhitectul Cojan, autorul proiectului de reagenerare urbană a zonei comandat de Primărie, a trebuit să ţină singur piept orădenilor. "Eu am transmis Primăriei dorinţa dumneavoastră, dar nu pot să iau pe nimeni de mânecă să vină aici", a explicat el.
Specialistul le-a explicat celor prezenţi că proiectul vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor zonei. "Din punct de vedere urbanistic, proiectul este clar justificat. Vorbim de o zonă extrem de aglomerată. Cei care vor rămâne în sit vor avea condiţii de viaţă mai bune", a spus arhitectul. Atâta doar că unii vor pleca...
"Nu pot fi de accord"
Ameninţaţi cu demolarea, proprietarii caselor şi garajelor din strada Lisabonei se opun din toate puterile proiectului. "Eu nu spun că este urât, dar acolo unde dumneavoastră aţi pus locul acesta verde este acum casa mea. Nu pot fi de acord cu aşa ceva", a spus orădeanca Emilia Vesea (foto), ţintind locul cu degetul pe macheta întinsă în sala festivă al liceului.
Mamă a unui copil cu dizabilităţi, tânăra se opune exproprierii. "Am un copil care necesită atenţie specială, trebuie să îl duc la terapii, îi trebuie spaţiu, nu pot să-l bag într-un apartament de bloc, că face gălăgie. Toate aceste lucruri trebuie să conteze!", a protestat femeia.
La fel ca vecinii săi, Vesea se teme că din despăgubirile primite în urma exproprierii nu îşi va putea cumpăra o proprietate similară. "Dacă Primăria îmi dă, la fel, o casă cu patru camere şi 200 de metri pătraţi în zona A, accept să mă mut, dar altfel, nu! Aşa, pe proprietatea altuia e uşor să faci schiţe şi planuri!", a spus orădeanca.
Ignoraţi de Primărie
De aceeaşi părere sunt şi vecinii care au în zonă case sau afaceri: ABC, florărie sau birou de asigurări. "Suntem mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Atunci nu ne-au demolat să facă blocuri, acum ne demolează să facă parcări!", a protestat o femeie. Orădenii spun că investiţia nici măcar nu se justifică. "N-are nicio noimă! Parcările de ce să le demoleze? Anul acesta le-au asfaltat!", a reclamat un bărbat.
Asaltat de protestatari, Cojan le-a explicat orădenilor că întâlnirea a fost organizată strict pentru dezbaterea proiectului, că exproprierile nu cad în sarcina sa, că nu vor avea loc în niciun caz mai repede de primăvara anului viitor şi, în general, orice nemulţumire au vor trebui să o adreseze Primăriei. "N-o să ne bage în seamă nimeni. Trebuia să vină cineva azi să stea de vorbă cu noi. Ei vor să ne pună în faţa faptului împlinit!", a spus un orădean.
O premieră cu bucluc
Dezbaterile organizate în ultima săptămână de municipalitate urmăresc consultarea orădenilor cu privire la refuncţionalizarea fostei pieţe Velenţa, desfiinţată în noiembrie 2017, precum şi a zonei delimitate de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei şi Sovata din imediata vecinătate a podului Carol I.
Proiectul, susţinut de arhitectul bucureştean Horaţiu Cojan, cu studii în străinătate şi doctorat în urbanism, vizează consultarea populaţiei cu privire la modul în care urmează să fie reamenajate cele două zone după un model implementat cu succes în occident.
Municipalitatea vrea să aplice în premieră naţională un concept de dezvoltare co-urbană care prevedere refacerea spaţiilor degradate împreună cu locuitorii zonelor, folosind funcţiuni alese de aceştia dintr-un număr de categorii propuse, pentru a se asigura că proiectul final corespunde nevoilor şi aşteptărilor acestora. Dar, în practică, la dezbateri ioamenii Primăriei nu vin şi participă doar cei direct afectaţi. Mai ales dacă riscă exproprierea...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.