URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2018, 07:45

Regenerare cu buldozerul: Proprietarii caselor din strada Lisabonei se opun demolării lor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterea publică a proiectului de regenerare urbană a zonei delimitate de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei şi Sovata, organizată joi seară la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" s-a lăsat cu scandal. Proprietarii caselor din strada Lisabonei se opun reamenajării zonei în condiţiile în care proiectul presupune demolarea caselor şi garajelor dintre blocuri pentru a face loc unui parc şi unor locuri de parcare pentru locuitorii blocurilor din jur.

Dezbateri aprinse

Majoritatea celor circa 15 orădeni care au luat parte la dezbaterea publică a proiectului de regenerare urbană a zonei delimitate de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei şi Sovata organizată de arhitectul Horaţiu Cojan (foto) se opun reamenajării zonei.

Dezbaterile, derulate în cea mai mare parte pe un ton ridicat, au fost dominate de proprietarii caselor şi garajelor din strada Lisabonei, care se văd ameninţaţi cu exproprierea pentru beneficiul locuitorilor blocurilor din zonă.

Potrivit proiectului, pe amplasamentul proprietăţilor pe care le deţin urmează să fie amenajat un spaţiu verde multifuncţional cu pavilioane cu wi-fi care vor adăposti mese şi bănci, o zonă de fitness, o zonă cu flori şi locuri de parcare.

"Proiectul este clar justificat"

Protestatarii au fost cu atât mai supăraţi cu cât la întâlnirea desfăşurată cu o zi înainte au cerut ca la dezbaterile de joi seara să ia parte şi reprezentanţi ai Primăriei, pentru a-i lămuri ce se va întâmpla cu proprietăţile lor, lucru care nu s-a întâmplat. Arhitectul Cojan, autorul proiectului de reagenerare urbană a zonei comandat de Primărie, a trebuit să ţină singur piept orădenilor. "Eu am transmis Primăriei dorinţa dumneavoastră, dar nu pot să iau pe nimeni de mânecă să vină aici", a explicat el.

Specialistul le-a explicat celor prezenţi că proiectul vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor zonei. "Din punct de vedere urbanistic, proiectul este clar justificat. Vorbim de o zonă extrem de aglomerată. Cei care vor rămâne în sit vor avea condiţii de viaţă mai bune", a spus arhitectul. Atâta doar că unii vor pleca...

"Nu pot fi de accord"

Ameninţaţi cu demolarea, proprietarii caselor şi garajelor din strada Lisabonei se opun din toate puterile proiectului. "Eu nu spun că este urât, dar acolo unde dumneavoastră aţi pus locul acesta verde este acum casa mea. Nu pot fi de acord cu aşa ceva", a spus orădeanca Emilia Vesea (foto), ţintind locul cu degetul pe macheta întinsă în sala festivă al liceului.

Mamă a unui copil cu dizabilităţi, tânăra se opune exproprierii. "Am un copil care necesită atenţie specială, trebuie să îl duc la terapii, îi trebuie spaţiu, nu pot să-l bag într-un apartament de bloc, că face gălăgie. Toate aceste lucruri trebuie să conteze!", a protestat femeia.

La fel ca vecinii săi, Vesea se teme că din despăgubirile primite în urma exproprierii nu îşi va putea cumpăra o proprietate similară. "Dacă Primăria îmi dă, la fel, o casă cu patru camere şi 200 de metri pătraţi în zona A, accept să mă mut, dar altfel, nu! Aşa, pe proprietatea altuia e uşor să faci schiţe şi planuri!", a spus orădeanca.

Ignoraţi de Primărie

De aceeaşi părere sunt şi vecinii care au în zonă case sau afaceri: ABC, florărie sau birou de asigurări. "Suntem mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Atunci nu ne-au demolat să facă blocuri, acum ne demolează să facă parcări!", a protestat o femeie. Orădenii spun că investiţia nici măcar nu se justifică. "N-are nicio noimă! Parcările de ce să le demoleze? Anul acesta le-au asfaltat!", a  reclamat un bărbat.

Asaltat de protestatari, Cojan le-a explicat orădenilor că întâlnirea a fost organizată strict pentru dezbaterea proiectului, că exproprierile nu cad în sarcina sa, că nu vor avea loc în niciun caz mai repede de primăvara anului viitor şi, în general, orice nemulţumire au vor trebui să o adreseze Primăriei. "N-o să ne bage în seamă nimeni. Trebuia să vină cineva azi să stea de vorbă cu noi. Ei vor să ne pună în faţa faptului împlinit!", a spus un orădean.

O premieră cu bucluc

Dezbaterile organizate în ultima săptămână de municipalitate urmăresc consultarea orădenilor cu privire la refuncţionalizarea fostei pieţe Velenţa, desfiinţată în noiembrie 2017, precum şi a zonei delimitate de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei şi Sovata din imediata vecinătate a podului Carol I.

Proiectul, susţinut de arhitectul bucureştean Horaţiu Cojan, cu studii în străinătate şi doctorat în urbanism, vizează consultarea populaţiei cu privire la modul în care urmează să fie reamenajate cele două zone după un model implementat cu succes în occident.

Municipalitatea vrea să aplice în premieră naţională un concept de dezvoltare co-urbană care prevedere refacerea spaţiilor degradate împreună cu locuitorii zonelor, folosind funcţiuni alese de aceştia dintr-un număr de categorii propuse, pentru a se asigura că proiectul final corespunde nevoilor şi aşteptărilor acestora. Dar, în practică, la dezbateri ioamenii Primăriei nu vin şi participă doar cei direct afectaţi. Mai ales dacă riscă exproprierea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
?
@FaBULA: Iar ai produs o "monstra" dă....gramatica! Câte au fost sticlele? Sau nu conteaza...
Postat 06 Octombrie 2018, 13:20 de soricel
Acel moment când îți vin idei...
Pe lângă comasarea blocurilor, după schema 3 în 1, pe care v-am propus-o mai înainte, vă supun atenției o idee și mai trăsnita. Pe străzile unde proprietarii nu își aliniază casele după standardul propus, să se construiască câte un bloc, două, iar casele buclucașe să fie expropriate pentru a lăsa loc de parcare și verdeață necesare blocurilor. Revin după ce termin și următoarea sticlă de vin.
Postat 06 Octombrie 2018, 09:34 de User anonimizat
Lucrul bine făcut
Dacă tot sunteți puși pe fapte mari, de ce nu demolati toate blocurile cu 4 etaje și pe locurile lor să construiți blocuri cu 12 etaje?Să vezi atunci câte spații libere se obține! Dar aici, cu exproprierea ce vreți să o faceți, nu rezolvați un interes public, ci satisfaceți niște mofturi ale vecinilor.
Postat 06 Octombrie 2018, 08:42 de User anonimizat
Doar marea cuscra
As paria ca _Cojan a absolvit Marea facultate dă arhitectură dă la Oradea condusă dă marea ......
Postat 06 Octombrie 2018, 08:07 de soricel
Nu există nicio justificare ...
... să dărâmi niște case și alte categorii de construcții, ca să faci loc unui spațiu limitat la niște iarbă și câțiva buxuși cu miris de pișu tot timpul !?! Dacă e după utilitate, ar trebui demolate toate construcțiile nefolosite și degradate, respectiv recuperate cu adevărat zecile de mii de metri pătrați luate cu japca de niște samsari dovediți deja prin instanțe !?!
Postat 05 Octombrie 2018, 12:23 de CrisDumi
Niste tarani
Ce ar fi atit de complicat pentru pmo sa despagubeasca indestulator proprietarii afectati, cu un coeficient aplicat valorii din evaluare, de ex. 1,5 sau ,vorba doamnei :"Dacă Primăria îmi dă, la fel, o casă cu patru camere şi 200 de metri pătraţi în zona A". Ei,la faza asta nu se poate obtine "unanimitatea reprezentantilor pnl", pentru ca,la origine, sunt doar "niste tarani",care au luat ostatic orasul oradea.
Postat 05 Octombrie 2018, 08:18 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON