URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2015, 17:37

Rectorul prezintă starea Universităţii: Deficit financiar redus, angajaţi şi studenţi mai puţini

Anual, rectorii universităţilor din România sunt obligaţi să prezinte public un raport privind starea instituţiei pe care o conduc. Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a publicat raportul pentru anul 2014 pe site-ul instituţiei, la secţiunea "Informaţii publice" şi, totodată, l-a transmis Senatului universitar.

Cea mai mare realizare a Universităţii în anul 2014 este reducerea deficitului financiar, adică a diferenţei între cheltuieli şi venituri, de la 7,6 milioane de lei, cât era la sfârşitul lui 2013, la 3 milioane de lei. "Am reuşit să înjumătăţim deficitul, chiar mai mult", a explicat Bungău miercuri, pentru BIHOREANUL.

Raportul mai arată că anul trecut Universitatea a avut un buget de 122 de milioane de lei, cu 10 milioane mai puţin decât în 2013, de la Ministerul Educaţiei primind 44 de milioane de lei. Datele privind personalul instituţiei arată că Universitatea are 2.179 de posturi prevăzute şi 1.568 ocupate, din care 1.053 de personalul didactic. "Numărul de posturi didactice ocupate s-a redus cu 2,77%", mai arată raportul. Tot în 2014, Universitatea a avut în derulare 38 de proiecte, cu o valoare totală de 22,5 milioane.

Şi numărul studenţilor s-a redus anul trecut, cu aproximativ 5%. Totuşi, a spus rectorul, un avantaj este că nu s-a redus numărul promovărilor cadrelor didactice. "Cei care au îndeplinit condiţiile au putut promova", a explicat Bungău.

Pentru 2015, rectorul are speranţe de şi mai bine. "Deocamdată am primit finanţarea doar pentru 9 luni, aproape 37 de milioane. Dar nu m-ar deranja dacă am avea aceeaşi finanţare ca anul trecut, pentru că din toamnă CAS va fi redus, iar aproximativ 60 de cadre didactice vor părăsi Universitatea, pentru că nu au doctoratul", a spus rectorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vai de capul lui!
Uitați-vă la mutra lui ! Este un om terminat, un pseudo-manager, incapabil să gestioneze o instituție de învățământ. UO abia că mai este în stare să plătească lefurile profesorilor, iar niciunul nu ar vrea să plece după restructurare. Fiecare își urmărește acolo interesul, de la Barney, la femeia de serviciu. Studenții ? Carne de tun, batjocoriți, plătitori de taxe, lipsiți de orice beneficiu. Nici măcar hârtie igienică nu-s în stare să pună la bude.
Postat 02 Aprilie 2015, 20:26 de cetateanul-oradean
bani, bani, dictare, nulitati - atribute pt univ
alta mutra de cocalar, probabil ca nu poate sa scrie prima strofa din imn... ce performante sa avem cu gorila asta in frunte, cata vreme 80% din profesorii de la univ inca mai citesc de pe foi si pun studentii sa scrie dupa dictare, iar restul cer bani ca sa le treci examenele - sa nu ne prefacem ca nu stim despre ce e vorba! va plangeti an de an ca generatiile devin tot mai slabe, insa uitati-va la voi, aceleasi pile si invarteli ca oricand la universitate! rusine, rusine si celor de la teologie care sunt orice numai credinciosi si corecti nu!
Postat 01 Aprilie 2015, 22:34 de roger
Clienţi mai puţini dar profit mai mare !!!
Hai bre, că eşti paralel cu educaţia managerială !!!
Postat 01 Aprilie 2015, 19:22 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON