URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2023, 13:42

Reciclați și ajutați! Orădenii pot dona haine bune, dar pe care nu le mai folosesc, la centrele de colectare RER Vest

Reciclați și ajutați! Orădenii pot dona haine bune, dar pe care nu le mai folosesc, la centrele de colectare RER Vest GRATUIT. La cele două centre de colectare pe care RER Vest le are în Oradea și unde acum sunt și containere pentru haine și pantofi, orădenii pot arunca gratuit aproape orice tip de deșeuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că gunoiul unui om poate fi avuția altuia, iar când vine vorba de îmbrăcăminte și încălțăminte, zicala sigur este valabilă. Ca să încurajeze folosirea pe termen cât mai lung a obiectelor de vestimentație, RER Vest le oferă orădenilor posibilitatea de a dona persoanelor mai puțin norocoase hainele sau pantofii în stare bună, dar nefolosiți.

La cele două centre de colectare separată a deșeurilor din Oradea au fost montate două noi containere unde orădenii pot face asemenea donații, care vor ajunge apoi la persoanele nevoiașe.

Mai puține deșeuri, mai mult bine

Din 1 ianuarie 2025, colectarea separată a textilelor va fi obligatorie în toată Europa, iar RER Vest și Asociația Filantropia Oradea testează o soluție care să aducă multiple avantaje comunității.

„Prin cele două puncte de colectare separată a deșeurilor din străzile Thurzo Sandor și Uzinelor, compania noastră colecta deja îmbrăcăminte și încălțăminte uzate, însă aceste obiecte erau considerate deșeuri și aveau ca destinație depozitul ecologic. Pentru a diminua cantitatea de deșeuri pe care o depunem, ca oraș, și pentru a susține economia circulară, am contactat una dintre organizațiile locale care se ocupă de colectarea și sortarea acestor tipuri de obiecte”, explică Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Asociația Filantropia Oradea strânge de peste zece ani haine și pantofi uzați.

Ce se poate arunca

În cele două containere, orădenii pot lăsa bluze, rochii, pantaloni, cămăși, pufoaice, paltoane, pantofi, îmbrăcăminte pentru copii și bebeluși etc.

„Obiectele se colectează din containere de două ori pe săptămână, iar pe urmă sunt sortate și ceea ce este bun se donează persoanelor vulnerabile”, a explicat Laurențiu Lazăr, președintele asociației Filantropia.

Hainele și pantofii care nu se pot refolosi sunt predate unei firme din Cluj, specializate în reciclarea lor.

„RER Vest susține astfel de inițiative, motiv pentru care a luat ființă această colaborare, cu acordul Primăriei Oradea. Facem un apel către orădenii care odată cu curățenia de primăvară scot din dulapuri hainele nefolosite și vor să facă o faptă bună, să folosească cele două containere”, a mai spus Laura Dărăban-Breb.

În același timp, hainele uzate, care nu mai pot fi folosite, trebuie aruncate fie în containerele mai vechi, dedicate deșeurilor textile, fie în recipientele pentru deșeuri reziduale.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da, pentru a le regăsii prin...
...rețeaua de magazine proprii, ori pe la piața 100. Că deh nici cei care colectează nu sunt chiar atât de proști precum celor care li se adresează.
Postat 21 Martie 2023, 22:54 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON