URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
16 Martie 2023, 13:42

Reciclați și ajutați! Orădenii pot dona haine bune, dar pe care nu le mai folosesc, la centrele de colectare RER Vest

Reciclați și ajutați! Orădenii pot dona haine bune, dar pe care nu le mai folosesc, la centrele de colectare RER Vest GRATUIT. La cele două centre de colectare pe care RER Vest le are în Oradea și unde acum sunt și containere pentru haine și pantofi, orădenii pot arunca gratuit aproape orice tip de deșeuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că gunoiul unui om poate fi avuția altuia, iar când vine vorba de îmbrăcăminte și încălțăminte, zicala sigur este valabilă. Ca să încurajeze folosirea pe termen cât mai lung a obiectelor de vestimentație, RER Vest le oferă orădenilor posibilitatea de a dona persoanelor mai puțin norocoase hainele sau pantofii în stare bună, dar nefolosiți.

La cele două centre de colectare separată a deșeurilor din Oradea au fost montate două noi containere unde orădenii pot face asemenea donații, care vor ajunge apoi la persoanele nevoiașe.

Mai puține deșeuri, mai mult bine

Din 1 ianuarie 2025, colectarea separată a textilelor va fi obligatorie în toată Europa, iar RER Vest și Asociația Filantropia Oradea testează o soluție care să aducă multiple avantaje comunității.

„Prin cele două puncte de colectare separată a deșeurilor din străzile Thurzo Sandor și Uzinelor, compania noastră colecta deja îmbrăcăminte și încălțăminte uzate, însă aceste obiecte erau considerate deșeuri și aveau ca destinație depozitul ecologic. Pentru a diminua cantitatea de deșeuri pe care o depunem, ca oraș, și pentru a susține economia circulară, am contactat una dintre organizațiile locale care se ocupă de colectarea și sortarea acestor tipuri de obiecte”, explică Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Asociația Filantropia Oradea strânge de peste zece ani haine și pantofi uzați.

Ce se poate arunca

În cele două containere, orădenii pot lăsa bluze, rochii, pantaloni, cămăși, pufoaice, paltoane, pantofi, îmbrăcăminte pentru copii și bebeluși etc.

„Obiectele se colectează din containere de două ori pe săptămână, iar pe urmă sunt sortate și ceea ce este bun se donează persoanelor vulnerabile”, a explicat Laurențiu Lazăr, președintele asociației Filantropia.

Hainele și pantofii care nu se pot refolosi sunt predate unei firme din Cluj, specializate în reciclarea lor.

„RER Vest susține astfel de inițiative, motiv pentru care a luat ființă această colaborare, cu acordul Primăriei Oradea. Facem un apel către orădenii care odată cu curățenia de primăvară scot din dulapuri hainele nefolosite și vor să facă o faptă bună, să folosească cele două containere”, a mai spus Laura Dărăban-Breb.

În același timp, hainele uzate, care nu mai pot fi folosite, trebuie aruncate fie în containerele mai vechi, dedicate deșeurilor textile, fie în recipientele pentru deșeuri reziduale.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da, pentru a le regăsii prin...
...rețeaua de magazine proprii, ori pe la piața 100. Că deh nici cei care colectează nu sunt chiar atât de proști precum celor care li se adresează.
Postat 21 Martie 2023, 22:54 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON