URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2013, 10:57

Psihiatrul Gavril Cornuţiu, pensionat fără voie de Universitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Ajuns la vârsta pensionării, medicul psihiatru Gavril Cornuţiu a fost tras pe dreapta din calitatea de profesor titular al Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Conform legii, un universitar are dreptul să rămână titular şi după pensionare, cu condiţia să primească acceptul Consiliului Facultăţii, al Consiliului de Administraţie al Universităţii şi al Senatului universitar.

Conform procedurii Universităţii din Oradea, acest accept se dă dacă facultatea de la care provine universitarul în cauză îşi permite să-i plătească salariul şi dacă acesta este unul din cadrele didactice valoroase ale facultăţii, respectiv fără de care facultatea nu ar îndeplini normele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

"Fără justificare"

Cornuţiu şi-a depus cererea de a rămâne titular la FMF şi a primit acordul consiliului facultăţii, dar şi un aviz pozitiv din partea Departamentului pentru Asigurarea Calităţii, care verifică dacă activitatea didactică a solicitantului îl recomandă ca un cadru didactic ce trebuie păstrat titular. Însă, Consiliul de Administraţie (CA) al Universităţii, format din rector, prorectori şi decani, a respins, prin vot, cererea psihiatrului.

Săptămâna trecută Cornuţiu a contestat avizul negativ primit. În contestaţia depusă la CA şi la Senatul universitar, Cornuţiu arată că se simte discriminat întrucât, de curând, conferenţiarul Ritli Ladislau, tot de la FMF, ajuns şi el la vârsta pensionării, a primit aviz pozitiv pentru menţinerea ca titular.

De asemenea, Cornuţiu arată că este singurul conferenţiar al FMF care predă Psihiatrie, celelalte două cadre didactice având gradul de şef de lucrări. Astfel, susţine el, facultatea nu va mai putea primi rezidenţi în psihiatrie. De asemenea, Cornuţiu îşi etalează lista de cărţi şi articole ştiinţifice publicate, dar şi materialele didactice semnate de el.

"În concluzie, cred că decizia Consiliului Administrativ, după îndeplinirea tuturor criteriilor impuse de regulament, prin votul subiectiv al unor oameni, dintre care majoritatea nu mă cunosc, nu ţine cont de realele interese ale Universităţii din Oradea", a arătat medicul în contestaţie. "Nu există nicio justificare, de absolut nici un fel, pentru discriminarea pe care decizia Consiliului de Administraţie o promovează în privinţa mea", a mai spus Cornuţiu, nemulţumit că de acum va mai putea preda doar ca şi cadru didactic asociat, deci va câştiga mai puţin.

Rămâne cum am stabilit!

Potrivit preşedintelui Senatului universitar, Sorin Curilă, contestaţia conferenţiarului a fost analizată marţi de o comisie mixtă, formată din doi reprezentanţi ai CA şi trei ai Senatului. "Comisia a apreciat contestaţia ca fiind neîntemeiată, întrucât metodologia de soluţionare a cererii a fost respectată", a explicat Curilă pentru BIHOREANUL. Altfel spus, comisia universitară a tras concluzia că medicul a fost refuzat respectându-se paşii impuşi de lege, dar n-a analizat dacă avizul dat de CA este sau nu corect.

Emil Chirila 5.JPGInteresant este că, în aceeaşi perioadă, CA-ul Universităţii şi-a dat acordul menţinerii ca titular a unui alt pensionabil, conferenţiarul Emil Chirilă (foto), de la Facultatea de Ştiinţe Economice, totodată directorul firmei de construcţii Crişana Cons. La fel ca şi Cornuţiu, Chirilă a primit avizul Consiliului Facultăţii, dar, culmea, nu l-a primit pe cel al Departamentului pentru Asigurarea Calităţii. De asemenea, Chirilă nu este conducător de doctorat, iar facultatea mai are alţi trei conferenţiari în Contabilitate, la fel ca el.

În aceste condiţii, pare că şefii Universităţii din Oradea dau aceste avize folosind o dublă măsură. Rectorul Constantin Bungău susţine, însă, că nu este aşa, dar nici nu are o explicaţie concretă. "Votul în CA este secret. Fiecare a votat pe baza pieselor de la dosar", a declarat Bungău, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Rectorul crede că unul din motivele care a dus la avizul nefavorabil pentru Cornuţiu ar fi situaţia financiară a Facultăţii de Medicină. "Facultatea de Ştiinţe Economice are veniturile mai mari decât cheltuielile, cea de Medicină nu", a spus Bungău. Rectorul a mai spus că se bazează pe "înţelepciunea" lui Cornuţiu şi speră că acesta va accepta să rămână cadru didactic asociat şi, astfel, să predea în continuare şi rezidenţilor, şi doctoranzilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Contează şi caracterul
Consider că cei din CA al Universităţii,au ţinut cont şi de caracterul omului.Care-i lipseşte cu desăvîrşire.
Postat 01 Februarie 2014, 05:02 de Grivei Coriolan
inteleptii
Adevarul pentru EGO este otrava.Greu sa suporti pe cineva care te vede GOL
Postat 28 Noiembrie 2013, 10:42 de goron
evident!
"Quod licet Iovi, non licet bovis" (Nu tot ce-i este permis lui Jupiter îi este permis și unui bou -oricui.) cam as s-ar "traduce" ceea ce se petrece la universitate si de ce nu, cam peste tot in tara asta! ;(
Postat 27 Noiembrie 2013, 21:42 de citizen
Timpul trece si nu cere voie!
Lasa, castigi matale destul de la bolunzi, la ce-ti mai trebuie si student(i)e.
Postat 27 Noiembrie 2013, 16:54 de Florin
Legea e lege si pentru Cornutiu, nu numai pentru mojici
Tie frica ca nu-ti ajunge pensia ca sa platesti toate impozitele pe proprietatile matale, dr. Cornutiu, sau ti-e frica ca nu te mai baga nimeni in seama dintre fetele la care te holbai sub fusta?
Postat 27 Noiembrie 2013, 15:00 de Zoom
Onestitate!!
Batrani expirati, mai lasati locul si tinerilor, vremea voastra a tracut. Dle Cornutiu, de ce nu va multumiti si cu statutul de cadru didactic asociat??? Gata, va ajunge.
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:31 de Arhimede
cat costa halatul?
In poza cine-i, Geo Saizescu? Domnu doctor sa ne spuna cu "intelepciunea" asteptata de Rector, ce parere are despre cei care l-au "externat" de pe Sectia universitatii cu ura specifica unor cazuri psiho.
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:22 de hanibal
Singura problema e banul
Iti ajunge don Cornutiu! Mai lasati si pe altii, mai tineri, la salariile de zeci de milioane!
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:22 de Ban
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON