URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2022, 15:24

PSD-iştii din Consiliul Local Oradea acuză administrația liberală de furt. Vezi motivele!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii PSD din Consiliul Local acuză Primăria Oradea de furt. În plus, social-democraţii sunt supăraţi că maşina de vot a PNL a blocat toate propunerile opoziţiei, de la înfiinţarea de pieţe volante la "despăgubirea" orădenilor supraimpozitaţi prin reîncadrarea terenurilor agricole la curţi-construcţii.

"Nu e normal să vii să furi"

Social-democraţii orădeni sunt nemulţumiţi că primarul Florin Birta nu a propus săptămâna trecută Consiliului Local reducerea preţului gigacaloriei cu procentul de 24%, conform noilor tarife stabilite de ANRE începând din noiembrie.

Măsura este văzută de social-democrați ca o îndepărtare a PNL de agenda orădenilor, care se confruntă cu o creștere a facturilor. 

"Cu toate că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie recunoaşte pentru populaţie un preţ mai mic cu 24% pe gigacalorie, această scădere Primăria nu o dă populaţiei. Îşi păstrează la bugetul Primăriei această facilitate", a acuzat consilierul local Adrian Madar, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de colegul său Liviu Sabău Popa.

În plus, Madar a arătat că pentru sezonul de iarnă nivelul TVA-ului aplicat gigacaloriei este diminuat de la 19% la 5%, reducere care nu se regăseşte nici ea în facturile orădenilor.

"Îmi pare la limita legalităţii ca în momentul în care de la nivel guvernamental se scade TVA-ul la gigacalorie, tu ca şi comunitate (n.r. Consiliu Local) să votezi preţul pentru populație cu TVA cu tot, în loc să calculezi preţul şi după aceea să aplici TVA-ul (n.r. care iarna este mai mic). Nu e normal ca tu, Primărie, să vii să furi acel 14% (n.r. cât este reducerea de TVA)", a spus la rândul său Liviu Sabău Popa.

Potrivit consilierilor PSD, prin aceste măsuri, precum și prin reducerea subvenției pe gigacalorie, municipalitatea a făcut ca factura de încălzire a populaţiei să fie cu 30% mai mare faţă de cât ar fi normal. "Orădenii să facă un calcul, ca să vadă cât îi costă încălzirea şi cât i-ar fi costat dacă ar fi plătit cu 30% mai puţin", a cerut pesedistul.

Bani aruncaţi

Adrian Madar a ţinut să îl contrazică pe primarul Florin Birta, care a propus săptămâna aceasta Consiliului Local menţinerea preţului gigacaloriei la acelaşi nivel argumentând cu numărul mare de investiţii lansate de municipalitate. "S-a spus că folosim banii pentru dezvoltare, dar oare îi folosim cu cap?", a întrebat retoric consilierul.

Madar a arătat că la pasajul subteran din Piaţa Cetăţii municipalitatea a propus abia săptămâna aceasta realizarea unei bretele de legătură între străzile Eroilor Deportaţi şi Costa Foru pentru a face posibilă circulaţia către cartierul Nufărul, că în cazul reabilitării reţelelor de apă şi canalizare pe 21 de străzi din zona centrală demarate în primăvară reprezentanţii municipalităţii şi-au amintit abia acum că trebuie să introducă şi reţelele de apă pluvială, iar în cazul marilor dezvoltări imobiliare municipalitatea suportă costurile cu reţelele de termie în locul investitorilor, lucruri care duc la creşterea cheltuielilor municipalităţii.

"Banii nu sunt folosiţi aşa cum trebuie", a concluzionat Madar.

Blocaj la PSD

La rândul său, Liviu Sabău Popa a acuzat majoritatea PNL că respinge pe bandă rulantă propunerile opoziţiei, doar pentru că nu îi aparţin. "Din 2016 n-a fost niciun proiect al opoziţiei căruia majoritatea PNL din Consiliul Local să îi dea curs", a spus consilierul.

Social democraţii au exemplificat cu propunerile privind instituirea unui regulament privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al Oradiei, de acordarea de facilităţi pentru veteranii de război, înfiinţarea de pieţe volante în locul celor dezafectate, achiziţionarea şi amplasarea de defibrilatoare în zonele aglomerate, diminuarea impozitelor orădenilor cu 5,1%, reprezentând rata inflaţiei obligatoriu de aplicat începând de anul viitor, ori "despăgubirea" orădenilor supraimpozitaţi prin reîncadrarea terenurilor agricole la curţi-construcţii.

Potrivit social-democraţilor, PNL urmăreşte în mod deliberat "boicotarea proiectelor opoziţiei", pe considerentul că "dacă nu sunt ale noastre să le tăiem la vot".

În acest sens Liviu Sabău Popa, căruia majoritatea liberală i-a respins propunerea de înfiinţare a pieţelor volante, pe considerentul că proiectul este prematur câtă vreme viitoarele centre de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul sunt încă în lucru, a spus că va propune din nou proiectul votului Consiliului Local. Pe de o parte pentru că amplasamentul de deasupra pieţei Rogerius, propus iniţial, nu se mai susţine, acesta urmând să fie acoperit cu panouri fotovoltaice. Pe de altă parte, pentru că primarul Florin Birta nu a avut niciun argument împotriva înfiinţării pieţelor volante, ci doar a amânat votarea proiectului pentru primăvara anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
“Petrică și lupul”
Chiar dacă ați avea dreptate nu va mai crede nimeni. Ați mințit prea mult… Asta este greaua moștenire a lui Mang & Co!
Postat 01 Decembrie 2022, 07:39 de User anonimizat
Problema PSD-ului local (si nu doar).
Au niste fosile care fac si oamenii valorosi sa para obsoleti. Madar e un om valoros, pus langa Liviu Sabau Popa (cel ce se agata de sefia ambulantei), pierde credibilitate. Nu mai pun conducerea de facto a lui Mang, imagine mai proasta poate doar Pasztor are. Multa din imaginea asta o fi “propaganda” a concurentei, dar cu toate astea daca te respecti ca partid si mai ales RESPECTI ELECTORATUL, vii cu oameni noi, nu? Lupta la viitoarele alegeri locale se va da pe indecisi, abstinenti, nicidecum pe electoratul fidel a celorlalti, pe aia nu ii schimbi. Vorba lui Pinonel, pe astia si cand au dreptate nu-i crede nimeni.
Postat 01 Decembrie 2022, 06:35 de User anonimizat
Iar astia 2?
Unu zici ca e nemancat de o luna si alalalt zici ca i-a mancat mancarea de la celalalt. Un fel de bully cu bullied. Probabil ca slabutul face opozitie constructiva cum zicea careva mai jos. Nu neg, dar cand apare langa pufosenia aia care statea la lucru desi a fost dat afara, nu e credibil deloc. Comportamentul lor e userist din plin. Incarcat de numere, statistici, "uită bă cum fură ăia", un fel de latrat la luna. Ca in rest se vede ce ramane dupa partidul lor: afiliere cu traficanti de droguri (vezi dracnea cu ala din bihor), nepotisme (vezi dracnea cu protectia copilului), contracte dubioase cu statul (vezi mang cu universitatea Oradea acum cativa ani -decIT, dracnea si teldrum, dracnea si belina), furtul banului public (vezi filip), baroni locali (vezi oprisan, imi scapa numele lu ala de la cj vaslui), plansul dupa functii cand nu ai scoala necesara nici macar sa aplici (vezi pufosenia de aici). Nu zic eu ca peneleu e diferit, departe. Dar inca nu am vazut pesedist sa aiba vreo calitate (poate Claudiu fostu prefect as zice ca parea mai capabil putin). Eu aleg omul nu partidul, dar vazand maciuca peneleului impreuna cu altii, cu siguranță nici acolo nu mai e speranta. Speranta ramaba la alegerile din tara sa vitezi le vreunu sa nu iasa celalalt (gen iohanis sa nu iasa puie monta). In rest, speranta ca e mai bine din 4 in 4 ani e tot mai mica.
Postat 01 Decembrie 2022, 06:19 de poiu
bihooorel
FACE pe dracu PZD
Postat 30 Noiembrie 2022, 22:46 de Sandu2100
PSD-ul are o nouă față
Plin articolul de comentarii de la Penealii(=Penelistii) orasului. Toate trompetele peneliste s-au atacat. Oare de ce? Sunt si ei constienti de potentialul pe care il are Madar, singurul consilier local care le pune cu adevarat probleme si face cu adevarat OPOZITIE CONSTRUCTIVA. Sunt prezentate date, statistici ceea ce contureaza adevarul. Simtiti ca (in sfarsit) aveti un adversar politic pe masura si va impacientati.
Postat 30 Noiembrie 2022, 22:28 de bihooorel
propunerile opozitiei
pot fi bune, dar nu e o obligatie sa fie luate in calcul. Cetatean de onoare, e show pe bani publici fara efecte, fara eficienta, suna bine dar nu e necesar sau o folosire inteleapta a banului public. Facilitati pentru veterani, as fi de-acord daca am fi america, dar la cum fug romanii la pasapoarte cum e invadata ucraina, si cum nu am mai fost in razboi de imediat un secol, nu le vad rostul. Defibrilatoarele se fura si au nevoie de mententanta, si desi sunt trendy, nu am auzit de nici un caz pe planeta asta in care sa fi fost folosit unul sa salveze o viata. Oradenii la care le sunt recalculate impozitele pe curti si aplicate in mod corect nu sunt supra-impozitati ci doar acum incep sa plateasca si ei cinstit, ca vecinul, asa ca nu au nevoie de subventii, despagubiri si reduceri. Diminuarea impozitelor suna bine, dar contextul romanesc e naspa ca ai autonomie locala doar in teorie dar nu si in practica, cat timp ptr bani la buget cersesti la centru, asa ca e nevoie de impozite locale (pe care le vrem mici!, dar sa ne asiguram necesarul si dezvoltarea independenti de centru), dar primaria nu a majorat impozite, ci doar si-a indeplinit obligatia legala de a le actualiza cu inflatia. Si pietele volante sunt o idee buna, mai putin sa faci piata peste piata sau in fata pietei (in Rogerius, sau sa faci panouri solare pe terasa-gradina-circulabila), insa mai onest ar putea in primavara sa acuze fie ca centrele de cartier nu sunt gata, fie atunci sa aminteasca primariei ca le-a promis, si sa iasa public atunci sa zica ca au tot cerut asta si in sfarsit au primit-o. Dar e simplu sa fii legislator (in consiliu local, parlament) si sa scrii legi scrise prost, care nu pot fi puse in aplicare (de la ONGuri si grabirea proiectelor de infrastructura, pana la piete volante in mijlocul santierului).
Postat 30 Noiembrie 2022, 21:27 de unu
da, da, da, e adevarat ce zic PSD, din fericire, ca asa si trebuie sa fie!
in schimb, in privinta proiectelor revizuite: au dreptate, romanii stau 2 luni la proiectare si 22 la santier, si tot improvizeaza, in timp ce altii mai dezvoltati stau 12 luni pe proiectare, si 12 pe constructie, si nu mai fac schimbari. Dar totusi, politic si administrativ, in cazul proiectelor pe fonduri europene, alternativa PESEDE e sa se faca 2 proiecte pe cincinal, si sa atraga 2 mil euro fonduri europene, dar pe proiecte de lux. Asta e, nu e perfect, e naspa orice revizuire, dar prefer 30 de proiecte si 300 mil euro atrasi, chiar daca asta inseamna 3 mil euro cofinantare locala pentru ajustari.
Postat 30 Noiembrie 2022, 21:16 de unu
vai ce propaganda josnica de la PeSeDe
Vine primaria si da odata in viata, in caz exceptional, o subventie majorata. Anul urmator o reduc la nivel initial... vin socialistii si cer ajutor social in perpetuu, pe veci. Da si statul o mica subventie, asa ca primaria da subventie mai mica, dar pastreaza pretul la populatie acelasi, constant, fara crestere de pret. Inca e subventionat si din banii celor din Marghita sau din Episcopia care se incalzesc pe lemne platite de ei. Dar nu conteaza, sa plateasca toti pentru clasa privilegiata de subventii! "Agenda oamenilor" e sa primeasca lucruri pe gratis din punctul de vedere al socialistilor. Da, costul de productie e mai mic, da, TVA e mai mic, da, pretul e acelasi. Bucurati-va si taceti! Hai sa facem experiment de gandire cu suc Cola: il produci la 400 lei, si il vinzi la 250. Scazi costul de productie ca ai inlocuit tevile din care curge suc in rauri, si ai pierdere mai mica de doar 70 lei acum in loc de 150 (acoperita din veniturile de la Sprite, pe profit), dar totusi, vine clientul si se bate cu pumnu in piept, ca drepturile omului, drepturile omului e a cumpara servicii si produse pe gratis sau pe subventie, si se plange ca trebuie in continuare sa pierzi aceeasi suma de bani, si sa reduci pretul de vanzare cu 70 lei, ca sa pierzi in continuare tot 150, nu doar 80. Cu cultura lor economica, nu as investi un leu in orice startup ori societate pe actiuni deschisa de ei.
Postat 30 Noiembrie 2022, 21:12 de unu
PZD
A uitat PSD sa ne spună ce ar face ei ::::)))) după cum am văzut la Județ NIMIC. Schimbarea va fi ca Sabau va fi mai UMFLAT Madar se va umfla, Sarca la fel, pt cetățeni nimic. Vad ca trag tare noii PSD-ei cu minciuni cu abureli, dar ei on sine PSD sunt idioți, prost trebuie sa fi sa nu vezi ce ați realizat voi și sa nu vezi ce realizează PNL . Sub 5% luați la alegeri, dacă tot sunteți prieteni cu USR, acolo va e locul.
Postat 30 Noiembrie 2022, 20:08 de Sandu2100
Credibilitate 0
Dacă veniți tot cu ciorbele astea reîncălzite la nesfârșit și cu aceleași și aceași nulități in fata alegătorilor rezultatul nu poate fi decât același .
Postat 30 Noiembrie 2022, 19:25 de sss
PSD ne vrea prosti
Un lucru care se spunea din grădiniță e sa nu stam cu coatele pe bancă pa ca înseamnă că ești borfaș. Când ma uit la ăștia 2 de la PZD, nu vad altceva.
Postat 30 Noiembrie 2022, 19:03 de Sandu2100
Secretul lui Polichinelle
Se vad peste tot banii furati: in tampeniile care sunt ,,corectate" si ras-corectate, in calitatea execrabila a lucrarilor, in lipsa altora acolo unde e nevoie stringenta (interesele ciumei galbene nu se suprapun peste cele ale Oradiei/oradenilor), etc, etc. Interesant e altceva: cum reuseste birtinezul & gasca de 14 ani sa-i evite pe parchetari?! Asa performanta nu a reusit niciun satrap mioritic in ultimii 33 de ani. Si au fost destui! P.S. Pesedistii bihoreni sunt precum Petrica, cel din povestea cu lupii la oi, nu-i crede nimeni nici cand spun adevarul.
Postat 30 Noiembrie 2022, 17:34 de pinonel
Bla bla bla
Cam atât puteți ,bla bla bla câini latră caravana trece!
Postat 30 Noiembrie 2022, 17:30 de sss
Cuvinte grele.
Daca cu discursul asta vor sa atraga electorat, mai ales cel nedecis, vor esua. In alta ordine de idei, e interesant ca bonusul de energie e raspandit in vest, tot o subventie e si aia si se da la toti rezidentii. Din punctul meu de vedere, toate formele astea sunt frectie la picior de lemn, desi fondurile sunt redirectionate uneori pe proiecte aiurea.
Postat 30 Noiembrie 2022, 16:40 de User anonimizat
A cui e subventia? A lui ciuca sau a lui birta?
Daca e a lui ciuca, sa luam cit de multa, sa lasam vasluiul in bezna si frig. Si teleormanul, scuze. Daca e a lui birta, e pacat sa luam de la dezvoltare, sa renuntam la vreun pasaj sau tunel. 80.000.000 lei a fost alocata orazii, acum un an de la guvern, pentru gaz. [https://gov.ro/fisiere/subpagini_fisiere/NF_HG_1217-2021.docx] . Mai alaltaieri iese birta la tabla si declama pentru 2022 o subventie de 49.000.000 lei. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/platim-la-fel-primarul-florin-birta-mentine-tariful-gigacaloriei-pentru-populatie-desi-pretul-de-productie-a-scazut-175185.html ]. Cum calculeaza astia milioanele? Decit sa faceti conferinte de presa , mai bine faceti niste sesizari la organe abilitate."Jos chilotii" Intrati cu niste experti contabili, procurori, whatever peste ei in birou. De redeventa termoficare-pmo nu mai zice nimeni nimic. De certificate co2 asisderea...avem alte subiecte. Sictir. Oradenii e multumiti...
Postat 30 Noiembrie 2022, 16:13 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON