Reprezentanţii PSD din Consiliul Local acuză Primăria Oradea de furt. În plus, social-democraţii sunt supăraţi că maşina de vot a PNL a blocat toate propunerile opoziţiei, de la înfiinţarea de pieţe volante la "despăgubirea" orădenilor supraimpozitaţi prin reîncadrarea terenurilor agricole la curţi-construcţii.
"Nu e normal să vii să furi"
Social-democraţii orădeni sunt nemulţumiţi că primarul Florin Birta nu a propus săptămâna trecută Consiliului Local reducerea preţului gigacaloriei cu procentul de 24%, conform noilor tarife stabilite de ANRE începând din noiembrie.
Măsura este văzută de social-democrați ca o îndepărtare a PNL de agenda orădenilor, care se confruntă cu o creștere a facturilor.
"Cu toate că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie recunoaşte pentru populaţie un preţ mai mic cu 24% pe gigacalorie, această scădere Primăria nu o dă populaţiei. Îşi păstrează la bugetul Primăriei această facilitate", a acuzat consilierul local Adrian Madar, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de colegul său Liviu Sabău Popa.
În plus, Madar a arătat că pentru sezonul de iarnă nivelul TVA-ului aplicat gigacaloriei este diminuat de la 19% la 5%, reducere care nu se regăseşte nici ea în facturile orădenilor.
"Îmi pare la limita legalităţii ca în momentul în care de la nivel guvernamental se scade TVA-ul la gigacalorie, tu ca şi comunitate (n.r. Consiliu Local) să votezi preţul pentru populație cu TVA cu tot, în loc să calculezi preţul şi după aceea să aplici TVA-ul (n.r. care iarna este mai mic). Nu e normal ca tu, Primărie, să vii să furi acel 14% (n.r. cât este reducerea de TVA)", a spus la rândul său Liviu Sabău Popa.
Potrivit consilierilor PSD, prin aceste măsuri, precum și prin reducerea subvenției pe gigacalorie, municipalitatea a făcut ca factura de încălzire a populaţiei să fie cu 30% mai mare faţă de cât ar fi normal. "Orădenii să facă un calcul, ca să vadă cât îi costă încălzirea şi cât i-ar fi costat dacă ar fi plătit cu 30% mai puţin", a cerut pesedistul.
Bani aruncaţi
Adrian Madar a ţinut să îl contrazică pe primarul Florin Birta, care a propus săptămâna aceasta Consiliului Local menţinerea preţului gigacaloriei la acelaşi nivel argumentând cu numărul mare de investiţii lansate de municipalitate. "S-a spus că folosim banii pentru dezvoltare, dar oare îi folosim cu cap?", a întrebat retoric consilierul.
Madar a arătat că la pasajul subteran din Piaţa Cetăţii municipalitatea a propus abia săptămâna aceasta realizarea unei bretele de legătură între străzile Eroilor Deportaţi şi Costa Foru pentru a face posibilă circulaţia către cartierul Nufărul, că în cazul reabilitării reţelelor de apă şi canalizare pe 21 de străzi din zona centrală demarate în primăvară reprezentanţii municipalităţii şi-au amintit abia acum că trebuie să introducă şi reţelele de apă pluvială, iar în cazul marilor dezvoltări imobiliare municipalitatea suportă costurile cu reţelele de termie în locul investitorilor, lucruri care duc la creşterea cheltuielilor municipalităţii.
"Banii nu sunt folosiţi aşa cum trebuie", a concluzionat Madar.
Blocaj la PSD
La rândul său, Liviu Sabău Popa a acuzat majoritatea PNL că respinge pe bandă rulantă propunerile opoziţiei, doar pentru că nu îi aparţin. "Din 2016 n-a fost niciun proiect al opoziţiei căruia majoritatea PNL din Consiliul Local să îi dea curs", a spus consilierul.
Social democraţii au exemplificat cu propunerile privind instituirea unui regulament privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al Oradiei, de acordarea de facilităţi pentru veteranii de război, înfiinţarea de pieţe volante în locul celor dezafectate, achiziţionarea şi amplasarea de defibrilatoare în zonele aglomerate, diminuarea impozitelor orădenilor cu 5,1%, reprezentând rata inflaţiei obligatoriu de aplicat începând de anul viitor, ori "despăgubirea" orădenilor supraimpozitaţi prin reîncadrarea terenurilor agricole la curţi-construcţii.
Potrivit social-democraţilor, PNL urmăreşte în mod deliberat "boicotarea proiectelor opoziţiei", pe considerentul că "dacă nu sunt ale noastre să le tăiem la vot".
În acest sens Liviu Sabău Popa, căruia majoritatea liberală i-a respins propunerea de înfiinţare a pieţelor volante, pe considerentul că proiectul este prematur câtă vreme viitoarele centre de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul sunt încă în lucru, a spus că va propune din nou proiectul votului Consiliului Local. Pe de o parte pentru că amplasamentul de deasupra pieţei Rogerius, propus iniţial, nu se mai susţine, acesta urmând să fie acoperit cu panouri fotovoltaice. Pe de altă parte, pentru că primarul Florin Birta nu a avut niciun argument împotriva înfiinţării pieţelor volante, ci doar a amânat votarea proiectului pentru primăvara anului viitor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.