URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2022, 18:31

Peste 20 de străzi din Oradea sunt sparte pentru lucrări de termoficare. Vezi termenele de finalizare! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 20 de străzi orădene, din toate cartierele oraşului, sunt sparte pentru lucrări la reţeaua de termoficare.

"Până la debutul anului şcolar"

Lucrările, finanţate din fonduri europene în cadrul celei de-a treia etape de reabilitare a conductelor, trebuie închise cel târziu pe 5 septembrie, înainte de începerea anului şcolar, când traficul auto se aglomerează din nou.

"Se intensifică ritmul pe şantierele deschise în mai multe zone din oraş pentru modernizarea sistemului municipal de termoficare - etapa a III-a, astfel încât până la debutul noului an şcolar să fie eliminate restricţiile de circulaţie care provoacă gâtuiri ale traficului", a anunţat joi, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

În total, în cadrul acestei etape a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare urbană finanţat prin POIM, se vor moderniza 25 kilometri de reţea de transport, 42 de puncte termice şi 1,2 kilometri de reţea de distribuţie.

De asemenea cinci puncte termice (804, 805, 818, 862, 856) vor fi dezafectate şi înlocuite cu 39 de mini-puncte termice moderne.

Săpături în Ioşia şi Nufărul

Până în prezent, constructorii au atacat primul lot de străzi cu lucrări în cartierul Ioşia Nord. Acestea cuprind reabilitarea Magistralei 2 de termoficare şi a reţelelor ce deservesc punctele termice 507, 510, 511, 512, 513 şi 514, cu săpături pe străzile Oneştilor, Cazaban şi Splaiul Crişanei.

În final, toate cele şase puncte termice vor fi alimentate atât cu agent termic furnizat de Termoficare, cât şi cu apă geotermală, asigurându-se atât o stabilitate mai mare a serviciului, cât şi o mai bună valorificare a energiei regenerabile.

"Termenul de finalizare a întregului ansamblu de lucrări este începutul sezonului de încălzire 2022-2023, astfel încât să nu existe restricţii drastice de circulaţie după data de 5 septembrie, data începerii anului şcolar", a transmis Primăria.

Acelaşi termen de finalizare îl au şi lucrările derulate în cartierul Nufărul, pe străzile Constantin Noica, Ciheiului, Constantin Nottara, Grigore Moisil şi Lanului, respectiv la traversarea Bulevardului Nufărul.

"Lucrările în zonele de interacţiune cu programele de modernizare a Bulevardului Nufărul vor fi finalizate până la 25 iulie, mai puţin finisajele la căminul de termoficare din faţa restaurantului McDonald’s, care se vor termina până cel târziu în data de 5 septembrie", se menţionează în comunicat.

Săpături pe William Shakespeare

În paralel se mai lucrează pe străzile William Shakespeare, Splaiul Crişanei şi Poieniţei la un racord termic comun al punctelor termice 605, 606 şi 607.

"Lucrările de pe strada William Shakespeare şi din curtea Liceului German Friederich Schiller vor fi finalizate până în data de 3 august, iar lucrările în totalitate, inclusiv cele din curtea Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, vor fi terminate până la 5 septembrie", au mai transmis reprezentanții municipalității.

În ceea ce priveşte reabilitarea racordului PT 604 din strada William Shakespeare, cu termen de finalizare pe 22 iulie, constructorii au ajuns în faza refacerii în urma săpăturilor a carosabilului şi spaţiilor verzi.

În aceeaşi fază se află şi săpăturile la racordul PT 506 din strada Constantin Brâncoveanu, cu termen de predare 5 august.

Cu termen de finalizare în august

Tot pentru luna august are termen de predare şi reabilitarea Magistralei 2 şi a PT 807 din zona străzii Mihail Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii şi a centrului comercial Oradea Plaza.

Săpăturile din spatele centrului comercial se vor închide până pe 22 iulie, dar refacerea carosabilului şi a spaţiilor verzi se va întinde până pe 12 august.

La fel, pe strada Grădinarilor intervenţiile la racordul PT 841 vor trebui închise până pe 31 august, iar cele la racordul termic al PT 833 şi 842 din străzile Grădinarilor şi Borsecului se vor finaliza până la deschiderea sezonului de încălzire. Constructorii vor beneficia totuși de o păsuire până pe 15 octombrie pentru refacerea carosabilului şi a spaţiilor verzi.

În ceea ce priveşte săpăturile din zona străzii Haţegului şi Piaţa Devei, racordul PT 509 va trebui finalizat până pe 15 august.

"În total, proiectul este structurat pe 44 de obiecte funcţionale şi are ca termen de finalizare luna decembrie 2023", a transmis Primăria.

Lucrările din cea de-a treia etapă de refacere a reţelelor de termoficare din Oradea au fost atribuite pentru 108 milioane lei plus TVA firmei Igna Construct, care şi-a luat ca asociaţi companiile Avril, Crido Prod şi Mecatron.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Va fi căldură la iarnă?
Oare le fac degeaba? Nu am văzut să fi ieșit primarul sau prefectul să spună ce măsuri s-au luat pt asigurarea agentului termic in sezonul rece. Ce măsuri ați luat domnilor pt a avea suficient gaz pt încălzire și apă caldă pt toți, TOȚI, cei racordați la sistemul centralizat de termoficare? E greu pt un ziarist sa pună astfel de întrebări? Sau nu vede dincolo de șanțul săpat?
Postat 15 Iulie 2022, 23:48 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON