URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2017, 10:51

Protest spontan: Angajaţii APM Bihor au ieşit în stradă, nemulţumiţi de salariile mici (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 30 de angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, adică aproape toţi dintre cei care au venit la serviciu, au ieşit, marţi dimineaţă, la un protest spontan, în faţa instituţiei. Oamenii sunt nemulţumiţi de salariile mici şi de faptul că sunt printre puţinii funcţionari publici cărora în şapte ani nu li s-au mărit defel salariile.

"Ne nemulţumeşte faptul că avem cele mai mici salarii din întreaga breaslă a funcţionarilor publici. Salariile s-au tot majorat la diferite categorii, dar nouă nu, noi am rămas cu salariile mici", a declarat BIHOREANULUI Dorina Radoveţ, unul dintre protestatari.

Salariile angajaţilor din agenţiile judeţene pentru protecţia mediului au rămas la nivelul din 2009, în timp ce ale altor funcţionari publici s-au majorat, însă prin acte legislative individualizate. Astfel, funcţionarii din cadrul ANPM au fost "omişi" de la creşterile salariale, având salarii medii între 1.200 şi 2.000 lei, ceea ce îi nemulţumeşte. Funcţionarii de la Finanţe, de pildă, câştigă chiar dublu.

Proteste similare au loc simultan la toate agenţiile judeţene din ţară. Angajaţii APM Bihor au precizat că, la fel precum colegii lor, vor protesta până la ora 12, ceea ce înseamnă că până atunci nu vor deservi nici publicul. Protestul este unul paşnic: oamenii nu scandează nimic, ci doar afişează mesaje care le arată nemulţumirea.

De altfel, Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu a transmis un comunicat de presă, prin care arată motivele care i-au scos pe funcţionari la protest. Potrivit comunicatului, numărul de angajaţi calificaţi din agenţii se reduce constant, tocmai din cauza salariilor mici, în timp ce volumul de muncă creşte.

"În perioada 2009-2016, salariile personalului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, care sunt în număr de 1934 de angajaţi, nu au mai fost modificate", se arată în comunicat.

Federaţia cere decidenţilor politici să ia măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor salariale faţă de alţi funcţionari publici. Altfel, sistemul pentru protecţia mediului ar putea intra în colaps, iar nefuncţionarea lui va duce la diminuarea ratei de absorbţie a fondurilor europene ori la sistarea actelor de reglementare necesare proiectelor de investiţii.

"Dacă revendicările noastre juste nu vor fi soluţionate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă, întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat", se mai arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bugetarii
sunt condamnati pe viata la locul de munca,nu pleaca cum nu pleaca cainele de la macelarie
Postat 15 Martie 2017, 08:05 de gicacontra
la 12oo
net la patron nu ai de multe ori încotro stai la el,până găseşti pe altundeva,,,de obicei,patronii îs cioflingari,mint de numa.Şi personal sunt de dreapta,dar acum m-am făcut un comunist înrăit;))))
Postat 14 Martie 2017, 14:25 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON