URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2013, 18:40

Un nou proiect: Spitalul Municipal din Oradea va avea bloc operator modern

Reprezentanţii Primăriei Oradea, ai Spitalului Municipal şi cei ai Universităţii din Debrecen au deschis, marţi, în mod oficial, proiectul transfrontalier "Prevenirea riscurilor de sănătate prin Blocuri Operatorii High Tech în Debrecen şi Oradea". Proiectul, în valoare totală de peste 2 milioane de euro, presupune modernizarea şi dotarea blocului operator de la "Gavril Curteanu".

Concret, blocul operator de la Municipal, care nu a mai fost modernizat de la înfiinţarea din 1969, va fi complet reabilitat, vor fi realizate instalaţii de ventilaţie şi climatizare şi vor fi dotate patru săli de operaţii: una de chirurgie generală, una de ortopedie pediatrică şi două de chirurgie generală oncologică.

"Majoritatea banilor din grantul de care beneficiază municipiul Oradea, adică de 1.441.250 euro, vor merge pe dotare, urmând ca reabilitarea propriu-zisă a spaţiilor să o facem de la bugetul local ori dintr-o altă sursă de finanţare", a declarat managerul de proiect Cristian Delcea.

La eveniment a luat parte şi actualul manager al Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, unul dintre iniţiatorii colaborării cu Centrul medical al Universităţii din Debrecen. "După cum ştiţi, Clujul nu ne iubeşte foarte tare. Aşadar, proiectele pentru dotarea spitalelor din Oradea trebuie gândite astfel încât să avem un partener puternic ca să putem să ne dezvoltăm", a spus acesta.

În acest sens, proiectul presupune şi înfiinţarea unui grup de lucru comun care să elaboreze un protocol de colaborare în domeniul chirurgiei. "Vrem să vedem ce avem în comun şi ce putem îmbunătăţi", a explicat managerul de proiect.

Primul workshop al grupului - care în partea orădeană este format din Gheorghe Carp, Ovidiu Laurean Pop, Adriana Dobrescu, Daniel Băloiu, Corneliu Negrini şi Radu Şuteu - a avut loc chiar marţi. Partenerii în proiect au stabilit că, în perioada următoare, o echipă de chirurgi orădeni va vizita Centrul Medical din Debrecen pentru un schimb de experienţă. În viitor, cadrele medicale vor realiza şi intervenţii în comun.

Proiectul are o valoare totală de 2.219.990 euro din care 1.661.240 reprezintă suma alocată părţii orădene, iar 558.750 euro îi revin Universităţii Debrecen. Din suma totală pentru municipiul Oradea 1.441.250 euro reprezintă grantul nerambursabil primit de la FEDR, iar 219.990 euro contribuţia proprie. Durata de implementare este de 24 de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON