URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2017, 17:58

Procurorii avertizează: Tragedia din Colectiv, fără vinovați după noua lege a grațierii!

Procurorii avertizează: Tragedia din Colectiv, fără vinovați după noua lege a grațierii! foto: adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea graţierii, în forma propusă de ministrul Justiţiei, ar putea avea efect şi asupra celor care vor fi condamnaţi în dosarul tragediei din clubul bucureştean Colectiv, care s-a soldat cu 64 de morţi şi aproape 200 de răniţi.

Avertismentul vine din partea procurorilor de la Parchetul General, care conduc ancheta. Ei atrag atenţia şi asupra faptului că procesul în care urmează să fie judecat fostul primar Cristian Popescu Piedone pentru abuz în serviciu s-ar putea opri înainte să înceapă. 

Uciderea din culpă şi vătămarea corporală din culpă, acuzaţii care îi vizează pe patronii clubului Colectiv, dar şi pe patronii firmei de pirotehnice, nu sunt exceptate de la graţierea pedepselor mai mici de 5 ani. 

Pedeapsa maximă pentru acuzaţiile ce-i vizează este 10 ani, însă această limită este redusă cu o treime în cazul în care faptele sunt recunoscute, iar judecătorul nu este obligat să pronunţe pedeapsa maximă prevazută de lege în dosar, ci evaluează în funcţie de persoană şi probe această pedeaspă, care poate coborî sub 5 ani. Procesul este abia la început, urmează să fie stabilit primul termen de judecată, la un an şi 3 luni după tragedia din Colectiv.

În cazul fostului primar Piedone şi al unor pompieri anchetaţi pentru tragedie sunt acuzaţii de abuz în serviciu. Pentru această infracţiune s-ar impune un prejudiciu minim de la care pot fi anchetate şi judecate aceste infracţiuni, 200 de mii de lei. Niciunul dintre aceste dosare nu atinge nici jumătate din această sumă, notează Digi24.ro. Prejudiciul în acest caz este de 60.000 de lei, iar restul sumelor reprezintă daune civile cerute de victime şi rudele celor decedaţi în tragedie, asta însemană ca apărarea ar putea să invoce în faţa judecătorilor că nu mai există fapte care să se judece dupa noua definiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON