URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2019, 16:22

Primăria extinde două creşe şi grădiniţe din Oradea, pe bani europeni

Primăria extinde două creşe şi grădiniţe din Oradea, pe bani europeni Grădiniţa 53 (foto) va fi extinsă cu un corp nou de clădire
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clădirile în care funcţionează creşa şi grădiniţa 53, respectiv creşa şi grădiniţa 28 din Oradea intră în şantier. Cele două imobile vor fi extinse, în cadrul a două proiecte derulate de Primărie pe bani europeni şi cu valoare totală de aproape 5 milioane de lei.

O clădire nouă

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de municipalitate, pe 3 ianuarie a fost semnat contractul pentru "Extinderea Creşei şi Grădiniţei nr. 53, cu echiparea infrastructurii pentru educaţia timpurie antepreşcolară şi preşcolară în Municipiul Oradea", executantul selectat în urma licitaţiei fiind asocierea firmelor Conpila şi Atamora.

Situată în cartierul Rogerius, pe strada Călugăreni, clădirea în care funcţionează creşa şi grădiniţa 53 a fost construită la începutul anilor ’80, pe o suprafaţă de 918 mp.

"Principala intervenţie constă în extinderea actualului imobil cu un corp de clădire care să asigure plusul de spaţiu necesar derulării activităţilor preşcolare şi antepreşcolare. În acest sens, clădirea existentă va fi extinsă cu un corp de clădire cu un regim de înălţime P+1 aflat în continuarea aripii scurte a planimetriei originale în forma literei H. La parter suprafaţa se extinde cu 264,75 mp pentru creşă, iar la etaj cu 264,75 mp pentru grădiniţă", se arată în comunicatul Primăriei.

La parter va fi amenajată o sală de clasă pentru creşă, compusă din zonă de zi (46,16 mp) şi dormitor (69,35 mp), pentru 20 de copii. În plus, va fi amenajat un cabinet medical şi un izolator.

La etaj, vor fi păstrate în mare măsură aceleaşi funcţiuni, creându-se însă spaţiul necesar pentru două grupe noi de grădiniţă, fiecare cu 20 de locuri. "Extinderea clădirii a fost astfel gândită încât în primul rând să aducă beneficii funcţionale prin adăugarea spaţiilor necesare şi insuficiente sau inexistente, iar cele două corpuri (vechi şi nou) să funcţioneze ca un întreg", se mai arată în comunicat.

Lucrările vor costa 1,6 milioane lei, fără TVA, bani plătiţi din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 - Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4.4 Investiţiile în educaţie.

După o lună, termen dedicat pentru proiectare, asocierea firmelor va avea la dispoziţie 12 luni pentru execuţia lucrărilor.

Încă 140 de locuri

Un proiect similar se va derula la creşa şi grădiniţa 28, din cartierul Nufărul, de pe strada Aleea Onisifor Ghibu. Contractul "Extindere Creşei şi Grădiniţei nr. 28, cu echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară şi preşcolară  în Municipiul Oradea" a fost semnat de municipalitate pe 27 decembrie, cu asocierea firmelor Drum Asfalt, Trameco şi Novartis.

Şi aici se va construi o clădire nouă, cu un etaj, care va fi conectată de imobilul existent. "Structura funcţională a noii clădirii cuprinde la parter amenajarea a trei grupe de creşă, având zonă de activitate şi de dormitor, un cabinet medical, un izolator, dotat cu grup sanitar propriu, grupuri sanitare pentru copii organizate cu zone distincte de lavoare, zonă de duşuri şi WC. Sălile de grupă vor fi dotate cu mobilier specific pentru copii: măsuţe, scaune şi paturi. La nivelul etajului va rezulta un număr de patru grupe de grădiniţă. Acestea vor fi unite între ele printr-un coridor-vestiar. Faţă de aceste funcţii principale vor fi şi două zone aferente grupurilor sanitare", a transmis Primăria.

Graţie acestui nou corp de clădire, care va avea o suprafaţă de 1293,02 mp, creşa şi grădiniţa vor avea 140 de locuri noi.

Lucrările vor costa 3,3 milioane lei, fără TVA, iar durata de execuţie este de 12 luni, după o lună de proiectare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON