URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2016, 18:13

"Presăraţi pe-a lor morminte..." Depuneri de coroane şi jerbe de flori în cimitirul municipal cu ocazia zilei eroilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Eroilor, celebrată anual cu ocazia sărbătorii de Înalţarea Domnului, care are loc 40 de zile după Paşti, a adunat joi în cimitirul municipal zeci de oficialităţi bihorene la festivitatea de depuneri de coroane încheiată cu defilarea gărzii de onoare.

Printre participanţii la festivităţi s-au numărat prefectul de Bihor, Claudiu Pop, viceprimarii Mircea Mălan şi Huszar Istvan, reprezentanţi ai partidelor şi instituţiilor deconcentrate din judeţ.

Preşedinţii de filiale au lipsit de la eveniment, prinşi, probabil, cu negocierile noilor majorităţi din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local în urma alegerilor de duminică.

Organizat de Instituţia Prefectului Bihor, ceremonialul a fost deschis cu un moment de reculegere în semn de cinstire a eroilor neamului, urmat de o slujbă de pomenire.

"Aduc un pios omagiu tuturor celor care şi-au dat viaţa în războaie de-a lungul timpului, exprimându-şi totodată ataşamentul faţă de valorile tradiţionale româneşti. Bunul Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe cei drepţi", a declarat în discursul său, prefectul Claudiu Pop.

Potrivit colonelului Dan Poinar, preşedintele filialei bihorene a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, până în 1952, în cimitirul municipal au fost înmormântaţi 2.391 de eroi din primul război mondial. Numărul lor a fost dublat ulterior de combatanţii din cel de al doilea război mondial.

În cinstea eroilor căzuţi în cele două conflagraţii, indiferent de naţionalitate, participanţii la eveniment au depus coroane şi jerbe de flori la monumentul "Vulturul" al eroilor căzuţi în primul război mondial, la parcelele de onoare ale soldaţilor români şi sovietici care şi-au jertfit viaţa în ultimul război mondial, la mormintele celor patru eroi orădeni răpuşi în timpul evenimentelor din decembrie 1989 precum şi la monumentul militarilor unguri căzuţi în cele două războaie mondiale.

Evenimentul a mai cuprins un moment artistic susţinut de corul elevilor Liceului de Artă condus de profesorul Arnold Schneider şi defilarea gărzii de onoare.

Ziua Eroilor, celebrată în fiecare an cu ocazia sărbătorii Înălţarea Domnului, care are loc la 40 de zile după Sfintele Paşti, a fost instituită în 1920 prin decret regal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON