URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2021, 15:40

Premiat de UNITER, actorul Răzvan Vicoveanu de la Teatrul din Oradea este criticat pentru speech-ul său "colorat". "Nu îmi pare rău", spune laureatul (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întors la Oradea după ce a câştigat premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal (pentru rolul Ivan Alexandrovici Hlestakov din spectacolul "Revizorul", al Teatrului Regina Maria), Răzvan Vicoveanu a vorbit joi despre distincţia primită, dar şi despre criticile care i-au fost aduse fiindcă şi-a început discursul din cadrul galei cu o expresie considerată de unii nepotrivită pentru un asemenea moment. 

El a spus "Bravo, c***e!" imediat ce a ajuns la microfon, scuzându-se apoi că este emoţionat şi explicând, totodată, că acel cuvânt este "un apelativ în Moldova". În timp ce unii au râs, alţii s-au arătat şocaţi de expresia pe care a folosit-o Răzvan Vicoveanu într-o gală dedicată teatrului şi transmisă în direct de TVR. 

Discurs cu bucluc 

Teatrul Regina Maria a organizat, joi, o conferinţă de presă pe tema performanţei obţinute la cea mai recentă ediţie a Premiilor UNITER. Amintim că teatrul orădean a obţinut două distincţii - premiul pentru "cel mai bun actor în rol principal" (Răzvan Vicoveanu) şi premiul pentru cea mai bună scenografie (Adrian Damian) - ambele pentru spectacolul "Revizorul" de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău.

Victoria Balint, şefa secţiei "Iosif Vulcan" a teatrului, a subliniat că este pentru prima dată în istoria Teatrului Regina Maria când instituţia obţine două premii UNITER într-un singur an, la o singură gală. Pe de altă parte, regizoarea Diana Păcurar a fost nominalizată la categoria "Debut" pentru regia spectacolului "Trei femei înalte", al Teatrului Regina Maria.

"E frumos că s-au gândit la mine pentru a doua oară, mă simt flatat”, a spus Răzvan Vicoveanu (n.r. actorul a mai fost nominalizat şi anul trecut pentru un rol secundar, în spectacolul "Creştini"). Când l-am creat (n.r. personajul din "Revizorul") m-am gândit să îl fac un tip alunecos, care trece pe oriunde şi prin orice ca şi cum n-ar fi fost. Şi cam aşa a ieşit, ca o nălucă. Vine, face nişte lucruri, cucereşte şi apoi pleacă", a povestit actorul despre Ivan Alexandrovici Hlestakov, personajul pe care l-a interpretat în "Revizorul" de Gogol.

După triumf, Vicoveanu – absolvent al Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş - a fost felicitat de mulţi colegi de breaslă, dar şi criticat de unii pentru felul în care a acceptat premiul. Actorul orădean şi-a început discursul cu o expresie impudică, "Bravo, c***e!", explicând că e un apelativ folosit în Moldova şi scuzându-se apoi, printre râsetele celor din sală, fiindcă este emoţionat.  

(Răzvan Vicoveanu a primit trofeul de la Vlad Zamfirescu, credit foto: Adi Bulboacă / UNITER)

"Ai mânjit harul multor actori"

Imediat după gală, Alex Bogdan (actor la Teatrul Mic din Bucureşti, care a apărut şi în filme ca "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" şi "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc" – care a primit Ursul de Aur la Berlin, iar mai nou implicat în show-ul Masked Singer de la Pro TV) l-a lăudat, pe Facebook, pentru francheţea sa. "Primul <bravo, c***e!> la Gala Uniter în 29 de ani. Felicitări, Răzvan!", a scris acesta. 

În acelaşi timp, prima parte a discursului lui Răzvan a atras şi critici, ba din partea publicului, ba din partea unor actori. Cel mai aspru a fost actorul de comedie Bogdan Bob Rădulescu (cunoscut şi datorită clipurilor comice pe care le realizează interpretând personaje ca ţiganul Haurenţiu). Actorul a scris pe pagina sa de Facebook, urmărită de 160.000 de oameni, că nu înţelege cum a putut câştigătorul unui premiu UNITER să se exprime astfel.

"Nu-mi explic cum e posibil să scoţi aşa ceva pe gură, absolvent de facultate de teatru, şcoală unde înveţi să-ţi stăpâneşti emoţiile pe scenă, să nu vorbeşti despre cât eşti de emoţionat şi mai ales, să slujeşti Scândura Sfântă cu umilinţă şi respect. (...) Forma fără fond e specifică amatorilor în birturi, nu câştigătorilor Uniter-ului. "Bravo, c***e." Ai mânjit munca, talentul, harul şi sacrificiul multor Actori, dar probabil că n-ai tu treabă cu asta...", a scris Bogdan Rădulescu. 

Şi Oana Pellea s-a arătat nemulţumită de ieşirea spontană a actorului orădean. "Felicit toţi câştigătorii UNITER din acest an. Felicitari câştigătorului la categoria "Cel mai bun actor într-un rol principal". Discursul domniei sale doresc să-l uit. Aştept sa mă bucur de talentul său în noi producţii teatrale. În rest e… tăcere", a scris, tot pe Facebook, actriţa. 

Pe de altă parte, câţiva dintre actorii orădeni s-au exprimat în apărarea colegului lor, condamnând pudibonderia unora. Şi spectatorii orădeni şi-au arătat solidaritatea. "Pudibonderia asta de umblă de câteva zile pe net e absurdă. Nu se scandalizează nimeni când pe scenă se arată c*ruri, ţ*ţe sau alte aspecte intime ale corpului omenesc, dar săriţi ca arşi când omul acesta urcă pe scenă şi se bate pe umăr, îşi scutură emoţia şi mulţumeşte familiei de acasă şi familiei din teatru", a scris o tânără profesoară din Oradea. 

(Răzvan Vicoveanu şi soţia sa, actriţa Alina Leonte, la Gala UNITER, foto: Florin Biolan / UNITER)

"Nu îmi pare rău"

BIHOREANUL a vrut să afle cum vede Răzvan Vicoveanu toată situaţia, la rece, şi dacă regretă că a folosit un limbaj considerat licenţios.

"Nu îmi pare rău. Mi se pare normal să mă critice. Nu mi se pare normal să lovească în munca mea. Una este artistul, prost, bun, deştept, mai ţăran, mai intelectual, mai inteligent, dar alta este munca. Eu n-am vrut să jignesc pe nimeni. Sunt convins că acest scandal apărut din neantul vorbelor mele se va linişti la un moment dat, pentru că eu cred că sunt lucruri mai importante în teatrul românesc decât să vă luaţi de cuvintele unui actor tânăr care într-un moment de emoţie a avut mai mult sau mai puţină inspiraţie", a spus, în conferinţă, actorul Teatrului Regina Maria. 

O nouă premieră 

Şerban Borda, managerul interimar al TRM, a afirmat că spectacolul premiat "Revizorul" va fi reluat abia din toamnă, dat fiind că este vorba despre o producţie complexă, cu distribuţie mare, scenografie inedită, iar acum este perioada concediilor. "Îi lăsăm să mai fiarbă pe orădeni. În octombrie sperăm ca va putea fi văzut din nou pe scenă, dar până atunci pregătim o premieră", a mărturisit el. 

Actorii Trupei Iosif Vulcan fac repetiţii în aceste săptămâni pentru spectacolul "Tartuffe", o comedie celebră scrisă de Moliére. Producţia va fi regizată de tânărul Vlad Trifaş, originar din Buzău. "Sunt la prima colaborare cu teatrul orădean şi sunt încântat să lucrez într-o instituţie cu istorie şi cu o echipă minunată. Personajul principal va fi interpretat chiar de Răzvan, care a primit rolul înainte de a fi premiat. Azi este prima repetiţie", a explicat regizorul, ajuns la conferinţa de presă. Cel mai probabil, comedia va putea fi văzută în a doua jumătate a lunii septembrie la Teatrul Regina Maria.

Decernarea premiului pentru "cel mai bun actor", la minutul 26: 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@decalog
daca asta a fost colorat, du-te la Jurnalul unui sinucigas cronic, doar ca regizoru e de la satu mare, nu se incadreaza in noua epurare pe baza de comasare.
Postat 22 Iulie 2021, 21:07 de User anonimizat
Lupu la oaie
Rămâne în atenția publicului nu datorită premiului pentru munca lui, ci pentru exprimarea colorată și nepotrivită cu locul și cu ocazia. Nu înțelege că a greșit, n-o să mai auzim nimic despre el nici măcar dacă o s-o țină tot așa în gură bogată. Se vede că de 30 de ani ies pe bandă absolvenții de teatru si film, mai ceva ca juristii, economiștii și conțopiștii de la universități particulare fără bacalaureat...
Postat 22 Iulie 2021, 18:15 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON