URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2021, 10:33

Prefectură în trei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numai funcționar în Prefectura Bihor să nu fii în perioada următoare, cu triumviratul din fruntea instituției care, așa cum scrie în Constituție și în lege, reprezintă Guvernul în județ.

Joia trecută, când au depus jurământul prefectul liberal Dumitru Țiplea și subprefecții Daniel Palaghianu de la USR, plus Botházy Nándor de la UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor a avut un discurs iscusit. Făcând aluzie la nemulțumirile liberalilor din județele Transilvaniei, care s-au trezit mai toate cu prefecți UDMR, Kelemen a afirmat că primește „cu satisfacție” situația, pe care o consideră „inevitabilă”, după care le-a cerut noilor demnitari să aibă încredere unii în alții, „fără prejudecăți”, pentru că asta va face ca, la finalul mandatului, reprezentanții partidelor aflate la guvernare să fie „mult mai aproape unii de alții”. „Și noi vrem o țară mai bună!”, a dat asigurări șeful UDMR, ajuns vicepremier al României.

Nu poți să-l contrazici, dar nici să uiți că toți politicienii au intenții bune, pe când faptele lor fie lasă de dorit, fie scandalizează de-a dreptul (cum a ultragiat, de pildă, vizita sa la Budapesta a doua zi după formarea coaliției). Nu ar fi corecte „prejudecățile”, dar nici sănătoasă ignorarea lucrurilor deja clare.

Ținând cont de toate, cred că în Prefectura Bihor urmează o perioadă încordată. După un an dificil, dar în care și-a făcut datoria, prefectul Țiplea e încolțit de doi subprefecți diferiți și cu scopuri diferite fiecare. Aparent, e ok, pentru că fiecare dintre partidele ce populează Prefectura s-ar pondera reciproc.

În realitate, subprefectul USR, în mod inevitabil, vorba lui Kelemen, arde de nerăbdare să demonstreze că „performează”, cu riscul de a gafa. Palaghianu a și anunțat, de altfel, că vrea să înceapă digitalizarea (deja începută) și să crească transparența (până acum reală). Celălalt subprefect, al UDMR, tot inevitabil, are în sânge nevoia de a reprezenta „comunitatea”, doar că prin fișa postului e obligat să reprezinte Statul.

În aceste condiții, unii s-ar aștepta ca prefectul să le dea subprefecților sarcina de a ascuți creioane, dar – deși imaginea este amuzantă – așa ceva e și imposibil, și contraproductiv. Tocmai pentru că-s multe de făcut, prefectul nu-și permite luxul de a nu-i pune la treabă, dându-le sarcini consistente. Întrebarea e ce se va întâmpla dacă nu le vor duce la îndeplinire fie din neputință, fie, mai grav, din insubordonare.

Mă aștept, desigur, să nu fie cazul subprefectului Palaghianu, nu doar pentru că a fost ofițer, ci și fiindcă are un CV de profesionist. Cu privire, însă, la subprefectul UDMR, există suficiente suspiciuni. Nu s-a cățărat el prin funcții doar datorită partidului? Nu i-a fost amestecat numele în povestea finanțărilor sulfuroase de care s-au bucurat ONG-urile partidului când județul avea șef UDMR? Are, oare, și cetățenie ungară, ceea ce ar legitima întrebarea dacă poate sluji la doi stăpâni? Dacă și cum va spulbera „prejudecățile” rămâne de văzut, bine ar fi măcar să vrea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bizar
Ne intalnim dinou cu situatia anormala, in care unul a castigat, iar altii, in situatia de fata, doi, vor incerca sa-si urmareasca propriile interese de partid, sa obtina toate avantajele conferite de aceasta functie, pt interesele propriilor partide. Partide diferite, interese diferite.
Postat 09 Martie 2021, 18:37 de B90
@Traian, Roger: Avem nevoie de mai mulți funcționari publici...
...pentru că se "vrea să înceapă digitalizarea(deja începută)". Dacă nu știați, digitalizarea în instituțiile publice din România înseamnă frecarea buricului de la degetul mare de buricul degetului arătător.
Postat 09 Martie 2021, 11:45 de User anonimizat
la ce e nevoie de subprefecti?
bun, foarte bun articolul, dle Cris. si eu ma intreb: de ce naiba e nevoie de subprefecti? chiar asa activitate intensa e in judete incat sa justifice plata a 2 functionari in plus la asa nivel? ce economii am putea face la buget cu salariile lor...
Postat 09 Martie 2021, 11:30 de roger
care digitalizare a inceput?
digital la majoritatea institutiilor deconcentrate inseamna sa intorci foaia de hartie din dosar cu degetul stand la coada. incercati ceva digital la casa de sanatate :))
Postat 09 Martie 2021, 10:42 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON