URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2021, 10:33

Prefectură în trei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numai funcționar în Prefectura Bihor să nu fii în perioada următoare, cu triumviratul din fruntea instituției care, așa cum scrie în Constituție și în lege, reprezintă Guvernul în județ.

Joia trecută, când au depus jurământul prefectul liberal Dumitru Țiplea și subprefecții Daniel Palaghianu de la USR, plus Botházy Nándor de la UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor a avut un discurs iscusit. Făcând aluzie la nemulțumirile liberalilor din județele Transilvaniei, care s-au trezit mai toate cu prefecți UDMR, Kelemen a afirmat că primește „cu satisfacție” situația, pe care o consideră „inevitabilă”, după care le-a cerut noilor demnitari să aibă încredere unii în alții, „fără prejudecăți”, pentru că asta va face ca, la finalul mandatului, reprezentanții partidelor aflate la guvernare să fie „mult mai aproape unii de alții”. „Și noi vrem o țară mai bună!”, a dat asigurări șeful UDMR, ajuns vicepremier al României.

Nu poți să-l contrazici, dar nici să uiți că toți politicienii au intenții bune, pe când faptele lor fie lasă de dorit, fie scandalizează de-a dreptul (cum a ultragiat, de pildă, vizita sa la Budapesta a doua zi după formarea coaliției). Nu ar fi corecte „prejudecățile”, dar nici sănătoasă ignorarea lucrurilor deja clare.

Ținând cont de toate, cred că în Prefectura Bihor urmează o perioadă încordată. După un an dificil, dar în care și-a făcut datoria, prefectul Țiplea e încolțit de doi subprefecți diferiți și cu scopuri diferite fiecare. Aparent, e ok, pentru că fiecare dintre partidele ce populează Prefectura s-ar pondera reciproc.

În realitate, subprefectul USR, în mod inevitabil, vorba lui Kelemen, arde de nerăbdare să demonstreze că „performează”, cu riscul de a gafa. Palaghianu a și anunțat, de altfel, că vrea să înceapă digitalizarea (deja începută) și să crească transparența (până acum reală). Celălalt subprefect, al UDMR, tot inevitabil, are în sânge nevoia de a reprezenta „comunitatea”, doar că prin fișa postului e obligat să reprezinte Statul.

În aceste condiții, unii s-ar aștepta ca prefectul să le dea subprefecților sarcina de a ascuți creioane, dar – deși imaginea este amuzantă – așa ceva e și imposibil, și contraproductiv. Tocmai pentru că-s multe de făcut, prefectul nu-și permite luxul de a nu-i pune la treabă, dându-le sarcini consistente. Întrebarea e ce se va întâmpla dacă nu le vor duce la îndeplinire fie din neputință, fie, mai grav, din insubordonare.

Mă aștept, desigur, să nu fie cazul subprefectului Palaghianu, nu doar pentru că a fost ofițer, ci și fiindcă are un CV de profesionist. Cu privire, însă, la subprefectul UDMR, există suficiente suspiciuni. Nu s-a cățărat el prin funcții doar datorită partidului? Nu i-a fost amestecat numele în povestea finanțărilor sulfuroase de care s-au bucurat ONG-urile partidului când județul avea șef UDMR? Are, oare, și cetățenie ungară, ceea ce ar legitima întrebarea dacă poate sluji la doi stăpâni? Dacă și cum va spulbera „prejudecățile” rămâne de văzut, bine ar fi măcar să vrea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bizar
Ne intalnim dinou cu situatia anormala, in care unul a castigat, iar altii, in situatia de fata, doi, vor incerca sa-si urmareasca propriile interese de partid, sa obtina toate avantajele conferite de aceasta functie, pt interesele propriilor partide. Partide diferite, interese diferite.
Postat 09 Martie 2021, 18:37 de B90
@Traian, Roger: Avem nevoie de mai mulți funcționari publici...
...pentru că se "vrea să înceapă digitalizarea(deja începută)". Dacă nu știați, digitalizarea în instituțiile publice din România înseamnă frecarea buricului de la degetul mare de buricul degetului arătător.
Postat 09 Martie 2021, 11:45 de User anonimizat
la ce e nevoie de subprefecti?
bun, foarte bun articolul, dle Cris. si eu ma intreb: de ce naiba e nevoie de subprefecti? chiar asa activitate intensa e in judete incat sa justifice plata a 2 functionari in plus la asa nivel? ce economii am putea face la buget cu salariile lor...
Postat 09 Martie 2021, 11:30 de roger
care digitalizare a inceput?
digital la majoritatea institutiilor deconcentrate inseamna sa intorci foaia de hartie din dosar cu degetul stand la coada. incercati ceva digital la casa de sanatate :))
Postat 09 Martie 2021, 10:42 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON