URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2021, 16:11

Prea puţine vaccinuri: Programările personalului esenţial din România, amânate cu 10 zile (VIDEO)

Prea puţine vaccinuri: Programările personalului esenţial din România, amânate cu 10 zile (VIDEO) Colonel medic dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare și medic primar boli infecțioase, a primit marţi a doua doză de vaccin anti-Covid (sursa foto: Facebook, RO Vaccinare)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, astfel că se amână cu 10 zile administrarea primelor doze pentru persoanele programate în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie, care deservesc activităţi esenţiale şi care nu au boli cronice sau nu au mai mult de 65 de ani, scrie portalul G4Media.ro. 

Colonelul Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecţioase, a precizat că reprogramarea se face automat în platformă. E vorba, concret, despre 35.000 de persoane din cele 71.000 de mii care au fost programate de angajatori, inclusiv învăţători şi profesori. "Soluția noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare fără să afectăm doza de rapel, a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani și a bolnavilor cronici este că începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoane pentru doza 1, practic o programare de pe 28 ianuarie se mută pe 8 februarie", a spus coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

Persoanele reprogramate la vaccinare vor primi notificări cu 48 de ore înainte de data la care fuseseră iniţial programaţi, fiind informaţi astfel despre noua dată la care vor primi prima doză a vaccinului. "Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate şi trebuie să avem răbdare", 

Dr. Gheorghiţă a spus că deficitul de vaccin ar fi "generat în mare parte pentru că într-o săptămână am recepţionat cu 53% mai puţine doze decât trebuia, adică cu peste 90.000 mai puţin". 

Acesta a mai precizat că măsura de reprogramare nu va afecta rapelul, adică administrarea celei de-a doua doze pentru persoanele care au început deja procesul de imunizare faţă de virusul Covid-19. 

În aceeaşi conferinţă, dr. Gheorghiţă a mai informat că până pe 15 aprilie s-au făcut în România 1,8 milioane de programări pentru primirea vaccinului anti-Covid. 73% dintre locuri sunt ocupate de persoane cu boli cronice sau persoane peste 65 de ani.

Până în acest moment, în România au ajuns 784.349 de doze de la Pfizer. Au fost distribuite 610.433 de doze. 1249 de doze au fost irosite din motive care presupun abateri de la lanţul de frig, deteriorarea flacoanelor, reconstituirea incorectă.

În ţară au mai ajuns 14.000 de doze de la Moderna, iar pe finalul lunii ianuarie ar urma să mai primim 21.000 de doze din acest vaccin.

Secretarul de stat Andrei Baciu a afirmat că până la sfârşitul lunii martie trebuie să vină restul de doze până la 2,5 milioane de la Pfizer şi 430.000 de la Moderna. Dacă se aprobă vaccinul AstraZeneca pentru Uniunea Europeană, până la finalul lunii martie ar trebui ca România să primească 1,2 milioane de doze din acest tip de vaccin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON