URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2023, 19:32

„Povestea unui destin de excepție”: Anul Iuliu Maniu este marcat în Oradea cu o expoziție, tururi ghidate și vizionare de film

„Povestea unui destin de excepție”: Anul Iuliu Maniu este marcat în Oradea cu o expoziție, tururi ghidate și vizionare de film Sursa foto: captură video / TVR
„Povestea unui destin de excepție”: Anul Iuliu Maniu este marcat în Oradea cu o expoziție, tururi ghidate și vizionare de film Sursa foto: captură video / TVR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziția fotodocumentară „Iuliu Maniu - povestea unui destin de excepție” va fi lansată marți, 14 noiembrie, de la ora 13, la Muzeul Orașului Oradea. Evenimentul se va desfășura în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Iuliu Maniu”, 2023 fiind declarat prin lege astfel, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea liderului românilor din Transilvania (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la tragica sa moarte, în Penitenciarul Sighet (5 februarie 1953).

Moderatorul vernisajului va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în deschidere vor lua cuvântul dr. Marin Pop, șef Secție Muzeografie - muzee locale, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Cristian Borz, preotul Parohiei Greco-Catolică Bădăcin și dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea.

„Cele 12 panouri informative prezintă viața lui Iuliu Maniu, începând cu informații despre familie, studii, continuând cu rolul său ca lider al românilor din Transilvania și contribuţia sa la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, activitățile politice ca deputat în Parlamentul de la Budapesta și în Parlamentul de la București, perioada exercitării președinției Consiliului Dirigent după 1918, prim-ministru al României, lider al Partidul Național Român și al Partidului Național Țărănesc, precum și rezistența împotriva ocupației sovietice și a regimului totalitar impus”, transmit organizatorii.

În plus, va fi expus și bastonul lui Iuliu Maniu care va fi adus special de la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin.

De asemenea, elevii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, însoțiți de profesori, sunt așteptați la tururi ghidate, dar și la vizionarea filmului documentar „Remember Iuliu Maniu - 1986” (40 minute), realizat de Cristina Liana Pușcaș și de Ana-Maria Borz, muzeograf la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Expoziția fotodocumentară „Iuliu Maniu - povestea unui destin de excepție” va rămâne deschisă până în data de 6 decembrie, iar programul educativ muzeal se va desfășura de marți până vineri, în intervalul orar 9.00 - 14.00. Programările se fac la numărul de telefon: 0771.741.331, costul unui bilet fiind de 10 lei / elev.

Expoziția este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON